Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παρουσιάσει μια συναυλία-αφιέρωμα στην μουσική της Πολωνίας και στο πόντιουμ…

… θα βρεθεί ο γνωστός Πολωνός μαέστρος Γιάτσεκ Κάσπτσυκ, την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013, στις 20.30.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο έργα κορυφαίων εκπροσώπων της μουσικής πρωτοπορίας της Πολωνίας, την Εισαγωγή κοντσέρτου του Κάρολ Συμανόφσκι και το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Βίτολντ Λουτοσλάφσκι, με σολίστ τον διακεκριμένο πιανίστα Θοδωρή Τζοβανάκη. Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με την Έβδομη Συμφωνία του Αντονίν Ντβόρζακ. Ο Κάρολ Συμανόφσκι, συνδεδεμένος από τα νεανικά του χρόνια με το καλλιτεχνικό κίνημα Νέα Πολωνία, που αποσκοπούσε στην ανάπτυξη μίας αξιόλογης εγχώριας καλλιτεχνικής παραγωγής, συνέθεσε την Εισαγωγή κοντσέρτου σε μι μείζονα το 1904-1905. Ήταν ένα από τα πρώτα ώριμα έργα του ανήσυχου και πολυεπίπεδου Πολωνού συνθέτη που, ακόμα τότε, παρέμενε βαθύτατα επηρεασμένος από τον ύστερο γερμανικό ρομαντισμό του Ρίχαρντ Στράους. Η επιρροή είναι εμφανής και στην Εισαγωγή, καθώς από τα πρώτα μέτρα της οι παραλληλισμοί με το συμφωνικό ποίημα του Στράους Δον Ζουάν είναι προφανείς.

Το περίφημο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Βίτολντ Λουτοσλάφσκι θεωρείται ένα από τα συναρπαστικότερα κοντσέρτα του σύγχρονου ρεπερτορίου για πιάνο, έργο που φέρει την σφραγίδα του μεταμοντερνισμού αλλά και ταυτόχρονα στρέφει κριτικά το βλέμμα στην μεγάλη παράδοση των κλασικών και ρομαντικών κοντσέρτων για πιάνο. Γραμμένο μεταξύ των ετών 1950–54 έκανε παγκοσμίως γνωστό το όνομα του Λουτοσλάφσκι, ο οποίος τις αμέσως επόμενες δεκαετίες βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μουσικής πρωτοπορίας, για να καταχωριστεί τελικά ως ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Γραμμένη κατά παραγγελία της Βασιλικής Φιλαρμονικής Εταιρείας του Λονδίνου το 1884-85, η Έβδομη Συμφωνία του Ντβόρζακ, παρουσιάστηκε υπό την μουσική διεύθυνση του ιδίου, τον Απρίλιο του 1885, στο St.James’s Hall του Λονδίνου. Η υποδοχή του έργου ήταν εξαρχής ενθουσιώδης. Σήμερα θεωρείται ένα από τα κορυφαία συμφωνικά δημιουργήματα του Ντβόρζακ αλλά και μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες του Ρομαντισμού στο σύνολό του.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ  ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
ΚΑΡΟΛ ΣΥΜΑΝΟΦΣΚΙ (1882–1937)
Εισαγωγή κοντσέρτου σε μι μείζονα, έργο 12

ΒΙΤΟΛΝΤ ΛΟΥΤΟΣΛΑΦΣΚΙ (1913–1994)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα

Διάλειμμα

ΑΝΤΟΝΙΝ ΝΤΒΟΡΖΑΚ (1841–1904)
Συμφωνία αρ.7 σε ρε ελάσσονα, έργο 70
Σολίστ                 Θοδωρής Τζοβανάκης, πιάνο
Μουσική Διεύθυνση        Γιάτσεκ Κάσπτσυκ

*Tης συναυλίας θα προηγηθεί στις 19:45 δωρεάν εισαγωγική ομιλία, για τους κατόχους εισιτηρίων.