Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο και πλούσια εικονογραφημένο βιβλίο, τεκμήριο του έργου της καταγραφής και της τεκμηρίωσης κτιρίων που πραγματοποίησε η MONUMENTA το διάστημα 2013-2020, το οποίο δεν περιορίστηκε στην επιτόπια έρευνα, αλλά αναζήτησε και κατέγραψε τις μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν σε αυτά τα κτίρια, των μηχανικών που τα σχεδίασαν και έφερε στο φως δεκάδες αρχεία. Η έκδοση και το έργο, στο σύνολό του, υλοποιήθηκαν με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το βιβλίο περιλαμβάνει τρεις ενότητες: α) Παρουσίαση των προγραμμάτων καταγραφής και τεκμηρίωσης κτιρίων, τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, τις αξίες της καταγραφής αλλά και της συμμετοχής σε αυτήν, β) κείμενα για την αρχιτεκτονική της Αθήνας και το αστικό πράσινο, γ) φωτογραφίες 1.620 κτιρίων από τις επτά δημοτικές κοινότητες που αναδεικνύουν τον πλούτο και την ποικιλία που χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική της Αθήνας. Η επιμέλεια έγινε από τους Ε. Γρατσία, Γ. Γκουμοπούλου, Στ. Λεκάκη, Φ. Μπέλλιου και Γ. Νίνο. Σχεδιάστηκε από τους Χρ. Καλκαντζή και Κ. Κτιστάκη και τυπώθηκε από την Τυποκυκλαδική ΑΕ.

Διαβάζοντας το βιβλίο πληροφορούμαστε πόσα κτίρια της περιόδου 1830-1940 διατηρούνται στην Αθήνα, πού βρίσκονται οι πολυκατοικίες του μοντέρνου κινήματος, πότε κτίστηκαν τα σπουδαία σχολικά κτίρια του προγράμματος Παπανδρέου, ποια είναι τα κτίρια που κατασκεύασε ο Επαμεινώνδας Κυπριάδης, αν είχε νοσοκομεία η Αθήνα τον 19ο αιώνα, πού έγινε η παράδοση της πόλης των Αθηνών στους Γερμανούς κατακτητές και πολλά άλλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ