Η Bread & Puppet, μία από τις πιο ριζοσπαστικές ομάδες θεάτρου διεθνώς, έρχεται στην Ελλάδα για ένα residency τριών εβδομάδων στο BIOS με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας παράστασης.

Οι Αμερικανοί Bread and Puppet θα δουλέψουν εντατικά σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα και με τους μαθητές του CYA (Cultural Year Abroad). Το residency θα οδηγήσει σε μία παράσταση η οποία θα παρουσιαστεί στο BIOS για λίγες μόνο ημέρες.

Bread and Puppet


Οι Βread and Puppet Theater ιδρύθηκαν το 1963 από τον Peter Schumann στο Lower East side της Νέας Υόρκης.

Εκτός από τις παραστάσεις κουκλοθέατρου για παιδιά, οι ανησυχίες των πρώιμων παραγωγών της ομάδας ήταν τα υψηλά ενοίκια, η αστυνομία, οι αρουραίοι στους δρόμους της Νέας Υόρκης, τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και της γειτονιάς. Ακολούθησαν πιο σύνθετες παραστάσεις θεάτρου στις οποίες η γλυπτική, η μουσική, ο χορός και η γλώσσα είχαν ισότιμο ρόλο. Οι μαριονέτες μεγάλωναν σε μέγεθος όλο και περισσότερο. 

Κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα, και στις εθνικές γιορτές, οι Bread and Puppet διοργάνωναν σταθερά παρουσιάσεις με τη συμμετοχή παιδιών και μελών της τοπικής κοινότητας. Πολλές παραστάσεις πραγματοποιούνταν στο δρόμο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, η ομάδα οργάνωσε πολύωρες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι.

Το 1974, οι Bread and Puppet μετακόμισαν σε μία φάρμα στο Βερμόντ. Ο αχυρώνας που υπήρχε εκεί για 140 χρόνια, μεταμορφώθηκε σε μουσείο για μαριονέτες – βετεράνους. Στο Βερμόντ ξεκίνησαν να διοργανώνουν το διήμερο ετήσιο φεστιβάλ με παραστάσεις κουκλοθέατρου με τίτλο Domestic Resurrection Circus μέχρι και το 1998.

Η εταιρεία συντηρείται περιοδεύοντας συχνά με παραστάσεις στην Αμερική και σε άλλες χώρες και πουλώντας τις εκδόσεις και τα πόστερ που φτιάχνει. Οι παραγωγές που περιοδεύουν ποικίλουν από πολύ σφιχτά θεατρικά κομμάτια που κάθε φορά παρουσιάζονται από τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, μέχρι παρελάσεις στο δρόμο που απαιτούν τη συμμετοχή αρκετών εθελοντών.

Οι Bread and Puppet παραμένουν μέχρι σήμερα μία από τις παλαιότερες, μη κερδοσκοπικές, ανεξάρτητες εταιρείες θεάτρου στον κόσμο.

Πιστεύουμε στο κουκλοθέατρο ως ολοκληρωμένη και ισχυρή γλώσσα που μπορεί να αγγίξει με τον ίδιο τρόπο άντρες, γυναίκες και παιδιά. Ελπίζουμε ότι τα έργα μας είναι αληθινά και λένε αυτό που πρέπει να ειπωθεί, και ότι συμβάλλουν στην ευχαρίστηση και διαφωτισμό σας.
Peter Schumann – Bread and Puppet

Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος συμμετοχής στο residency των Bread & Puppet στο BIOS.

Οι Bread and Puppet θα διεξάγουν ένα residency τριών εβδομάδων στο BIOS, κατά τη διάρκεια του οποίου θα δουλέψουν με μέλη της τοπικής κοινότητας και σπουδαστές του CYA (Cultural Year Abroad) με σκοπό να ολοκληρώσουν τη νέα τους παράσταση με τίτλο A Thing Done in a Seeing Place.

Οι Bread and Puppet καλούν με ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής, όλους όσους ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στις πρόβες και στις παραστάσεις.
Η εμπειρία δεν είναι απαραίτητη. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι!

Για περισσότερες πληροφορίες ελάτε στις 18 Φεβρουαρίου στο BIOS από τις 3 μέχρι τις 6. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν 5-8 Μαρτίου στις 20.30.

Οι Bread and Puppet χρειάζονται επίσης τραγουδιστές για την καινούρια τους παραγωγή. Θα χρησιμοποιήσουν  μουσική από την αμερικανική παράδοση του Shape Note Singing.

Το Shape Note Singing είναι μια πρώιμη αμερικανική τετράφωνη αρμονία του 18ου και του 19ου αιώνα.  Οι δυνατές, ζωντανές και καμιά φορά παράφωνες αρμονίες είναι χαρακτηριστικό σημείο των παραγωγών των Bread and Puppet από τη δεκαετία του 70.

Για απορίες σχετικά με το τραγούδι παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Greg, [email protected]

Ημερομηνία ανοιχτής ακρόασης: 18 Φεβρουαρίου, 15.00 – 18.00 / BIOS

Παραστάσεις: 5-8 Μαρτίου

A Thing Done in a Seeing Place

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ένα πράγμα που γίνεται σε ένα μέρος για θέαμα είναι η ελεύθερη μετάφραση του τίτλου της παράστασης που θα κάνουν οι Bread and Puppet στην Ελλάδα, ο οποίος είναι εμπνευσμένος από τη μετάφραση της λέξης Δράμα και Θεάτρο στα αγγλικά. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι:
 Η λέξη Δράμα στην ελληνική γλώσσα περιγράφει αυτό που γίνεται, τη δράση, ενώ το Θέατρο σημαίνει ένα μέρος που πάει κανείς για να δει κάτι να γίνεται.

Στην παράσταση, η ιστορία της Αντιγόνης τοποθετείται στην εποχή της τρομοκρατίας με ασπρόμαυρες μαριονέτες από χαρτόνι και πίνακες ζωγραφικής. Οι βασικοί χαρακτήρες είναι: η ανυπάκουη κόρη, ο αστυνομικός, το Κογκρέσο, η πολιτεία, 99% χορωδία, ο Τειρεσίας και ο θάνατος.

Τίποτα δεν είναι περισσότερο τρομαχτικό από τον άνθρωπο,  όταν μέσα στο χειμώνα και την καταιγίδα, τρέχει τα πλοία του διασχίζοντας τους ωκεανούς και την αιώνια γη δε σέβεται παρά μόνο τη σχίζει στα δύο με το φιλόδοξο του άροτρο.

Βασισμένο σε κείμενο του Σοφοκλή

Παραστάσεις: Πέμπτη 5 – Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Περισσότερες πληροφορίες σύντομα!