Η ενότητα αυτή των έργων του παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Λάρισα και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το Μάιο στο ΜΙΕΤ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας).  Παράλληλα με τη ζωγραφική ενότητα, ο Κυριάκος Κατζουράκης, ολοκλήρωσε την ταινία USSAK που πραγματεύεται αντίστοιχα ζητήματα. Η ταινία θα προβληθεί στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019. Στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου θα εκτίθεται το storyboard της ταινίας USSAK το οποίο είναι δημιουργία του Κυριάκου Κατζουράκη.

Ο κ. Μανιάτης σημειώνει στο κείμενό του στον κατάλογο της έκθεσης “Παραφράζοντας τον Μπωντλέρ, ο Κατζουράκης μπορεί να θεωρηθεί ζωγράφος της σύγχρονης καθημερινότητας, όχι μόνο στο εικαστικό αλλά και στο κινηματογραφικό του έργο. Πρόκειται για την καθημερινότητα όχι ως αποτέλεσμα αισθητηριακής αλλά βιωμένης εμπειρίας…

Δεν είναι η στερεότυπη καθημερινότητα του πολύβοου άστεος, η πολύχρωμη και θορυβώδης, ασθμαίνουσα και φευγαλέα. Στον Κατζουράκη η καθημερινότητα είναι σκοτεινή, περίκλειστη, τραγικά ουσιώδης, όχι περιττή και φλύαρη. Κυριαρχούν οι τόνοι του γκρίζου χρώματος και του γήινου καφέ μέσα σε χαραμάδες φωτός. Είναι η καθημερινότητα της κρίσης, όχι σαν ρεπορτάζ αλλά ως αίσθηση, ως καθημερινό βίωμα. Ο Κατζουράκης δεν εικονογραφεί, ερμηνεύει.” (Γ.Μ.)

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο ιστορικός της τέχνης κ. Μάνος Στεφανίδης και την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος.

Βιογραφικό σημείωμα του Κυριάκου Κατζουράκη

Ο Κυριάκος Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στην Αγγλία στη St. Martins School of Art. Έζησε στην Αγγλία τα χρόνια 1972 – 1985, όπου με επιμέλεια του Eduardo Paolozzi οργάνωσε το 1976 έκθεση στη Serpentine Gallery, Arts Council Ιδρυτικό μέλος της ομάδας «5 νέοι Έλληνες Ρεαλιστές».  XI Biennale de Paris το 1980 και Biennale Sao Paulo το 1979. Σκηνογραφίες στο Θέατρο Τέχνης 1988 – 2006 με σκηνοθέτη τον Γ. Λαζάνη.

Δουλεύει συστηματικά πάνω στις σχέσεις της ζωγραφικής με το θέατρο και τον κινηματογράφο. Το 2005 εκλέγεται τακτικός καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ – Από το 2012 είναι Ομότιμος Καθηγητής στο ΑΠΘ. 2013 Αναδρομική Μουσείο Μπενάκη και έκδοση του βιβλίου του “Τάξη στο Χάος”, εκδ. Καλειδοσκόπιο 2013. Σκηνοθεσίες στον κινηματογράφο:2003 Ο Δρόμος προς τη Δύση, 2005 Γλυκιά Μνήμη, 2008 Μικρές Εξεγέρσεις, 2017 USSAK