Το Μέγαρο προσκαλεί το νεανικό κοινό να γνωρίσει τα ξύλινα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας, το πρώτο κυριακάτικο πρωινό του Φεβρουαρίου στις 11:30 π.μ..
Τα όργανα θα συστήσει στα παιδιά το Κουιντέτο ξύλινων πνευστών «Αίολος» με μουσικά παραδείγματα από διάσημα έργα που γράφτηκαν για φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, κόρνο και φαγκότο από τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, τον Τζωρτζ Γκέρσουιν, τον Σαρλ Γκουνό, τον Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ και άλλους μεγάλους συνθέτες. Την παρουσίαση έχει αναλάβει ο δημοφιλής ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς. Την εκδήλωση έχει επιμεληθεί ο ομποΐστας και μουσικολόγος Γιάννης Τσελίκας.
Η συναυλία της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης είναι η τρίτη από τις εκδηλώσεις του προγράμματος «Άκου… τα όργανα!». Στη Σειρά αυτή, παρουσιάζονται με ελκυστικό και διαδραστικό τρόπο στα παιδιά και τους νέους οι ομάδες των οργάνων της ορχήστρας, μέσα από κοσμαγάπητα έργα της συμφωνικής μουσικής. Στόχος αυτών των κυριακάτικων συναυλιών, που έχουν αγκαλιάσει μικροί και μεγάλοι μουσικόφιλοι, είναι να προσφέρουν γνώση και απόλαυση, παιχνίδι και εξοικείωση ‒και μάλιστα με πολύ φθηνό εισιτήριο!
Μετά την πρώτη συναυλία της Σειράς «Άκου… τα όργανα!», η οποία ήταν αφιερωμένη στη συμφωνική ορχήστρα και τη δεύτερη που είχε θέμα τα χάλκινα πνευστά, στην τρίτη συναυλία, οι μικροί και μεγάλοι φίλοι της μουσικής θα μάθουν για το σχήμα, το υλικό και το ηχόχρωμα των ξύλινων, τον τρόπο παιξίματός τους, καθώς και για τη θέση τους στην ορχήστρα.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το περίεργο με τα ξύλινα, πάντως, είναι ότι δεν είναι απολύτως… ξύλινα, αφού οι σωλήνες τους αποτελούνται από ξύλο, μέταλλο και πλαστικό ή και από τα τρία αυτά υλικά! Μέλη της «ξύλινης» οικογένειας είναι το φλάουτο με τον χαρακτηριστικό διάφανο ήχο του, το όμποε που δίνει τον τόνο σε όλη την ορχήστρα, το κλαρινέτο που είναι το νεότερο μέλος της οικογένειας των ξύλινων και το φαγκότο με τη χαρακτηριστική βαθιά φωνή του. Στην ίδια ομάδα ανήκουν επίσης το αγγλικό κόρνο, το πίκολο φλάουτο και το εντυπωσιακότατο κόντρα φαγκότο, με μήκος σωλήνα που ξεπερνά τα 5 μ.!
Το Κουιντέτο ξύλινων πνευστών «Αίολος» ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2008 με σκοπό την προώθηση της μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και ειδικότερα την ανάδειξη του ρεπερτορίου, το οποίο έχει γραφτεί για τη συγκεκριμένη ομάδα οργάνων. Απαρτίζεται από κορυφαίους σολίστ που παίζουν στις σημαντικότερες ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες. Πρόκειται για τους Βαγγέλη Σταθουλόπουλο (φλάουτο), Γιάννη Τσελίκα (όμποε), Άγγελο Πολίτη (κλαρινέτο), Σπύρο Κάκο (κόρνο) και Γιώργο Φαρούγγια (φαγκότο). Το Κουιντέτο έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις εντός και εκτός Αθηνών ερμηνεύοντας απαιτητικά και δύσκολα έργα από το ρεπερτόριο του 19ου και 20ού αιώνα με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη συνθέσεων Ελλήνων δημιουργών. Έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με διακεκριμένους σολίστ, καθώς και συμμετοχές σε εκπαιδευτικά προγράμματα στην Αθήνα και την Περιφέρεια.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1973, ο Γιάννης Τσελίκας σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο, όμποε στο Ωδείο Αθηνών και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Athenaeum. Επίσης, είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με υποτροφία ελληνικών και ελληνοαμερικανικών φορέων, καθώς και του Πανεπιστημίου της Βοστόνης πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Η.Π.Α. (Ιστορία και Θεωρία της Μουσικής). Από το 1999 έως το 2003 δίδαξε Θεωρία της Μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Ο Γιάννης Τσελίκας, ως ομποΐστας, έχει συνεργαστεί με τις πιο γνωστές αθηναϊκές ορχήστρες. Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες συναυλίες μουσικής δωματίου και σύγχρονης μουσικής στην Αθήνα και τη Βοστόνη. Ως μουσικολόγος, συνεργάζεται συχνά με τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη». Έχει συντάξει σημειώματα για τις συναυλίες του συνόλου σύγχρονης μουσικής ALEA III της Βοστόνης και επιμελήθηκε της αποκατάστασης και εκτύπωσης έργων Ελλήνων συνθετών. Η διδακτορική του διατριβή έχει θέμα τα πέντε έργα του Νίκου Σκαλκώτα για πνευστά και πιάνο.
Η Σειρά «Άκου… τα όργανα!» ολοκληρώνεται τον Μάρτιο. Μετά τα ξύλινα, τα παιδιά θα γνωρίσουν τα πλήκτρα (9 Φεβρουαρίου), τον «Πέτρο και τον Λύκο & τον Μπαμπάρ το ελέφαντάκι» (23 Φεβρουαρίου), τα κρουστά (9 Μαρτίου) και τέλος τα έγχορδα (30 Μαρτίου).