Στα πλαίσια του σκοπού του Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Αιγαίου, βρισκόταν πάντα, η ενηµέρωση και η εκπαίδευση των µόνιµων κατοίκων των νησιών σχετικά µε το περιβάλλον, την τεχνολογία, την καινοτοµία και τον πολιτισµό, βασικοί τοµείς για µια εποικοδοµητική και βιώσιµη ανάπτυξη καθώς και η ενίσχυση της νέας γενιάς του Αιγαίου µε ιδέες και λύσεις για το µέλλον. Φέτος για πρώτη φορά διοργανώνεται η Χειµερινή Έκδοση του Φεστιβάλ που θα περιλαµβάνει ένα µεγάλο µέρος του προγράµµατος του καλοκαιριού, τις καλύτερες ταινίες από τα τέσσερα προγράµµατα µικρού µήκους του Αιγαίου και ένα νέο ειδικό αφιέρωµα µε επιλεγµένα ντοκιµαντέρ, οµιλίες και παράλληλες δράσεις για του µαθητές.

Το ειδικό αφιέρωµα µε τίτλο ECHOES – VOICES OF TOMORROW, εστιάζει στην έρευνα και την καινοτοµία και περιλαµβάνει την προβολή 6 ντοκιµαντέρ, µε θεµατικές όπως η ηλιακή ενέργεια, το διαδίκτυο, η εφευρετικότητα των µαθητών και η προσπάθειά τους να αλλάξουν τον κόσµο, η εξερεύνηση του διαστήµατος και η δηµιουργία νέων ιδεών.

Επιπλέον στα πλαίσια του ECHOES – VOICES OF TOMORROW θα διοργανωθεί ένα πάνελ µε θέµα την καινοτοµία και τις νέες ιδέες, το πως αυτές µπορούν να δώσουν λύσεις σε προβλήµατα, να δηµιουργήσουν θέσεις εργασίας στα αποµακρυσµένα νησιά του Αιγαίου, και να προστατεύσουν το περιβάλλον. Στο Πάνελ θα λάβουν µέρος καλεσµένοι επιστήµονες, τοπικοί φορείς, διεθνείς ερευνητές και σκηνοθέτες µέσω τηλεδιάσκεψης. Με αυτό τον τρόπο θα µπορέσει το κοινό της Πάτµου να θέσει ερωτήµατα και να συζητήσει µε τους δηµιουργούς µερικά από τα ποιο σηµαντικά θέµατα του νησιού.

Φέτος, για δεύτερη φορά στην ιστορία του, ο θεσµός του Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Αιγαίου, φιλοξενεί την ιδιαίτερη ενότητα µε θέµα « ECHOES – VOICES OF TOMORROW». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναµικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα του ΕΣΠΑ που ασχολείται µε την εκπαίδευση και την απασχόληση.

Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:

Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναµικού της χώρας,

Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση,

Στη σύνδεση της εκπαίδευσης µε την αγορά εργασίας και

Στην ενδυνάµωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά οµάδων (ΕΚΟ). Η προβολή των ταινιών του αφιερώµατος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑµεΑ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ειδικά αφιερωµένης COSMOTE TV Day, θα παρουσιαστούν 3 νέα ντοκιµαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV καθώς και δυο ταινίες συµπαραγωγές COSMOTE TV. H COSMOTE TV στηρίζει το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Αιγαίου για 5η συνεχή χρονιά ως µεγάλος χορηγός ενώ η χειµερινή διοργάνωση διεξάγεται επιπλέον µε τη συµπαραγωγή του δήµου Πάτµου, υπό την αιγίδα της UNESCO, του ΕΟΤ και µε την υποστήριξη µεταξύ άλλων, των τοπικών επιχειρήσεων και ξενοδοχείων.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

TAINIEΣ MYΘΟΠΛΑΣΙΑΣ

AMERICAN ANIMALS, Σκ. Bart Layton – ΗΠΑ – 2018
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ, Σκ: Παντελής Βούλγαρης – Ελλάδα – 2017
ΑΜΑΤEURS, Σκ. Gabriela Pichler – Σουηδία – 2018

ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ Α

ENTREPRENEUR – Σκ. Virpi Suutari – Finland – 2018- ΠΡΕΜΙΕΡΑ
POINT OF NO RETURN – Σκ. Noel Dockstader, Quinn Kanaly – ΗΠΑ – 2017
INVENTING TOMORROW – Σκ. Laura Nix – Ινδία, Μεξικό, Ινδονησία, ΗΠΑ – 2018 – ΠΡΕΜΙΕΡΑ
SERENGETI RULES – Σκ. Nicolas Brown – ΗΠΑ – 2018 – ΠΡΕΜΙΕΡΑ
CLEANERS – Σκ. Ηans Block, Moritz Riesewieck – Γερµανία, Βραζιλία, Ολλανδία, Ιταλία, ΗΠΑ – 2018
FARTHEST – Σκ. Emer Reynolds – Ιρλανδία – 2017

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Β

TA ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – Σκ. Ευαγγελάκου Κατερίνα – Ελλάδα- 2018
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – Eλλάδα – 2018
ΝΑΥΣ – Σκ. Βικτώρια Βελλοπούλου – Ελλάδα – 2018

ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

SUNDANCE CHANNEL SHORTS – Οι τέσσερις βραβευµένες ταινίες του Sundance Channel διαγωνισµού µικρού µήκους 2018
AEGEAN SHORTS – Μια επιλογή απο τις καλύτερες µικρού µήκους ταινίες του ΑegeanFF 2018

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

2ο πρόγραµµα ‘Echoes – Φωνές του Αύριο’ αφιερωµένο στην προστασία του Αιγαίου πελάγους και την επιµόρφωση της νέας γενιάς µε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αξιοποιήση αλλά και το αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών. Περιλαµβάνει δωρεάν προβολές ντοκιµαντέρ ανοιχτές προς το κοινό, οµιλίες αλλά και τον προγραµµατισµό δράσεων που λάβουν χώρα καθόλη την διάρκεια του χρόνου.