Σίγουρα ξέρεις να βγάζεις selfie. Ξέρεις, όμως, πώς να βγάλεις μια αντί-selfie; Σε αυτό το εργαστήριο μιλάμε για τον… εαυτό μας. Ή, μάλλον, μιλάμε για την εικόνα μας, θέμα με το οποίο έχουν ασχοληθεί σπουδαίοι ζωγράφοι στην ιστορία της Τέχνης. Τι αναζητούσαν εκείνοι; Και τι εμείς;

Από την Αναγέννηση έως σήμερα, οι καλλιτέχνες, αλλά και όλοι μας πλέον, πειραματιζόμαστε με την εικόνα μας. Ίσως έχεις δοκιμάσει να φωτογραφίσεις τον εαυτό σου, ακόμα και αν δεν ανέβασες την εικόνα στα social media. Tι μας προσφέρει άραγε αυτή η διαδικασία και πώς λειτουργούν σήμερα οι selfies στην ποπ κουλτούρα;

Αυτά και πολλά ακόμα θα συζητήσουμε στο συγκεκριμένο εργαστήριο. Όπως, για παράδειγμα, τι σημαίνει να σκηνοθετεί κανείς τον εαυτό του και να επιλέγει μια δεδομένη έκφραση και στιγμή, θέμα που απασχόλησε εξάλλου και σπουδαίους εικαστικούς στην ιστορία της Τέχνης.

Μέσα από παρουσιάσεις, χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών και apps, με ασκήσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και κολλάζ, θα παίξουμε με την εικόνα μας και θα φτιάξουμε ακόμη και μια… αντί-selfie!

Θα συζητήσουμε επίσης για ζητήματα ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων, όπως και για τους αλγορίθμους των social media, ώστε να ξέρεις όλα τα μυστικά τους.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Κυριακή Γονή, εικαστικός και ερευνήτρια


Κεντρική Φωτογραφία © Σταύρος Πετρόπουλος