Μια ενδιαφέρουσα έκθεση αφισών με θέμα τον Ισπανικό Εμφύλιο εγκαινιάζεται στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας στις

23 Σεπτεμβρίου 2010, υλικό από το Αρχείο του Ιδρύματος Πάμπλο Ιγκλέσιας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Οκτωβρίου.

Τίποτε δεν έχει επηρεάσει τη σύγχρονη ιστορία του ισπανικού έθνους όσο ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των δημοκρατικών και των δυνάμεων του Φράνκο.  Το Ινστιτούτο Θερβάντες καλεί το ελληνικό κοινό να εισέλθει σε μια άλλη διάσταση αυτού του αιματοβαμένου πολέμου: την τέχνη της προπαγάνδας. 

Οι αφίσες της δημοκρατικής πλευράς αποτελούν μια πραγματικά πρωτοποριακή τέχνη. Για πολλούς πρόκειται για μια εξαιρετική περίπτωση ανάμιξης της πολιτικής με την καλλιτεχνική πρωτοπορία.

Η ιστορία μας δείχνει ότι, γενικώς, η πολιτική εξουσία στηρίζεται πάνω σε μια εδραιωμένη, παραδοσιακή τέχνη και ότι τα πρωτοποριακά κινήματα ανοίγουν δρόμο με κατεύθυνση αντίθετη απ’ αυτήν της εξουσίας.

Στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, η εξουσία, αναθέτοντας τόσο ανεπιφύλακτα την προπαγάνδα στους καλύτερους καλλιτέχνες αφισών της εποχής, έθεσε εαυτόν στα χέρια ενός κινήματος καινοτόμου πρωτοπορίας.

Η εξήγηση αυτής της ιστορικής «εξαίρεσης» μπορεί να έγκειται στο γεγονός ότι η υπεράσπιση της νομιμότητας της συνταγματικής εξουσίας συνδεόταν με την μάχη για να συγκρατηθεί το φασιστικό κίνημα που διαφαινόταν πια στην Ευρώπη.

Έτσι, οι δημιουργοί μπόρεσαν να δουλέψουν εντελώς ελεύθεροι στην υπηρεσία της δημοκρατικής πλευράς και να δημιουργήσουν ένα υπέροχο καλλιτεχνικό έργο, από το οποίο παρουσιάζεται μια μελετημένη και ισορροπημένη επιλογή.