Μετά από δύο χρόνια αποχής από τις τακτικές της συναυλίες στο Μέγαρο, η Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής και ορχήστρα in residence του Μεγάρου, με μαέστρο τον Νίκο Χαλιάσα, ανυπομονεί να μοιραστεί με το κοινό το νέο της ρεπερτόριο, στη συναυλία της 29ης Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η Παιδική και η Νεανική Ορχήστρα θα εμφανιστούν χωριστά αλλά και μαζί σε έργα των συνθετών Ουίλλιαμ Μπόυς και Πωλ Γουντ καθώς και στην απαιτητική Σερενάτα του Γιόζεφ Σουκ. Θα παρουσιάσουν επίσης σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο που έγραψε ειδικά για την Ορχήστρα ο νέος συνθέτης Πάνος Φουντάς, υπότροφος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Χάρη στη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος World in Harmony, ο ΣΦΜ προσκάλεσε φέτος νέους ταλαντούχους μαέστρους και σολίστ απ’ όλη την Ελλάδα για να συμπράξουν με την Ορχήστρα στη μελέτη, στις δοκιμές και τις συναυλίες της. Στο πλαίσιο αυτό, η δωδεκάχρονη βιολονίστα Νικολία Γαρουφαλίδου, βραβευμένη σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, συμπράττει στη συναυλία, ερμηνεύοντας τρία δεξιοτεχνικά κομμάτια των Τσαϊκόφσκι, Ντε Φάγια και Λευτέρη Παπασταύρου.

Σολίστ: Νικολία Γαρουφαλίδου, βιολί
CAMERATA JUNIORΟρχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής
Συμμετέχει η Μαρία-Ζωή Ζήκου, κρουστά
Μουσική διεύθυνση, διδασκαλία: Νίκος Χαλιάσας
Βοηθός διδασκαλίας: Μαργαρίτα Πλέστη

Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των δράσεων της Ορχήστρας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ουίλλιαμ Μπόυς (1711-1779): Symphony No. 1
Πωλ Γουντ (γενν. 1952): Full speed
Πωλ Γουντ: Can’t wait
Πάνος Φουντάς (γενν. 1993): Suite for Strings
Ελευθέριος Παπασταύρου (1920-2008): Μακεδονικό
Π. Ι. Τσαϊκόφσκι (1840-1893): Melodie op. 42
Μ. Ντε Φάγια (1876-1946): Danse Espanole
Γιόζεφ Σουκ (1874-1935): Serenade op. 6

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Νικολία Γαρουφαλίδου, βιολί

Η Νικολία Γαρουφαλίδου γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2009 στην Αθήνα. Προερχόμενη από μουσική οικογένεια, ήταν θέμα χρόνου το πότε ένα μικρό βιολί θα κατέληγε στα χέρια της Νικολίας, όπως και έγινε σε ηλικία τεσσεράμισι ετών. Ξεκίνησε και εξακολουθεί τις σπουδές της στο ωδείο του Κολλεγίου Αθηνών (τάξη κ. Παναγιωτόπουλου). Έχει εμφανιστεί σε πολλές σημαντικές συναυλίες στο Κολλέγιο από την ηλικία των 8 ετών. Από τον Απρίλιο του 2020 σπουδάζει παράλληλα με τον σολίστ και καθηγητή βιολιού Kirill Troussov. Αναγνωρίζοντας το εξαιρετικό ταλέντο της, το Κολλέγιο Αθηνών τής απένειμε κατόπιν διαγωνισμού την πολύ σημαντική «Υποτροφία Ειδικού Ενδιαφέροντος» που αποτελεί πλήρη υποτροφία για την περίοδο των επόμενων έξι ετών. Έχει λάβει πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς: πρώτο βραβείο του διαγωνισμού «Grand Prize Virtuoso» 2021 Βόννης και Σάλτσμπουργκ, Πλατινένιο μετάλλιο του “Global International Music Competition 2021”, Χρυσό μετάλλιο του «Global Genius Music Competition 2021», Πλατινένιο μετάλλιο του Διεθνούς Μουσικού Διαγωνισμού Grand Maestro, Χρυσό μετάλλιο “e-contest International Music Competition”, Gold Prize & Stylish Video Special Prize στην κατηγορία Young Artist – Age 12 & Under London young musician 2021-22, όπου έλαβε τη διάκριση “violinist of the year 2021/22” και 2021 US New Star Strings Competition Top Performer, όπου επελέγη στους 3 κορυφαίους εκτελεστές για ολόκληρο τον διαγωνισμό και το πρώτο Βραβείο στην κατηγορία Group II.

Έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα κι έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στη Γαλλία στο Φεστιβάλ “Academie de Jeunes Solists” Mezin-Toulouse. Επίσης, στη Βόννη, στο “Beethoven House” και στο Σάλτζμπουργκ, “Solitär Mozarteum”.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 είναι το κονσερτίνο της συμφωνικής ορχήστρας του Κολλεγίου Αθηνών. Παίζει σε βιολί τριών τετάρτων που είχε την ευγενή καλοσύνη να της δανείσει ο οίκος Geigenbau Eriks (Βιέννη).

Πάνος Φουντάς, συνθέτης

Ο Πάνος Φουντάς είναι συνθέτης, ενορχηστρωτής και πιανίστας. Έχει γράψει μουσική για ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, θέατρο και ταινίες κινουμένων σχεδίων, μεταξύ των οποίων η ταινία NoWhereMan που συγκέντρωσε δεκαέξι διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ. Το Νοέμβριο του 2021 ολοκλήρωσε τη μουσική και την ενορχήστρωση για το ιστορικό δράμα 1805 που εξιστορεί το ταξίδι δυο Αφροαμερικανών σκλάβων προς την ελευθερία. Ως ενορχηστρωτής, έχει εργαστεί σε σημαντικές παραγωγές, όπως η θεατρική παράσταση The Alchemist που ανέβηκε στο Red Bull Theater της Νέας Υόρκης, η φιλανθρωπική συναυλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ability Beyond Disabilities, και η ηχογράφηση ορχηστρικών έργων του Chris Hajian (The Infiltrator, City of Lies). Πήρε δίπλωμα πιάνου από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών (τάξη Αγάθης Λεϊμονή) με Άριστα Παμψηφεί και Α’ Βραβείο. Αποφοίτησε με τον ανώτατο βαθμό από τη φημισμένη ακαδημία Gnesin της Μόσχας, όπου σπούδασε με τον διεθνούς φήμης παιδαγωγό Vladimir Tropp. Στη συνέχεια, έγινε δεκτός στο New York University, όπου ειδικεύτηκε στη μουσική για τον κινηματογράφο (screen scoring). Για τις μεταπτυχιακές του σπουδές έλαβε την υποτροφία του συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής” στη μνήμη του Θεόδωρου Αντωνίου. Επίσης, κέρδισε την υποτροφία Alan Menken που απονέμεται σε εξέχοντες φοιτητές του New York University μέσα από διαδικασία επιλογής από τον ίδιο τον συνθέτη και νικητή οκτώ βραβείων Oscar.

Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής

Η Camerata Junior, η νεανική ορχήστρα εγχόρδων των Φίλων της Μουσικής και ορχήστρα in residence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ιδρύθηκε το 2010 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου, με στόχο την καλλιέργεια των μουσικών ικανοτήτων των σπουδαστών, την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και τη διαπαιδαγώγησή τους στην πολύτιμη εμπειρία της ομαδικής μουσικής δράσης. Δάσκαλος και μαέστρος από το 2018 είναι ο εκλεκτός αρχιμουσικός Νίκος Χαλιάσας. Η Camerata Junior αριθμεί περίπου 60 μέλη, ηλικίας 9-25 ετών και περιλαμβάνει δύο μουσικά σχήματα, την Παιδική Ορχήστρα και τη Νεανική Ορχήστρα, που εκπαιδεύονται ξεχωριστά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου η Ορχήστρα εμφανίζεται τακτικά.

Έχει επίσης εμφανισθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στα Διεθνή Φεστιβάλ Ναυπλίου και Άνδρου, στο Άργος, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα κ.α. Έχει ερμηνεύσει έργα του Γιώργου Κουρουπού και του Απόστολου Ντάρλα, ειδικά γραμμένα για εκείνην, έχει συμπράξει με έλληνες και ξένους σολίστ, ενώ στο πλούσιο ρεπερτόριό της περιλαμβάνονται και πολλές πρώτες ελληνικές και διεθνείς εκτελέσεις.

Χάρη στη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος World in Harmony, o Σύλλογος προχώρησε φέτος σε μια καινοτομία που ενθουσίασε τους μουσικούς: προσκάλεσε νέους μαέστρους και σολίστ απ’όλη την Ελλάδα για να συμπράξουν με την Ορχήστρα στη μελέτη, τις δοκιμές και τις δράσεις της.

Νίκος Χαλιάσας, μαέστρος

Ο Νίκος Χαλιάσας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Μελέτησε βιολί με τον Τάτση Αποστολίδη στο Ωδείο Αθηνών, απ’ όπου το 1989 πήρε το Δίπλωμα Σολίστ. Συνέχισε τις σπουδές του στη Royal Academy of Music του Λονδίνου με τον Howard Davis. Αποφοίτησε το 1990, παίρνοντας το δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών, κι ακολούθως φοίτησε στο Royal College of Music του Λονδίνου στην τάξη του Grigori Zhislin, απ’ όπου αποφοίτησε παίρνοντας το μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σολίστ ARCM, το 1992. Για τις σπουδές αυτές, τού χορηγήθηκε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση. Την περίοδο αυτή παρακολούθησε μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας στο Royal College of Music, με καθηγητή τον J.Forster, καθώς επίσης και με τον Bernard Keefe. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας στο Trinity College of Music, με τον Peter Stark, αποφοιτώντας το 1999 με το μεταπτυχιακό δίπλωμά διεύθυνσης ορχήστρας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας με τον Sergiu Celibidache, τον Jorma Panula και τον B. Keefe.

Είναι Κορυφαίος βιολιστής στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, της οποίας είναι μέλος από το 2001. Από το 2012 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ “Συμφωνία” Πειραιά και νήσων Αργοσαρωνικού, από το 2016 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ «ΜουσιΚώς» που πραγματοποιείται στα Δωδεκάνησα με επίκεντρο την Κω, κι από το 2022 καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ «Δημήτριος Κρεμαστινός» στη Χάλκη. Από το 2018, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της Ορχήστρας Camerata Junior του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και ορχήστρα in residence στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Έχει διευθύνει τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τη Συμφωνική Ορχής0τρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, τις Κρατικές Ορχήστρες της Κωνσταντινούπολης, της Αττάλειας, της Σμύρνης και της Προύσας, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Eskisehir, την Thüringen Sinfoniker, την ορχήστρα Musica Vitae του Vaxjo της Σουηδίας, την Εσθονική Klaasparlimang Sinfonietta, την Astana Symphony Orchestra του Καζακστάν, την Ορχήστρα δωματίου της Κοπεγχάγης, την Ορχήστρα δωματίου της Αλικαρνασσού, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης κ.ά., έχοντας ως μαέστρος στο ενεργητικό του περισσότερες από 300 συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.