Έως 22 Φεβρουαρίου 2016 το Goethe-Institut Athen προτείνει για μικρούς και μεγάλους την ενασχόληση με το περιβάλλον με μια διαδραστική έκθεση και ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις.

ΕΚΘΕΣΗ

Αλλάζω νοοτροπία – Μαθαίνω από τη φύση

Διαδραστική έκθεση με επίκεντρο τα τέσσερα στοιχεία της φύσης.

ΝΕΡΟ – ΦΩΤΙΑ – ΓΗ – ΑΕΡΑΣ

Χωρίς αυτά δεν υπάρχει ζωή. Οι άνθρωποι λάτρεψαν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης ως θεότητες και τους απέδωσαν μαγικές ιδιότητες. Ταυτόχρονα όμως τα χρησιμοποίησαν για να προοδεύσουν.

Πού βρίσκονται όμως τα όρια; Οι άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν τους φυσικούς πόρους του πλανήτη, ρύπαιναν τον αέρα και το νερό και κοντεύουν να καταστρέψουν την ισορροπία της φύσης με την αλόγιστη χρήση των στοιχείων. Για αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξουμε νοοτροπία.

Η διαδραστική έκθεσή μας θέλει να ευαισθητοποιήσει ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους για περιβαλλοντικά ζητήματα. Επικεντρώνεται στα τέσσερα στοιχεία, νερό, αέρας, φωτιά και γη, και αφιερώνει στο κάθε ένα μία εκθεσιακή ενότητα.

Στην είσοδο κινητές εικόνες βάζουν τους θεατές στο πνεύμα του θέματος. Η κεντρική μονάδα παριστάνει το κάθε στοιχείο, εξηγώντας τη σημασία και τη χρησιμότητά του μέσα από γεγονότα. Φωτίζει γεγονότα του παρελθόντος, παρουσιάζει τα σημερινά και ρίχνει ματιές σε μελλοντικές εξελίξεις. Καινοτόμες τεχνολογίες τεκμηριώνουν ότι η πρόοδος και η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελούν  αντίθετες έννοιες. Συναρπαστικά παραδείγματα από το χώρο της βιονικής  έρχονται να συμπληρώσουν την έκθεση.

Η έκθεση απευθύνεται σε μαθητές και γενικά σε νέους ανθρώπους  που ενδιαφέρονται τόσο για τα Γερμανικά,  όσο και για τις θετικές επιστήμες. Δε μεταδίδει εύκολα μηνύματα, αντιθέτως θέλει να παρακινήσει  σε περισσότερη ενασχόληση με το θέμα, είτε ανατρέχοντας στη σχετική  ιστοσελίδα μας ή μέσα από το μάθημα σε μορφή project  ή διαθεματικής διδασκαλίας. Η έκθεση συνδυάζει το μάθημα των Γερμανικών με την προστασία του περιβάλλοντος, παρέχοντας έτσι εξαιρετικό υλικό για τη διαθεματική διδασκαλία. Απευθύνεται σε μαθητές και γενικά σε νέους ανθρώπους ηλικίας δεκατριών ετών και άνω.

Επισκέψεις σχολείων με ξενάγηση

Στο πλαίσιο της έκθεσης προσφέρονται καθημερινά δίωρες εκπαιδευτικές επισκέψεις για σχολικές τάξεις με ξενάγηση. Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη για τις εκπαιδευτικές επισκέψεις καθώς και για τα γλωσσικά εργαστήρια, bk@athen.goethe.org, Τηλ. 210 3661 017

Πειραματικά εργαστήρια

Σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Αθηνών προτείνονται δύο πειραματικά εργαστήρια στα Ελληνικά:

Ι. Μην το πετάξεις! Είναι τέχνη!

Εργαστήρι για μαθητές ηλικίας  8 ως 12 ετών

Κυριακή, 14/02/2016, ώρα 11:00-12:30 και σε επανάληψη

Κυριακή, 21/02/2016, ώρα 11:00-12:30

Περιορισμένες θέσεις, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

bk@athen.goethe.org, Τηλ. 210 3661 017

ΙΙ. Χρήσιμα από άχρηστα υλικά

Εργαστήρι για μαθητές ηλικίας  13 ετών και άνω

Κυριακή, 14/02/2016, ώρα 14:00-15:30 και σε επανάληψη

Κυριακή, 21/02/2016, ώρα 14:00-15:30

Περιορισμένες θέσεις, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής

bk@athen.goethe.org, Τηλ. 210 3661 017

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016, 20:00

«Αειφόρα σχολεία σε μια περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένη πόλη»

Συμμετέχουν ειδικοί από το χώρο της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων καθώς και μαθητές που δραστηριοποιούνται σε περιβαλλοντικά προγράμματα.

Η είσοδος στην έκθεση και στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής:

-Για επισκέψεις σχολείων στην έκθεση με ξενάγηση

-Στα εργαστήρια