Ο Μπάνι Γουέιλερ υπήρξε μία από τις σημαντικότερες φωνές της ρέγκε. Ήταν το τελευταίο μέλος του συγκροτήματος Wailers μετά τον θάνατο του Μπομπ Μάρλεϊ το 1981 και τη δολοφονία του Πίτερ Τος, το 1987. Το συγκρότημα είχε διαλυθεί ήδη από το 1974, όταν ο Γουέιλερ επέλεξε να κάνει σόλο καριέρα και αποχώρησε.

Στη νέα του πορεία τιμήθηκε με τρία Grammy, ενώ η Τζαμάικα του απέδωσε το μετάλλιο Order of Merit για την συνεισφορά του στη μοναδική της μουσική κουλτούρα.

Γεννημένος στις 20 Απριλίου του 1947 στο Livingston πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στο χωριό Nine Miles, όπου τον μεγάλωνε ο πατέρας του, Thaddeus. Εκεί γνώρισε για πρώτη φορά τον Μπομπ Μάρλεϊ και έγιναν αχώριστοι φίλοι, γράφοντας παρέα την πρώτη τους μουσική.

Αργότερα, μετακόμισαν στην Trenchtown του Kingston, όπου γνώρισαν το έτερο μέλος των The Wailing Wailers, Πίτερ Τος. Μάλιστα, ο Μάρλεϊ έλεγε πως ονόμασαν έτσι το συγκρότημα γιατί έκλαιγαν.

Αφότου έγιναν διάσημοι και οι περιοδείες τους έγιναν εμπορικές άρχισαν να υπάρχουν προστριβές, με τον Γουέιλερ να φεύγει τελικά, λέγοντας πως αυτή η ζωή πήγαινε ενάντια στα πιστεύω του ως Rastafarian. Λίγο καιρό μετά, δήλωσε πως η φήμη ήταν ο εχθρός της δημιουργικότητας.

Η αιτία θανάτου του δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, αλλά ο γνωστός καλλιτέχνης είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο το καλοκαίρι του 2020.

Πολλοί καλλιτέχνες έχουν σπεύσει να τον αποχαιρετήσουν με σχόλια τους στα social media, όπως ο μπασίστας των Red Hot Chili Peppers, Flea.