Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης εγκαινιάζει στις 24 Σεπτεμβρίου μία μεγάλη αναδρομική έκθεση του Αλεξανδρινού ζωγράφου, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Εϋνάρδου.

Ο Γιάννης Μαγκανάρης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1918. Φοίτησε στο Αβερώφειο Γυμνάσιο και στο Γαλλικό Λύκειο της Αλεξάνδρειας. Στην πόλη του Καβάφη, συνδέθηκε στενά με τον Στρατή Τσίρκα και σύχναζε στο ατελιέ του ζωγράφου Λίτσα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Πνευματικής Εστίας Ελλήνων Φοιτητών εξ Αιγύπτου (που συστάθηκε στην Αθήνα) και εν συνεχεία εμπνευστής και συνιδρυτής της Πνευματικής Εστίας Ελλήνων της Αλεξάνδρειας.

Στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου από την αρχή διακρίθηκε, είχε τη μεγάλη τύχη να φοιτήσει κοντά στον Κωνσταντίνο Παρθένη και τον Γιάννη Κεφαλληνό, και οι δύο Αλεξανδρινοί. Σπούδασε ιστορία τέχνης και αισθητικής κοντά στον Παπαντωνίου και τον Πρεβελάκη, και πήρε το δίπλωμά του το 1942.

Μετά την Κατοχή, κατά την οποία συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, παρακολούθησε μαθήματα στο Higher Institute of Education της Αλεξάνδρειας (1947). Σπούδασε επίσης σκηνογραφία με τον Κλ. Κλώνη και τον Σπ. Παπαλουκά και εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο και τη Λυρική Σκηνή. Επιπλέον, ασχολήθηκε με τη χαρακτική, τη γλυπτική και τη διακόσμηση.

Έργα του βρίσκονται, εκτός της Ελλάδος και της Κύπρου, σε ιδιωτικές συλλογές στις ακόλουθες χώρες: Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Αίγυπτο, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής• επίσης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο Δημαρχείο της Αλεξάνδρειας, στο Μουσείο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η έκθεση οργανώνεται σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτισμικών και Μορφωτικών Δράσεων ΑΝΑΠΛΟΥΣ, με πρωτοβουλία του οποίου θα εκδοθεί το πρώτο λεύκωμα αναδρομής στο έργο του Γιάννη Μαγκανάρη. Το λεύκωμα θα παρουσιαστεί στις 21 Σεπτεμβρίου 2009, στις 19.30, στο αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας. Η έκδοση υποστηρίζεται σημαντικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το Δήμο Σιφνίων και ιδιώτες δωρητές.