Το Oxbelly είναι μια ετήσια συνάντηση κινηματογραφιστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2015 στην Costa Navarino της Μεσσηνίας με πρωτοβουλία του παραγωγού Χρήστου Β. Κωνσταντακόπουλου της Faliro House.

Στόχος του Oxbelly είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο νέοι κινηματογραφιστές θα μπορέσουν να απελευθερώσουν το δημιουργικό τους όραμα και να το εξελίξουν περαιτέρω. Τα εργαστήρια, οι ομιλίες και λοιπές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια του Oxbelly, πέραν της πρόσβασης σε εξειδικευμένη εκπαίδευση στο πεδίο του κινηματογράφου, δίνουν επιπλέον την ευκαιρία στους νέους κινηματογραφιστές να έρθουν σε επαφή με ομοτέχνους τους από τη διεθνή κοινότητα.

Το Εργαστήριο Σεναρίου και Σκηνοθεσίας Oxbelly (Oxbelly Screenwriters & Directors Lab) τελεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της σκηνοθέτιδος Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη (CHEVALIER, ATTENBERG). Προσφέρει σε 8 έως 10 κινηματογραφιστές την ευκαιρία να δουλέψουν στα σενάρια της πρώτης ή δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας τους, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα πρακτικής άσκησης διάρκειας 10 ημερών στον μαγευτικό τόπο της Μεσσηνίας.

Επίσης δίνει, σε όσους συμμετέχοντες το επιθυμούν, την δυνατότητα να σκηνοθετήσουν μία σκηνή της επιλογής τους, από το σενάριό τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Εργαστηρίου, στο πλάι των συμμετεχόντων βρίσκονται διεθνώς καταξιωμένοι κινηματογραφιστές. Αυτοί μέσα από κατ’ ιδίαν συνεργασίες και masterclasses, τους παρέχουν πολύτιμη καθοδήγηση κατά τη δημιουργική διαδικασία της συγγραφής.

Κατάθεση αιτήσεων

Το Οxbelly κάνει ανοιχτή πρόσκληση (open call) για αιτήσεις από την Ελλάδα. Από αυτές θα επιλεγούν, μετά από διπλή αξιολόγηση, 2 έως 4 κινηματογραφικά σενάρια. Η κατάθεση αιτήσεων του πρώτου κύκλου αξιολόγησης έχει ξεκινήσει και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 5 Ιανουαρίου!

Οι υποψήφιοι των οποίων τα σενάρια θα περάσουν στον δεύτερο κύκλο αξιολόγησης, θα ενημερωθούν μέσω email τον Φεβρουάριο 2020.

Το Εργαστήριο για το 2019 είχε ως βασικό υποστηρικτή το Ίδρυμα Ωνάση και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, την Εθνική Τράπεζα και την Faliro House Productions. Έχαιρε επίσης της υποστήριξης της AEGEAN, της TVS.gr AUDIOVISUAL, της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και της Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Αθήνα.

Για το 2019, Σύμβουλοι Σεναρίου ήταν οι: Michael Almereyda (HAMLET), Paul Thomas Anderson (PHANTOM THREAD), Jonas Carpignano (A CIAMBRA), Lisa Cholodenko (OLIVE KITTERIDGE), Willem Dafoe (AT ETERNITY’S GATE), Greg Daniels (THE OFFICE), Naomi Foner (RUNNING ON EMPTY), Nick Kroll (BIG MOUTH), Lucrecia Martel (ZAMA), Dee Rees (MUDBOUND), Olivier Père (Executive director, Arte France Cinema & director of film acquisitions, ARTE France), João Pedro Rodrigues (THE ORNITHOLOGIST), Tarik Saleh (THE NILE HILTON INCIDENT), Εύα Στεφανή (AΚΡΟΠΟΛΙΣ) και Jim Taylor (ABOUT SCHMIDT). Tα ονόματα των Creative Advisors για το 2020 θα ανακοινωθούν τους προσεχείς μήνες.