Το Χαλκηδόνιο Ωδείο σε συνεργασία με την κα Δίλιντα Φωτεινή, απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών, προσκαλεί παιδιά και εφήβους το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014 να γνωρίσουν τον πρώτο κύκλο μαθημάτων πολύπλευρης καλλιτεχνικής δημιουργίας (μουσικής ,ζωγραφικής – εικαστικής δημιουργίας). Βασίζεται στην εκμάθηση και εξάσκηση των βασικών μεθόδων και κανόνων ζωγραφικής χρησιμοποιώντας ως άξονα την μουσική αλλά και διαφόρων καινοτομιών μέσα από την δημιουργία των δικών τους έργων. Περιλαμβάνει γνωριμία με κλασσικά αλλά και σύγχρονα υλικά καθώς και την επαφή με τις πιο εφαρμοσμένες μορφές τέχνης.

Η τέχνη ανοίγει τους ορίζοντες του παιδιού και βοηθά στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του. Μέσω της απασχόλησης των παιδιών με το μάθημα των καλλιτεχνικών, επιδιώκουμε να τα βοηθήσουμε από την προσχολική τους ηλικία, να αναπτύξουν τις ατομικές δεξιότητές τους, την φαντασία άλλα και να αποκτήσουν όλα τα εφόδια που θα τους είναι απαραίτητα ώστε να γίνουν οι πολίτες που θα έχουν κοινωνική και αισθητική συνείδηση.

Σκοπός και στόχος του μαθήματος:

•Να προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας με την Τέχνη από την παιδική-προσχολική ηλικία.

•Να αναδείξει την ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα που κατέχει η τέχνη του παιδιού-εφήβου

•Να προτείνει μια διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία, μέσω της Τέχνης

Απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους από 4 έως 18 ετών με κύριο σκοπό να διαπαιδαγωγήσει μια γενιά νέων με ενδιαφέρον και σεβασμό στον πολιτισμό.

Α’ Κύκλος Μαθημάτων

Στο πρώτο κύκλο μαθημάτων τα παιδιά μέσα από το μάθημα και τη δημιουργία των έργων τους έρχονται σε επαφή με γνωστούς καλλιτέχνες μουσικούς και ζωγράφους, παλιούς και σύγχρονους. Γνωρίζουν τις τεχνικές τους π.χ. (φωτογραφία, μουσική) και αναπτύσσουν τις δικές τους τεχνικές και τη φαντασία τους. Ο βιωματικός τρόπος μάθησης βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν την αισθητική τους κρίση και να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους, το μυαλό τους, τον λόγο, τον ήχο, κτλ.

Τα μαθήματα διαμορφώνονται και προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

•Από 4-7 χρονών

•Από 8-12 χρονών

•Από 13-18 χρονών

Τα παιδιά:

-Έρχονται σε γνωριμία με καινούργια υλικά ζωγραφικής και βασικών κανόνων σχεδιασμού (π.χ.εκολίνες, ξυλομπογιές υδατοδιαλυτές, βασικά σχήματα, τόνοι, μαρκαδόροι, μπογιές).

-Αποδίδουν την πραγματικότητα και το σχεδιασμό με τα βασικά γεωμετρικά σχήματα και τονικότητα.

-Δημιουργούν με την τεχνική του κολάζ-φωτογραφίας

-Γνωρίζουν την γραμμή – πως μέσα από την χρήση της γραμμής μπορούν να αποδώσουν όγκο, κίνηση

-Δημιουργούν με κύριο υλικό το χαρτί.

Έρχονται σε:

-γνωριμία με την θεωρία των χρωμάτων .

-γνωριμία με τα συμπληρωματικά χρώματα και χρήση τους για την επίτευξη ενός έργου.

-δημιουργία έργων με τις αποχρώσεις των χρωμάτων.

Μαθαίνουν:

-φωτογραφία

-χαρακτική

-κινούμενο σχέδιο

-κατασκευή αντικειμένου