Συνεχίζουν σημειώνοντας «τη συκοφαντική και απολύτως άδικη επίθεση που εξαπέλυσαν κάποιοι κινηματογραφιστές εναντίον συναδέλφων τους, αλλά και εναντίον του ίδιου του ΕΚΚ».

Στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι «αυτή η απόπειρα διχασμού και απαξίωσης έφτασε έως το σημείο 3 σκηνοθέτες, που τα πρότζεκτ τους απορρίφθηκαν, να κάνουν αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά του ΕΚΚ, ζητώντας την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης αποφάσεων και εκταμιεύσεων που σχετίζονται με όλες τις παραπάνω εγκρίσεις, γεγονός που κινδυνεύει να φέρει την κινηματογραφική κοινότητα και πάλι σε αδιέξοδο, αφού σε περίπτωση που το αίτημά τους γίνει δεκτό θα μπλοκαριστούν και τα 80 σχέδια που εγκρίθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021, ενώ κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η συνέχεια του Οργανισμού».

Τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάζονται την Παρασκευή 2 Ιουλίου. Οι 566 που υπογράφουν το κείμενο καλούν την κοινότητα, αντί να διαιρείται και τελικά να στρέφεται εναντίον του εαυτού της, να ενώσει τις δυνάμεις της για να αξιώσει από την Πολιτεία εθνική κινηματογραφική πολιτική με πολλαπλασιασμό των χρημάτων που διατίθενται για τον Ελληνικό Κινηματογράφο, ώστε το μεγάλο καλλιτεχνικό απόθεμα της χώρας να έχει στο άμεσο μέλλον τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί.

«Είναι πιθανό το νέο σύστημα αξιολόγησης που ακολούθησε το ΕΚΚ, ως ένα σύστημα που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε αυτή την έκταση και για έναν τόσο μεγάλο αριθμό πρότζεκτ, να επιδέχεται βελτιώσεις, βελτιώσεις που είμαστε σίγουροι πως και ο ίδιος ο οργανισμός θα φροντίσει να γίνουν, αλλά και που εμείς ως κοινότητα μπορούμε να προτείνουμε στο πλαίσιο ενός γόνιμου διαλόγου. Για πρώτη φορά, μετά από 2,5 χρόνια απραξίας, το ΕΚΚ είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις εντός 4μήνου. Ας μην διχαστούμε τώρα και ας μην πάμε τις διαδικασίες πάλι πίσω», τονίζεται στην επιστολή, η οποία καταλήγει: «Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ο τρόπος που το ΕΚΚ αξιολογεί τα σχέδια που του κατατίθενται, αλλά πως η Ελληνική Πολιτεία δεν στηρίζει τον Ελληνικό Κινηματογράφο με τον αντίστοιχο τρόπο που άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν το εγχώριο Σινεμά τους, με αποτέλεσμα το ΕΚΚ να μην έχει αρκετά χρήματα να διαχειριστεί. Αντί να διαιρούμαστε και τελικά να στρεφόμαστε εναντίον του εαυτού μας, ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να αξιώσουμε από την Πολιτεία εθνική κινηματογραφική πολιτική με πολλαπλασιασμό αυτών των χρημάτων, με όλους τους δυνατούς και πιθανούς τρόπους που είτε εφαρμόστηκαν στο παρελθόν πετυχημένα αλλά καταργήθηκαν, είτε δεν εφαρμόστηκαν ποτέ και ας αποτελούν νόμους του κράτους. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε το μεγάλο καλλιτεχνικό απόθεμα της χώρας να έχει στο άμεσο μέλλον τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ