Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθούν οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού στην Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, επικεντρώνοντας αυτή τη φορά στο τραγούδι ως ολοκληρωμένο αποτέλεσμα της μουσικής και στιχουργικής σύνθεσης.

Οι Αγώνες θα πραγματοποιηθούν στις 21 Δεκεμβρίου 2013, στην Κεντρική Σκηνή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν συμμετοχή στους Αγώνες από τις 25 Ιουλίου έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2013.

Οι Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού για την ανάδειξη νέων συνθετών, στιχουργών και τάσεων του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού είναι μία πρόταση του Ελληνικού Σχεδίου, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που ιδρύθηκε από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Οι Αγώνες εντάσσονται στον Κύκλο Ελληνικό Τραγούδι που περιλαμβάνεται στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της Στέγης, από την αρχή της λειτουργίας της.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου λέει για την πρωτοβουλία αυτή: “Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού για την ανάδειξη νέων συνθετών, στιχουργών και τάσεων του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. Αυτό ακριβώς βρίσκεται άλλωστε και στον πυρήνα όλων των δράσεων που συνέλαβε και  της ομάδας που ανέλαβε να υλοποιήσει τις δράσεις του Κύκλου: η αναγέννηση του χαμένου Κέντρου του Ελληνικού τραγουδιού, η ανάδειξη των δυνάμεων της εξέλιξής τους και ο επαναπροσδιορισμός των όρων του. Μια εκδήλωση αφιερωμένη στις σημαντικότερες νέες δημιουργίες από τον πολυδιάστατο χώρο της εγχώριας τραγουδοποιίας.”

Κύριος σκοπός των Αγώνων είναι η ανάδειξη νέων ή άγνωστων στο ευρύ κοινό δημιουργών. Οι υποψήφιοι μπορεί να είναι συνθέτες, τραγουδοποιοί/τροβαδούροι, ή μικρά μουσικά σύνολα (γκρουπ/μπάντες) που θα υπογράφουν και θα συμμετέχουν καταθέτοντας τρία τραγούδια με πρωτότυπη μουσική και στίχο. Έτσι η υποψηφιότητα αφορά συνθέτες, τραγουδοποιούς, γκρουπ/μπάντες και τους στιχουργούς τους.

Η προκριματική επιτροπή θα επιλέξει έως 20 υποψήφιους για την τελική φάση κρίνοντας με βάση τα τρία τραγούδια που κατατίθενται  για κάθε συμμετοχή.

Στην βραδιά του τελικού θα παρουσιαστούν έως 20 νέοι δημιουργοί και ως εκ τούτου έως 20 νέα τραγούδια. Τα βραβεία θα δοθούν στο καλύτερο τραγούδι. Επίσης, το κοινό της βραδιάς του τελικού θα ψηφίσει για το καλύτερο τραγούδι  και θα απονεμηθεί το αντίστοιχο βραβείο.

Το κείμενο του κανονισμού και σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Καλλιτεχνική επιμέλεια- εκτέλεση παραγωγής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Παράλληλα και στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος για το Ελληνικό Τραγούδι πραγματοποιείται το εργαστήρι “ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ”:9/10/2013||25/10/2013||11/2/2014. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Οργανωτική επιτροπή- επιμέλεια ΑΓΩΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ/3 ΣΥΝΘΕΣΗ+ΣΤΙΧΟΣ=ΤΡΑΓΟΥΔΙ:
Δημήτρης Παπαδημητρίου, Κώστας Φασουλάς, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος