Από την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει για ένα δεύτερο κύκλο παραστάσεων το έργο Αναζήτηση Εργασίας – Έργο σε 30 θραύσματα του Μισέλ Βιναβέρ, σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου. – Η παράσταση ακυρώνεται

Η εταιρεία θεάτρου “Ηθικόν Ακμαιότατον” και ο Θανάσης Σαράντος αναστέλλουν προς το παρόν τις παραστάσεις του θεατρικού έργου ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ του Μισέλ Βιναβέρ στο Ίδρυμα Κακογιάννης για τεχνικούς λόγους.

“Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque” με το έργο “Αναζήτηση Εργασίας” του Μισέλ Βιναβέρ σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου, επανέρχεται, μετά την επιτυχία της περασμένης άνοιξης, για μόνο 12 παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Το προφητικό έργο του Βιναβέρ δίκαια παραμένει ένα εμβληματικό έργο της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας, παρόλο που γράφτηκε πριν σαράντα τρία χρόνια. Ένα πολιτικό μπουλβάρ με σημείο αναφοράς τον Μάη του ‘68  το οποίο αναδεικνύει με χιούμορ και ευστροφία, τις νοσηρές παθογένειες του καπιταλιστικού συστήματος και την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου για επιβίωση. Και θέτει με ένα σκληρό χιούμορ αλλά και με ένα καταιγιστικό ρυθμό, το μέγα ερώτημα όλων των καιρών: τι είναι ικανός ο άνθρωπος να κάνει για να βρει δουλειά. Στην Ελλάδα της κρίσης με τα αυξητικά ποσοστά ανεργίας και τα όσα δεινά αυτή επιφέρει, το έργο αποκτά τραγική επικαιρότητα.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Θανάση Σαράντου

Το ιδιοφυές έργο του Μισέλ Βιναβέρ ανιχνεύει με επιτυχία τις παθογένειες μιας άρρωστης κοινωνίας και μιλά για τον εγκλωβισμό του ανθρώπου στο αέναο κυνήγι του χρήματος και της προσποιητής ευδαιμονίας. Ένα κυνήγι με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα σε έναν κόσμο όπου καταρρέουν όλες οι ανθρώπινες ηθικές αξίες και ευτελίζονται όλα τα κεκτημένα δικαιώματα του σύγχρονου πολίτη, σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που μοιάζει περισσότερο με άναρχη ζούγκλα. Το υποδόριο χιούμορ, το οποίο διαπνέει αυτό το εμβληματικό έργο της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας και ο πυρετώδης ρυθμός του που το συνοδεύει δεξιοτεχνικά, ακούγεται σαν χτύπος αυτοσχέδιας ωρολογιακής βόμβας που σύντομα πρόκειται να εκραγεί.

Σημείωμα της μεταφράστριας Δήμητρας Κονδυλάκη

Άνεργος εδώ και τρεις μήνες, ένας πρώην διευθυντής πωλήσεων αναζητά εργασία. Μέσα από μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που δίνει στον διευθυντή προσωπικού πολυεθνικής εταιρείας ως υποψήφιος για μια θέση, παρακολουθούμε την ακρότητα και τον κυνισμό και κυρίως την παντοδυναμία της έννοιας της Εργασίας στον καπιταλιστικό κόσμο. Η σχέση εργοδότη και υποψήφιου εργαζόμενου λαμβάνει αρχετυπικές διαστάσεις. Το έργο αποκτά δραματική επικαιρότητα στην Ελλάδα της κρίσης, λόγω της κατακόρυφης αύξησης της ανεργίας, της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών που σχετίζονται μ’ αυτήν αλλά και της ισχυρής αντανάκλασης των συνεπειών της στην οικογενειακή ζωή του καθενός. Μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει κανείς για να βρει – ή για να μην χάσει – τη δουλειά του; Πόση ελευθερία και πόση αξιοπρέπεια είναι διατεθειμένος να εκχωρήσει; Αυτό είναι και το ερώτημα στο οποίο θα μπορούσε να συνοψιστεί το έργο.

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Michel Vinaver, γεννημένος στο Παρίσι το 1927 από γονείς ρωσικής καταγωγής, ξεκινά ως νεαρός μυθιστοριογράφος και εξελίσσεται σε θεατρικό συγγραφέα. Ταυτόχρονα ακολουθεί ένα ιδιαίτερο μονοπάτι στη ζωή: γίνεται ανώτατος αξιωματικός και στη συνέχεια ιδιοκτήτης των θυγατρικών της πολυεθνικής εταιρίας Gillette. Το θέατρό του είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία: τον πόλεμο της Κορέας, την Αλγερία, την 11η Σεπτεμβρίου. Στα περισσότερα κείμενά του τοποθετεί τον άνθρωπο σε ένα πεδίο οικονομικών συναλλαγών. Συγκαταλέγεται στους σύγχρονους Γάλλους θεατρικούς συγγραφείς με τις περισσότερες παραστάσεις έργων στο θέατρο. Έργα του έχουν σκηνοθετήσει οι Planchon, Vitez, Françon κ. α. Μετά την ένταξη του  θεατρικού του έργου “L’Ordinaire” στο ρεπερτόριο της Comédie-Française, ο Michel Vinaver καθιερώθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συγγραφείς του γαλλικού θεάτρου.

Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη
Σκηνοθεσία: Θανάσης Σαράντος
Παίζουν: Θανάσης Σαράντος, Αγγελική Καρυστινού, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Ρενέ Τζόλα
Σκηνικό-κοστούμια: Bασιλική Σύρμα
Επιμέλεια κίνησης: Όλγα Σπυράκη
Βοηθός κινησιολόγου: Βασίλης Σκαρμούτσος
Επιμέλεια φωτισμών: Σάββας Σουρμελίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανθή Παπαθεοδώρου

Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς

Επιμέλεια κομμώσεων: κομμωτήρια xstudios

Διάρκεια: 100 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Παραγωγή: εταιρεία θεάτρου ΗΘΙΚΟΝ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΝ
ithikon-akmeotaton.blogspot.com