Ο κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας συνδιοργανώνει με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας για ένατη συνεχή χρονιά το αφιέρωμα «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική», που έχει γίνει πια θεσμός.

Στον κινηματογράφο «Λαΐς» τις Κυριακές 12.00 το μεσημέρι ανά δεκαπενθήμερο από 7 Φεβρουαρίου μέχρι 24 Απριλίου θα έχουμε τις καθιερωμένες συναντήσεις μας.

Ο θεματικός άξονας εφέτος είναι «Κινηματογράφος και ομοφυλοφιλία». Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου ξεκινά το αφιέρωμα με την εξαιρετική ταινία «Μια ξεχωριστή μέρα» (1977) του πρόσφατα εκλιπόντα Ettore Scola.

Το σενάριο αναφέρεται στην 8η Μαΐου του 1938, ημέρα της επίσκεψης του Χίτλερ στη Μουσολινική Ρώμη και της πάνδημης υποδοχής του εκεί.  Είναι επίσης η ημέρα όπου η μυθοπλασία του φιλμ τοποθετεί  τη συνάντηση ανάμεσα σε μια ηττημένη από τη ζωή σύζυγο, μητέρα και νοικοκυρά και έναν ομοφυλόφιλο αντιφασίστα, στην άδεια από ανθρώπους (αφού όλοι οι ένοικοι έχουν πάει στην υποδοχή) αχανή πολυκατοικία όπου και οι δυο μένουν, όσο διαρκεί η φασιστική γιορτή της υποδοχής.

Ομιλητές:

Νατάσσα Χασιώτη, ιστορικός και κριτικός χορού, αρθρογράφος
Χρυσή Γιαννουλάκη, ψυχίατρος
Γρηγόρης Μανιαδάκης, ψυχίατρος