Έχοντας ήδη ταξιδέψει ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκλονίζοντας τον κινηματογραφικό αλλά και τον μουσικό κόσμο, το ιδιαίτερο μουσικό ντοκιμαντέρ του Κώστα Ζουλιάτη, “Anaparastasis: η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926 – 1970)” προβάλλεται στην αυλή του Σπίτι Cocktail Bar, τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015. Ακολουθεί DJ set από τον σκηνοθέτη και μουσικό, Κώστα Ζουλιάτη (Night on Earth).

Η προσωπικότητα και το έργο ενός από τους σημαντικότερους avant garde συνθέτες αλλά και μουσικούς φιλόσοφους της σύγχρονης παγκόσμιας μουσικής ιστορίας αποκαλύπτονται μέσα από αρχεία του ίδιου του συνθέτη, σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα συναυλιών και συνεντεύξεων αλλά και από μία σειρά από μαρτυρίες σχεδόν όλου του δημιουργικού και φιλικού κύκλου με τον οποίο συνδέθηκε.

Το ντοκιμαντέρ αποπειράται να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα και το ιδιαίτερο πνεύμα αυτού του μεγάλου στοχαστή της τέχνης και να ακολουθήσει τη διαδρομή της σύντομης ζωής του, η οποία ήταν πάντοτε συνυφασμένη με την τέχνη του και την προσφορά του στην ανθρωπότητα και τον πολιτισμό.

Αμέσως μετά την προβολή, τα decks του Σπίτι αναλαμβάνει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, Κώστας Ζουλιάτης, γνωστός και για τη μουσική του πορεία με τους Night on Earth.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Ο Γιάννης Χρήστου (1926-1970) ανήκει στις μεγάλες μορφές της μουσικής πρωτοπορίας του 20ου αιώνα, αν και ουσιαστικά αποτελεί σήμερα έναν μεγάλο άγνωστο. Το έργο του χαρακτηρίζεται από σπάνια ενότητα και συνέπεια, τόσο ως προς τις πρωτοποριακές τομές που εισήγαγε στον κόσμο των ήχων και στα καινοτόμα μουσικά συστήματα, όσο και ως προς το φιλοσοφικό του σύμπαν το οποίο εμπνέει και διαπνέει τις συνθέσεις του: ο μύθος, το υπερβατικό, ο μυστικισμός, το αρχέγονο, η τελετουργία, το απρόσιτο, ο πανικός, η υστερία…

Με τον πρόωρο θάνατό του σε τραγικό δυστύχημα την 8η Ιανουαρίου του 1970, ανήμερα των γενεθλίων του, ο κόσμος της σύγχρονης μουσικής στερείται ένα από τα πλέον συναρπαστικά και προκλητικά ταλέντα του.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη:

Ο Κωστής Ζουλιάτης γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα και μέχρι τώρα έχει καταπιαστεί μόνο με ήχους και εικόνες. Σπούδασε μουσική στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα. Είναι ιδρυτικό μέλος διαφόρων μουσικών σχημάτων (Night On Earth, Paracroussis κ.α.), με τα οποία έχει παρουσία σε δισκογραφία και συναυλίες. Παράλληλα δραστηριοποιείται ως συνθέτης και αυτοσχεδιαστής, είτε πιανιστικά είτε με ηλεκτρονικά μέσα. Γράφει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Έχει σκηνοθετήσει video μικρού μήκους και μουσικά video, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού πορτρέτου του σύγχρονου Έλληνα συνθέτη Δημήτρη Δραγατάκη (2008). Η σπουδή του στον κινηματογράφο ανιχνεύεται στο έργο και τις διδαχές του Εντ Γουντ, του Αντρέι Ταρκόφσκι και τουΚαραβάτζιο, καθώς και μια συγκλονιστική διάλεξη του Κρίστοφερ Ντόιλ. Ως ερευνητής, εργάζεται για πάνω από δέκα χρόνια στη ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου. Ταυτόχρονα είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με θέμα τη φιλοσοφική σκέψη του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη, όπως αυτή προκύπτει από τα χειρόγραφά του.

Έρευνα – Κείμενα – Σκηνοθεσία Κωστής Ζουλιάτης

Κάμερα Κλείτος Κυριακίδης, Νίκος Νικολόπουλος

Κωστής Ζουλιάτης, Ιβάν Βουντίδης

Μοντάζ Κλείτος Κυριακίδης

Ήχος Δημήτρης Μυγιάκης

Βοηθός Σκηνοθέτη/Παραγωγής Χριστιάννα Φινέ