Ο Michael Haneke έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους κινηματογραφικούς σκηνοθέτες. Από τις πρώτες του ταινίες μέχρι τη Λευκή Κορδέλα και την Αγάπη, που απέσπασαν τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, πραγματεύεται τα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών και τους υπαρξιακούς μας φόβους.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ του Yves Montmayeur, με τίτλο Michael H. Profession: Director, αφιερωμένο στο μεγάλο σκηνοθέτη.

Η ταινία παρουσιάζει το πορτρέτο και το έργο ενός σπάνιου καλλιτέχνη μέσα από τις μαρτυρίες των ηθοποιών του και ανέκδοτο αρχειακό υλικό.

To ντοκιμαντέρ θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Yves Montmayeur, ο οποίος θα συνομιλήσει με το κοινό μετά την προβολή.

Βιογραφία

Ο Yves Montmayeur στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 ίδρυσε το συγκρότημα Warsaw Pact, με επιρροές από την αγγλική post-punk και τη cold wave μουσική, ενώ το 1983 δημιούργησε την καλλιτεχνική ομάδα Prima Linea, που συνδύαζε τη μουσική, τις τέχνες και τα βίντεο. Το 1993 ξεκίνησε την καριέρα του ως κριτικός κινηματογράφου και εργάστηκε σε περιοδικά όπως « Le Cinéphage », « 7 in Paris », « Libération» κ.α. Από το 1999, ο Yves σκηνοθετεί κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ. Έχει κάνει επίσης πολλά πορτρέτα εκκεντρικών συγγραφέων και ασυνήθιστών προσωπικοτήτων όπως ο σκηνοθέτης Michael Haneke, διευθυντής φωτογραφίας Christopher Doyle και η ιταλίδα ηθοποιός – σκηνοθέτης, Asia Argento.

Σημείωμα Σκηνοθέτη Yves Montmayeur

Ο Michael Haneke επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν θέλει να μιλάει για τον εαυτό του. «Η προσωπική μου ζωή δεν πρέπει να επεμβαίνει στον τρόπο που το κοινό αντιλαμβάνεται τις ταινίες μου!»

Για αυτόν τον λόγο, κάνοντας ντοκιμαντέρ για ένα σκηνοθέτη που απαγορεύει οποιαδήποτε έρευνα για την ιδιωτική του ζωή, χρειάστηκε να υιοθετήσω μια προσέγγιση που ξεπερνά την «επαγγελματική» ζωή του και την τόσο άκαμπτη απόσταση που δημιουργεί σκόπιμα. Γι ‘αυτό αποφάσισα να κάνω ένα πορτρέτο του Haneke γύρω από το έργο του. Μέσα από τη διαδικασία της δημιουργίας που ακολουθεί ο Haneke μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον άνθρωπο που κρύβεται από πίσω.

Τα τελευταία 20 χρόνια, ο Haneke με έχει τιμήσει δίνοντάς μου μικρές και μεγάλες συνεντεύξεις, σχετικά με τις ιδέες του για την σκηνοθεσία. Έχω κατανοήσει πως οι αντιλήψεις του για τον κόσμο παράγουν την κινηματογραφική του προσέγγιση. Σαν αποτέλεσμα αυτής της εμπιστοσύνης και της φιλίας ανάμεσα μας, έχω καταφέρει να κινηματογραφήσω τις περισσότερες ταινίες του. Συνέχισα να ερευνώ τις ανθρωπιστικές του προκλήσεις, τους υπέρμετρους χαρακτήρες του και τους καλλιτεχνικούς του δισταγμούς, συμμετέχοντας έτσι στην δουλειά του. Ξεκινώντας με το τελευταίο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, όπου κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα με την ταινία Amour, ενώ γυρνώντας πίσω τον χρόνο στα γυρίσματα της Γαλλία και της Γερμανία, και στα πρώτα του σκηνοθετικά βήματα, θα αποκαλυφθεί το εύρος του σκηνοθέτη Michael H.

Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στο Κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ Η ταινία προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους.
Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ.

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, της Πρεσβείας της Αυστρίας και της Πρεσβείας της Γαλλίας