Από τις εκδόσεις Το δόντι κυκλοφορεί το βιβλιο, Αγκινάρες με αλάτι. Εικόνες και μνήμες από την Πάτρα στη δεκαετία του 1960 του Αθανάσιου Κούστα.

 

Μια περιπλάνηση στην Πάτρα των αρχών της δεκαετίας του 1960 μέσα από μνήμες, εικόνες και ανέκδοτα περιστατικά αποτελεί το βιβλίο του Θανάση Κούστα «Αγκινάρες με αλάτι». Μέσα από τις αναμνήσεις των παιδικών χρόνων του συγγραφέα και με τη βοήθεια πλούσιου φωτογραφικού υλικού ανασυντίθεται η οικονομική ζωή της πόλης και η καθημερινότητα των κατοίκων της σε μια περίοδο που η Πάτρα και μαζί της όλη η Ελλάδα έβλεπε να αλλάζει και γέμιζε με ελπίδα, αφήνοντας όμως πίσω μαζί με τις περιπέτειες του παρελθόντος και μερικά από τα πιο γοητευτικά της χαρακτηριστικά.

«Η Πάτρα του ’60 είναι φανερό πως αγωνιά, βιάζεται να αγκαλιάσει και να γευτεί αυτό που έρχεται, και αργά αλλά σταθερά αλλάζει. Στις σκιερές πλατείες με τις πάνινες καρέκλες συναντιέται η καλοπέραση με το παράπονο, η κόπωση με την ελπίδα. Τα διώροφα και τριώροφα αρχοντικά με τα καλογυαλισμένα ρόπτρα λάμπουν, γλεντούν και μαζεύουν τον πλούτο του λιμανιού και του εμπορίου· είναι δίπλα μας και συνάμα φαντάζουν μακρινά… Η δεκαετία του ’60, άλλαξε την Πάτρα που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε…», γράφει ο Θ. Κούστας στην εισαγωγή του βιβλίου.

Ο Θανάσης Κούστας γεννήθηκε στην Πάτρα το 1954. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή (1972 – 1976), με ειδικότητα στην Διοίκηση Επιχειρήσεων. Από 1988 έχει διατελέσει Οικονομικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. σε επιχείρηση μεταποίησης και εξαγωγής αγροτικών προϊόντων. Από το 2012 είναι ειδικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Από τις εκδόσεις «το δόντι» κυκλοφορεί επίσης η ιστορική έρευνά του «Σόνιτσκα Κότογλου – Μια ζωή… τρεις πατρίδες» (2010).