Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ειρήνης Βενιέρη  με τίτλο Αδίδακτη Ύλη από τις Εκδόσεις Βεργίνα, την Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.Στην Αδίδακτη Ύλη, ένας άνδρας και μια γυναίκα «στήνουν» ένα ερωτικό συμπόσιο έξω από το πλαίσιο κάθε συμβατικής λογικής, μέσα από τις  Αφορμές  της ιστορίας, της ποίησης και της φιλοσοφίας, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα έναν αριθμό ιστοριών, ισάριθμο με τους αστερισμούς. Με την αυθαιρεσία κάθε ορθολογιστικής σκέψης, φτιάχνουν νέους  ιστορικούς συσχετισμούς και αλληλουχίες, ακυρώνουν κάθε βούληση και νομιμοποιούν  κάθε ερμηνεία. Όλα συναντιούνται, συντρέχουν και συγκλίνουν σ’ έναν μόνο χώρο: Τον Έρωτα.

Από την Εισαγωγή της συγγραφέως
Το βιβλίο αυτό το χρωστώ στον συνδυασμό μιας συνάντησης που έμεινε στη μέση και μιας ερώτησης που μου ετέθη και για λόγους που με ξεπερνούν δεν κατάφερα να απαντήσω.
Φυσικά, αποσιώπησα και διαστρέβλωσα τα πραγματικά γεγονότα πέφτοντας σε δεκάδες αντιφάσεις, επιτρέποντας στο τέλος στον αναγνώστη να μαντέψει μια ακόμα κοινότοπη αλήθεια που ασφαλώς έχει ξαναειπωθεί με ποικίλους τρόπους στον αγαπημένο κόσμο της λογοτεχνίας.
Όλες οι παρακάτω αυθαίρετες ονομασίες και ατεκμηρίωτες χώρες είναι αποκυήματα της φαντασίας μου και μόνον αυτής προκειμένου να διατηρηθεί ακόμα και μια αμυδρή ή φθίνουσα ανάμνηση ενός ανεκπλήρωτου έρωτα.
Ασφαλώς, άπειρα χρωστώ στη σχετική με τον Αρχίλοχο τον Πάριο και τον Ακίρα Κουροσάβα βιβλιογραφία την οποία και χρησιμοποίησα με σεβασμό και αγάπη προκειμένου να τρέξει η ιστορία σαν νερό.

Η Ειρήνη Βενιέρη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Ιστορία τέχνης. Επίσης σπούδασε Λογοτεχνία Εικοστού Αιώνα και Θεωρία Λογοτεχνίας στην Αγγλία. Σήμερα ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Αθήνα.
Η Αδίδακτη Ύλη είναι το τρίτο της βιβλίο. Τα βιβλία της, Φτερωτή Συνάντηση (2008) και Απρόσεκτος κύκνος (2012), κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Bookstars.

Στην παρουσίαση της έκδοσης:

Χαιρετισμό θα απευθύνει η εκδότης Ευγενία Τσαλπαρά – Ασημακοπούλου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Κωνσταντίνος Μπούρας: συγγραφέας, ποιητής, βιβλιοκριτικός
Κωνσταντίνος Γεωργίου: συγγραφέας, ποιητής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών
Νίκη Σαλπαδήμου: συγγραφέας, εκπαιδευτικό, πρώην σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί:


Ιωσήφ Κοκκίνης και Χρυσόθεμις Αμανατίδη.


Την εκδήλωση συμπληρώνει video art, δημιουργία του σκηνοθέτη – Video Artist Νίκου Ζάππα, εμπνευσμένο από τις εικόνες και τις ιδέες του βιβλίου.