Στο πλαίσιο της Δράσης ΕΥΡΩΠΑΙΚΈΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ: «Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα», την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά θα πραγματοποιηθούν τα  εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτ. Αττικής Πειραιώς και Νήσων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και το εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, με τίτλο Ανοχύρωτες Πόλεις / Οpen Cities: πληγές του πολέμου στον Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια πολέμων, σε περιπτώσεις  που επίκειται η κατάληψη μια πόλης ή περιοχής, η κρατική ή στρατιωτική δομή που την ελέγχει έχει, σύμφωνα με τις Διεθνείς Συνθήκες, τη δυνατότητα να την κηρύξει ανοχύρωτη πόλη (open ή undefendedcity/territory), δηλώνοντας παράλληλα ότι έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να αμυνθεί. Στην περίπτωση αυτή ο επιτιθέμενος θα πρέπει να σταματήσει την επίθεσή του και να καταλάβει την πόλη ή περιοχή χωρίς τη χρήση βίας.

Με τη δυνατότητα αυτή το Διεθνές Δίκαιο Ένοπλων Συγκρούσεων  προσπαθεί να επιβάλει περιορισμούς και κανόνες στον τρόπο µε τον οποίο διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, µε σκοπό να μετριάσει τις συνέπειες της σύγκρουσης, με άλλα λόγια να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ της απαίτησης των κρατών να διεξάγουν αποτελεσματικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και της απαίτησης της ανθρωπότητας για την αποφυγή κάθε δεινού.

Ο Πειραιάς είναι μια πόλη με μεγάλο φορτίο μνήμης, βιώματα και γοητευτικές διηγήσεις. Συλλογικά και ατομικά ίχνη αποτυπώνονται σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους, στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της πόλης και τα βιομηχανικά κτήρια. Aνάμεσα σε άλλα ιστορικά γεγονότα από την αρχαιότητα μέχρι τα νεώτερα χρόνια οι κάτοικοι του Πειραιά έζησαν βίαια συμβάντα και υπήρξαν μάρτυρες πολλών καταστροφών. Τα σημάδια τέτοιων «στιγμών» της ιστορίας της πόλης παρουσιάζονται στην περιοδική έκθεση Ανοχύρωτες Πόλεις/Open Cities.

      

Η αφήγηση εξελίσσεται σε μικρές ιστορίες που μιλούν για τους ίδιους τους ιστορικούς τόπους ή εστιάζουν σε πρόσωπα, ενώ παράλληλα συνδιαλέγεται με υλικό από τις πρόσφατες ανασκαφές με αφορμή την κατασκευή του Μητροπολιτικού σιδηροδρόμου αλλά και από γραπτές πηγές. Η έκθεση λειτουργεί ως μέσο σύνδεσης του επισκέπτη με το μακρινό παρελθόν και κινητοποιεί διαδικασίες ανάμνησης του πρόσφατου παρελθόντος. Λειτουργεί όμως και σαν εργαλείο αναπαράστασης σε σχέση με το παρόν και τα τραγικά γεγονότα που οδηγούν σήμερα ανθρώπους να βρουν καταφύγιο στη χώρα μας.

«Το ανθρώπινο είδος έχει την τάση να θυμάται περισσότερο τις περιπτώσεις της βίας και  της κακομεταχείρισης που έχει υποστεί από αυτές της στοργής.

Τι απομένει από τα φιλιά;

Οι πληγές, όμως, αφήνουν σημάδια.»

Μπέρτολντ Μπρέχτ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ