Η performance Act of Memory – Athens/View In and Out θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στη στοά της οδού Πανεπιστημίου 44 υπό την επιμέλεια της φοιτήτριας του τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ Νικολέτας Πρέπη και με τη συμμετοχή των αποφοίτων εικαστικών της ΑΣΚΤ Άντρης Λαζάρου και Κώστα Λαλέ.

H performance Αnniversary – An Act of Memory πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2005 από τη Βρετανίδα εικαστικό Monica Ross και ακόλουθα τον Δεκέμβριο του 2008 με αφορμή την 60ή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που συνέταξε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών το 1948. Με σκοπό να δημιουργηθεί μία εστία αλληλεγγύης και σεβασμού πυροδοτούμενη από την ανάμνηση της Ανθρώπινης Ιστορίας, το έργο της Ross αποτελεί έναν φόρο τιμής και απαρτίζεται από προσωπικές, συλλογικές και πολύγλωσσες απαγγελίες άρθρων της Οικουμενικής Διακήρυξης.

Έκτοτε, το έργο έχει παρουσιαστεί πολλές φορές εκ νέου, ακόμα και μετά το θάνατο της Ross το 2013, φτάνοντας τις 60 εκτελέσεις, με τη συμμετοχή περισσότερων από 500 συντελεστών, σε περισσότερες από 40 γλώσσες, και στο πλαίσιο διαφορετικών εκδηλώσεων και χώρων, όπως η Βουλή των Κοινοτήτων, το London School of Economics, στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη κ.ά.

Χωρίς να στοχεύει άμεσα στην πολιτική χροιά, αλλά καθαρά στην ανθρώπινη ανάγνωση, το έργο προβάλει την ανάγκη και την υποχρέωση όλων μας να εκπαιδευτούμε στις αρχές της κοινωνικής ισότητας. Έχοντας ως υλικό τα άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον αυθορμητισμό, τη σωματική και λεκτική έκφραση, η δράση οργανώνεται ως εξής: καθένας από τους συμμετέχοντες επιλέγει όσα και όποια άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιθυμεί για να τα αποστηθίσει και χωρίς κάποια προηγούμενη προετοιμασία να τα απαγγείλει δημόσια, δημιουργώντας ένα τελετουργικό που υπερβαίνει την ανωνυμία τόσο των δρώντων όσο και του κοινού και φτάνει στα όρια της συλλογικής επωνυμίας. Η έμφαση δε δίνεται στην τέλεια εκτέλεση, όσο στο άκουσμα των διαφορετικών φωνών και στη σημασία του να διατηρείς διαρκώς στο μυαλό σου τα λεγόμενα των άρθρων.

Διατηρώντας το ίδιο νοηματικό πλαίσιο, η performance Act of Memory – Athens/View In and Out, σε μια κρίσιμη εποχή για την ίδια τη χώρα, αλλά και τον κόσμο γενικότερα, στοχεύει να περιθάλψει όλους μας, μα και καθέναν ξεχωριστά κάτω από την ομπρέλα του παρελθόντος και μέλλοντος χρόνου, καλώντας μας σε μία τελετουργική ένωση με σκοπό να μας υποδείξει ότι η φυγή από το αδιέξοδο βρίσκεται στην  ελπίδα για ζωή και ευτυχία. Η Ελπίδα σε κάτι ανθρωπινά καλύτερο υπάρχει και θα υπάρχει όσο ο άνθρωπος θυμάται ότι είναι Άνθρωπος.

Νικολέτα Πρέπη

www.actsofmemory.net