Η εμβληματική ηρωίδα του ιταλικού «μπελκάντο» Λουτσία ντι Λαμμερμούρ και η σπουδαία λυρική αοιδός του προηγούμενου αιώνα Ελβίρα ντε Ιδάλγο [Elvira de Hidalgo], συναντώνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Μάρτιο.

Η διάσημη ισπανίδα ερμηνεύτρια, που υπηρέτησε πιστά το ρεπερτόριο της σοπράνο κολορατούρας επί αρκετές δεκαετίες πριν αφοσιωθεί στην παιδαγωγική τέχνη και συνδέσει το όνομά της ως δασκάλα τραγουδιού με τη Μαρία Κάλλας, έρχεται να «προϋπαντήσει» την τραγική πρωταγωνίστρια της όπερας του Ντονιτσέττι, μιας όπερας που παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή στις 24 και 26 Μαρτίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Το αφιέρωμα στην Ελβίρα ντε Ιδάλγο ως εισαγωγική εκδήλωση λόγου και μουσικής στη Λουτσία ντι Λαμμερμούρ φιλοξενείται το Σάββατο 7 Μαρτίου (ώρα έναρξης 20:30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στο πλαίσιο του Κύκλου Επιλογές και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν δύο σύντομες διαλέξεις σχετικά με τη ζωή και την καριέρα της Eλβίρα ντε Ιδάλγο από τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης και κριτικό της Εθνικής Ραδιοφωνίας της Ισπανίας Ricardo de Cala [Ρικάρδο ντε Κάλα] (με ταυτόχρονη μετάφραση από τα ισπανικά), καθώς και από τον λυρικό τραγουδιστή και παιδαγωγό Άρη Χριστοφέλλη, που έχει κάνει συστηματικές έρευνες για τη διάσημη σοπράνο και δασκάλα. Οι ομιλίες θα διανθιστούν με αποσπάσματα από ηχογραφήσεις της ντε Ιδάλγο.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει ρεσιτάλ της ισπανίδας υψιφώνου Ruth Iniesta [Ρουθ Ινιέστα], την οποία θα συνοδεύσει στο πιάνο ο Μιχάλης Παπαπέτρου.  Θα ακουστούν άριες από όπερες στις οποίες είχε διακριθεί η ντε Ιδάλγο, όπως ο Κουρέας της Σεβίλλης του Ροσσίνι (ένα έργο που σφράγισε με την ερμηνεία της η διάσημη λυρική ερμηνεύτρια), η Υπνοβάτιδα του Μπελλίνι, ο Ντον Πασκουάλε του Ντονιτσέττι, η Μανόν του Μασνέ, ο Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Γκουνό. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν οι μελωδίες εντέχνων τραγουδιών που υπογράφουν ο Αργεντινός Αλμπέρτο Χιναστέρα, οι Ισπανοί Ενρίκε Γρανάδος, Φεδερίκο Μορένο Τορρόμπα και Ρουπέρτο Τσαπί. Θα ακουστούν επίσης οι λεπτεπίλεπτες mélodies του Γάλλου Κλωντ Ντεμπυσσύ.

Η ισπανίδα σοπράνο κολορατούρα Ελβίρα ντε Ιδάλγο (1891-1980) γεννήθηκε στο Βαλδερρόμπρες της Επαρχίας Τερρουέλ. Το πραγματικό ονοματεπώνυμό της ήταν Ελβίρα Χουάνα Ροδρίγεθ Ρογλάν.  Υπήρξε μαθήτρια του Μελκιόρρε Βιντάλ. Έκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία μόλις 16 ετών στο Θεάτρο Σαν Κάρλο της Νάπολης ως Ροζίνα στον Κουρέα της Σεβίλλης, ρόλο για τον οποίο έγινε διάσημη. Μάλιστα, είχε την τύχη να ερμηνεύσει την εκρηκτική ηρωίδα του Τζοακίνο Ροσσίνι στο πλάι του θρυλικού Φιοντόρ Σαλιάπιν ως Ντον Μπαζίλιο. Σε νεαρή ηλικία εμφανίστηκε στην Όπερα του Μόντε Κάρλο, της Πράγας και του Καΐρου. Με τον ίδιο ρόλο έκανε το ντεμπούτο της και στην περίφημη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης. Εκεί της δόθηκε η ευκαιρία να τραγουδήσει Τζίλντα στον Ριγκολέττο με συμπρωταγωνιστή της τον Ενρίκο Καρούζο, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη Λουτσία ντι Λαμμερμούρ με τον Μπενιαμίνο Τζίλι στο πλευρό της και Αμίνα στην Υπνοβάτιδα. Στη συνέχεια, τραγούδησε στη Φλωρεντία, τη Ρώμη, τη Σκάλα του Μιλάνου, το Τεάτρο Κολόν του Μπουένος Άιρες, το Κόβεντ Γκάρντεν και άλλα μεγάλα λυρικά θέατρα εκείνης της εποχής ερμηνεύοντας Ροζίνα, Τζίλντα αλλά και Βιολέττα (στην Τραβιάτα του Βέρντι). Το 1924 εμφανίστηκε στο Σικάγο τραγουδώντας τον απαιτητικότατο ρόλο της Λακμέ. Δύο χρόνια αργότερα, περιόδευσε με τον Σαλιάπιν και τον λυρικό του θίασο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (Ο κουρέας της Σεβίλλης). Η ντε Ιδάλγο άρχισε να διδάσκει στα 1933. Κατείχε μάλιστα θέση καθηγήτριας φωνητικής στο Ωδείο Αθηνών, όπου γνώρισε τη Μαρία Κάλλας στα πρώτα της βήματα, η οποία υπήρξε μαθήτριά της. Όταν το άστρο της Κάλλας μεσουρανούσε, περί τα τέλη της δεκαετίας του 1950, η μεγάλη ντίβα έγραφε για τη δασκάλα της: «Αυτή η εκλεκτή γυναίκα, εκτός του ότι μου προσέφερε την πολύτιμη διδασκαλία της, μου χάρισε και όλη της την καρδιά». Η φωνή της Ελβίρα ντε Ιδάλγο έχει καταγραφεί σε δίσκο ήδη από την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα. Έχουν διασωθεί ηχογραφήσεις της με άριες από τον Κουρέα της Σεβίλλης, την Υπνοβάτιδα, του Πουριτανούς, τον Ντον Πασκουάλε, τον Ρωμαίο και Ιουλιέττα, την Ντινόρα, Το ελιξίριο της αγάπης, τον Ντον Τζοβάννι και την Μιρέιγ. Στις δισκογραφικές της καταθέσεις συμπεριλαμβάνεται ακόμη η ηχογράφηση, το 1925, της «Σκηνής της τρέλας» από την όπερα Ντινόρα για λογαριασμό των Στούντιο της Columbia. Η Ελβίρα ντε Ιδάλγο απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών στο Μιλάνο.