Η Myrό Gallery σας προσκαλεί να επισκεφτείτε την έκθεση “Αναζητήσεις: Παραμυθιές & Μαγγανείες” που αποτελεί προϊόν συνεργασίας των ζωγράφων Χριστίνας Ζυγούρη, και Κωνσταντίνου Μεννή με τον επιμελητή Πάρη Καπράλο, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 7 Μαΐου 2015 στις 20.00 το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιουνίου 2015.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Κεντρική  Αίθουσα της Myrό Gallery, στο περιστύλιο της οποία θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση του γλύπτη Οδυσσέα Τοσουνίδη με την σειρά έργων “Αναζήτηση”.

Στο σημείωμα του, ο επιμελητής αυτής της ιδιότυπης συνέκθεσης – συγκατοίκησης αναφέρει:

Με αυτή την συνέκθεση προσκαλούμε τον επισκέπτη να δει τρεις πλευρές του ζητήματος των υπαρξιακών αναζητήσεων μέσα από την διερεύνηση του κάθε καλλιτέχνη. Ο Οδυσσέας Τοσουνίδης ξεκινά στην “Αναζήτηση” αδιαμεσολάβητα και με εφαλτήριο τα στοιχεία του σύμπαντος: την ύλη-πέτρα, και την ψυχή. Ο Κωνσταντίνος Μεννής μας διηγείται το παραμύθι του κόσμου μέσα από το δίπολο Φύση – Άνθρωπος, στην σειρά του “Παραμυθιές”. Στο έργο της  Χριστίνας Ζυγούρη ο άνθρωπος ενηλικιώθηκε, κράτησε όμως την συμπαντική αφήγηση και την διέστρεψε, με αποτέλεσμα αντί της λύτρωσης και της ελευθερίας, που θα ήταν το προσδοκώμενο, την δέσμευση και την ένταξη στην δεισιδαιμονία. Κατόπιν έρευνας για την συμβολή των προλήψεων στο κοινωνικό σύνολο στην Ελλάδα σήμερα, οδηγήθηκε στην ανάπτυξη ενός project με τίτλο “Κουνήσου από την θέση σου” που σχολιάζει κάποτε με σουρρεαλιστική διάθεση και πάντα με κριτικό πνεύμα την άρνηση της λογικής που επικρατεί στις προσωπικές αντιλήψεις.

Ο Οδυσσέας Τοσουνίδης αναφέρει σε σχετικό statement: “Παρατηρώντας την ίδια την ζωή, την κίνηση της, τα χρώματα της, την γένεση και τον θάνατο. Αυτά τα πράγματα απασχολούν την δουλειά μου, και με βάση αυτών προσπαθώ και αναζητώ την φόρμα την γραμμή  και τον όγκο μέσα στο υλικό μου, το οποίο κυρίως είναι η πέτρα. Της περισσότερες φορές η ίδια η πέτρα μου δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσω κάπως έτσι ξεκινάει η διαδικασία της δημιουργίας . Η γέννα ο τοκετός που είναι η ουσία της τέχνης δεν αναφέρετε στην τεχνική η στον γλύπτη αλλά σε αυτό που δημιουργείται πίσω από αυτά, σε αυτό που γεννιέται και αναδύεται. Δημιουργώντας το έργα μου το  μυαλό μου απασχολούν διάφορα θέματα το ποιο σημαντικό από αυτά  είναι η ίδια η ζωή δηλαδή το φως αν δεν υπήρχε το φως δεν θα υπήρχε και η ζωή Παίρνοντας την φράση του Καζαντζάκη ότι ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο και καταλήγουμε πάλι σε μια σκοτεινή άβυσσο και το ενδιάμεσο φωτεινό σημείο το ονομάζομε ζωή συνδέετε πολύ με κάποια από τα έργα μου. Για παράδειγμα η σειρά με της μήτρες μου βγάζουν ένα μυστήριο μια πορεία φωτός, μια κατάσταση που δεν έχει τέλος αυτή η πορεία προς την άλλη πλευρά, αυτό το άγνωστο που θα συναντήσουμε.”

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Οδυσσέας Τοσουνίδης γεννήθηκε το 1983 στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Σπούδασε στην σχολή Καλλιτεχνικής Επεξεργασίας Μαρμάρου στην Δράμα, στην Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Εθνική Ακαδημία Καλών Τεχνών, Τιφλίδα, Γεωργία, όπου αυτό το καιρό ολοκληρώνει και Μεταπτυχιακό στην γλυπτική. Εχει συμμετάσχει σε διεθνή συμπόσια γλυπτικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε περισσότερες από 10 ομαδικές εκθέσεις, ενώ είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Γεωργίας και του ΣΚΕΤΒΕ. Στην Πλάκα της Μήλου υπάρχει μνημείο με Θέμα “Διάλογος Αθηναίων-Μηλίων” που φιλοτέχνησε το 2009. Παράλληλα, ένα ακόμα μνημείο υπάρχει στο Καζακστάν και κοσμεί το “Πάρκο Αγάπης” στο Ust-Kamenogorsk, και το 2012 ο γλύπτης κατασκεύασε αδριάντα για τον Ποντιακό ελληνισμό που φιλοξενείται σε κεντρική πλατεία στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Εργάζεται κυρίως με μάρμαρο και μπρούντζο. Είναι μόνιμο μέλος της Greek Marble Initiative από την έναρξη των εργασιών της και έχει εκθέσει τα έργα του σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, και το εξωτερικό. Έργα του ανήκουν σε ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές.

Σε καλλιτεχνική δήλωση της, η Χριστίνα Ζυγούρη αναφέρει: “Από τον αρχαίο έως τον σύγχρονο  άνθρωπο, οι δεισιδαιμονίες και οι προλήψεις, είναι αναπόσπαστα στοιχεία της ζωής του. Ότι δεν καταλαβαίνουμε, ή δεν μπορούμε να εξηγήσουμε με τις γνώσεις που έχουμε, το φοβόμαστε. Επιστρατεύονται λοιπόν καρποί, ορυκτά, οστά κ.α. για την προστασία του ανθρώπου «από το κακό», δίνονται ανύπαρκτες ιδιότητες σε στοιχεία της φύσης κλπ. Το project αυτό, αποτελεί μια εξερεύνηση στον σκοτεινό κόσμο των δεισιδαιμονιών και των προλήψεων, είναι όμως επίσης, ένας τρόπος να διαπιστώσει κανείς, πόσο όλα αυτά, έστω υποσυνείδητα τον επηρεάζουν και σε ποιό βαθμό. Με αφορμή την καθημερινότητα και μετά από σχετική έρευνα, γεννήθηκε το project «κουνήσου απ΄ τη θέση σου».”

Σύντομο Βιογραφικό

Η Χριστίνα Ζυγούρη, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και ζει και εργάζεται μόνιμα. Σπούδασε γραφιστική σε ιδιωτική σχολή και αργότερα στην Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας, απ’ όπου αποφοίτησε το 2011. Από τότε συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα αλλά και σε ομαδικές διαδικτυακές εκθέσεις που οργάνωσαν γκαλερί της Βενετίας. Την πρώτη της ατομική έκθεση, παρουσίασε το 2012 στη γκαλερί Μyro στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, εργάζεται ως καθηγήτρια εικαστικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και προσφέρει εθελοντική εργασία σε γηροκομείο της πόλης.

Ο Κωνσταντίνος Μεννής, μεταξύ άλλων δήλωσε “Τα παραμύθια του τόπου μου, κατάλοιπα αρχαίων παραδόσεων της Ελλάδας, κυριάρχησαν στην σκέψη μου, και αναζήτησαν στον χρωστήρα μου την έκφραση τους. Στον τόπο μου, την Χίο, οι βεγγέρες ήταν πάντοτε γεμάτες από τις “Αγελούδες” ή “καλες κυραδες” όπως τις λέμε επίσης στο νησί. Πρόκειται για νεραιδες που κάθονται κάτω από την κατω από “κουντουρουδιά”, τις χαρουπιές δηλαδή, μέσα στα δάση την νύχτα, ή κοντά σε πηγές, και απαντούν όσους περπατούν την νύχτα στο δάσος. Μιλούν με τους νυχτερινους επισκεπτες για να αντιληφθούν αν είναι καλοί άνθρωποι. Τους καθίζουν στην συντροφιά τους και τους ξαποστέλνουν με μιαν ευχή. Τους κακούς ανθρώπους τους χορεύουν μέχρι τελικής πτώσης, τους παίρνουν το μυαλό, τους αφήνουν αλαφροΐσκιωτους και άλαλους, όπως στην Αρχαία Ελλάδα οι τρεις Μοίρες, Λάχεσις, Κλωθώ και Άτροπος. Η σχέση του ανθρωπου με την Φύση και το Σύμπαν μέσα απο την πλούσια παράδοση της Ελλάδας και την ιδιάζουσα σχέση του τόπου μου με την μυθωδία εκφράζεται μέσα από την σειρά έργων μου “Παραμυθιές”.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Μεννής γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χίο, όπου έκανε τα πρώτα βήματα στη ζωγραφική. Σπούδασε Ιατρική στο Α.Π.Θ. και σήμερα ασκεί την Ορθοπαιδική Χειρουργική στη Θεσσαλονίκη. Πριν μερικά χρόνια υιοθέτησε την ζωγραφική ως ασχολία του ελέυθερου χρόνου. Ωστόσο, σύντομα ανακάλυψε τον ζωγράφο μέσα του, και μαζί του, τον ανακάλυψαν και όλοι όσοι αγκάλιασαν τα έργα του από την πρώτη στιγμή. Ένα εξαιρετικό ταλέντο αποκαλύφθηκε και προάχθησε με σκληρές προσπάθειες τα 4 τελευταία χρόνια. Ο Κωνσταντίνος Μεννής έχει παρουσιάσει την δου,λειά του σε 2 ομαδικές εκθέσεις και μιά ατομική στην Myrό Gallery. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.