Το Takis Paterelis Quartet δημιουργήθηκε το 2013, με σκοπό τη μελέτη και παρουσίαση της μουσικής του μεγάλου σαξοφωνίστα και συνθέτη της τζαζ, κατά την περίοδο 1964-67. Ως κουαρτέτο, έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε φεστιβάλ, μεγάλους συναυλιακούς χώρους και χώρους πολιτισμού στην Ελλάδα. Τον τελευταίο χρόνο, εκτός από τις συνθέσεις του Coltrane, παρουσιάζουν στις συναυλίες τους και πρωτότυπες συνθέσεις του Τάκη Πατερέλη.

Ο σαξοφωνίστας Τάκης Πατερέλης είναι απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών και έχει παρακολουθήσει μαθήματα αυτοσχεδιασμού, ενορχήστρωσης και σύνθεσης στο Berklee College of Music, στη Βοστώνη (ΗΠΑ).Έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα ονόματα της ελληνικής τζαζ, καθώς και με διακεκριμένους μουσικούς της διεθνούς σκηνής. Το σημερινό κουαρτέτο είναι αυτό με το οποίο συνεργάζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και με το οποίο παρουσιάζει τις προσωπικές συνθέσεις του.

Συντελεστές:

Τάκης Πατερέλης, τενόρο σαξόφωνο
Κωστής Χριστοδούλου, πιάνο
Περικλής Τριβόλης, κοντραμπάσο
Δημήτρης Κλωνής, drums
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Τσάκας
Εκτέλεση Παραγωγής: Wellartlive

Σχετικά με τον κύκλο Jazz στο Μουσείο:

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή παρουσιάζει τη σειρά μουσικών παραστάσεων Jazz στο Μουσείο, μία σειρά συναυλιών-αφιέρωμα στις εμβληματικές μορφές της τζαζ που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και επηρέασαν την εξέλιξη του είδους σε παγκόσμιο επίπεδο. Μία φορά τον μήνα, η τζαζ συναντά τις εικαστικές τέχνες στο μουσείο και μας παρασύρουν σε ένα μουσικό ταξίδι στην ιστορία του είδους, με αφετηρία το Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Τσάκα.

Στον πρώτο κύκλο της σειράς, σπουδαίοι τζαζίστες, μπάντες και σχήματα με διεθνή αναγνώριση παρουσιάζουν τις διαχρονικές συνθέσεις των Thelonious Monk, John Coltrane, Miles Davis και Charlie Parker.

Ο δεύτερος κύκλος, ο οποίος είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, είναι αφιερωμένος στις κινηματογραφικές μελωδίες των Cole Porter, George Gershwin, Michel Legrand, Nino Rota και Ennio Morricone.

Πρώτος κύκλος:

– George Kontrafouris Trio – Αφιέρωμα στον Thelonious Monk | Παρασκευή 18/10
– Takis Paterelis Quartet – Αφιέρωμα στον John Coltrane | Παρασκευή 15/11
– Kostas Konstantinou Quartet – Αφιέρωμα στον Miles Davis | Παρασκευή 13/12
– Dimitris Tsakas Quartet – Αφιέρωμα στον Charlie Parker | Παρασκευή 10/01