Η Alma Gallery στην Αθήνα υποδέχεται την ομαδική έκθεση “A Sound Mind in a Sound Body”: τέσσερις νέοι εικαστικοί παρουσιάζουν την δική τους εκδοχή για μια σύγχρονη ανθρωποκεντρική ζωγραφική μέσα από έργα και σχέδια με μολύβι, μελάνι και κάρβουνο.

Ανάμεσά τους, οι περίτεχνες γλυπτικές, οργανικές φόρμες του Άρη Κατσιλάκη συνδιαλέγονται με το ανθρώπινο σώμα που στα ζωγραφικά έργα το συναντάμε άλλοτε ως περίγραμμα, άλλοτε γυμνό με έκθετο το εσωτερικό του και άλλοτε σε ρεαλιστική απόδοση.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ανθή Αργυρίου, σημειώνει: «Αντιμέτωπες με μια συνθήκη που τις υπερβαίνει, οι μορφές στα δίπτυχα του Nicola Paradiselo δείχνουν να αιωρούνται πέρα και πάνω από την ιστορία. Το μάτι του θεατή καλείται να προσπεράσει την δεξιοτεχνία του μολυβιού για να συνάψει στη συνέχεια νοητά την σύνδεση των εικόνων μεταξύ τους. Σε αδιόρατο χρόνο κινούνται και οι ανθρώπινες φιγούρες της Ελεάνας Αντωνάκη αποκομμένες από την ιδιαίτερη ταυτότητά τους, καθώς το frame της αποκλείει τα πρόσωπά τους. Η Αντωνάκη σαγηνεύεται από το ανθρώπινο σώμα, έκθετο στην ατέλεια και τη φθαρτότητά του. Το παρουσιάζει ψυχρό και αποστασιοποιημένο, να υποτάσσεται  στην ανθρώπινη παρέμβαση, να υποχωρεί μπροστά στις εγγενείς αδυναμίες του.

Με έντονες επιρροές από τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο, οι ατμοσφαιρικές εικόνες τόσο της Αντωνάκη όσο και του Paradiselo, καταλαμβάνουν τον χώρο της γκαλερί σαν ασπρόμαυρα στιγμιότυπα μιας αφήγησης που μας διαφεύγει. Στον αντίποδα, για τον Σπύρο Προκοπίου ο καμβάς χρησιμεύει στον εγκιβωτισμό της κίνησης. Καλειδοσκοπικά συμπλέγματα γυμνών σωμάτων ενηλίκων και παιδιών συντάσσουν την δική τους ιδιόμορφη αταξία.

Πλήθος και μονάδα συγχέονται, ενώ αποδίδονται με καθαρά ζωγραφικούς όρους, μακριά από την ατμοσφαιρική, ρεαλιστική απόδοση των προηγούμενων καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους, τα υπεραναλυτικά σχέδια του Δημήτρη Κόκορη επαναφέρουν την καλλιτεχνική χειρονομία για να καταπνίξουν την ανθρώπινη παρουσία σε ένα πλήθος άλλοτε αναγνωρίσιμων και άλλοτε ανεικονικών ρευστών μοτίβων. Οι ασφυκτικές, κυκλωτικές του συνθέσεις μεταφέρουν απευθείας στο χαρτί συνειρμικούς συλλογισμούς, εν είδει ημερολογίου ή sketchbook. Στην μοναξιά των μορφών που τα περιστοιχίζουν, τα σχέδια του Κόκορη αντιτάσσουν μία πληθώρα συγγενικών και φιλικών του προσώπων, ζώων και καθημερινών αντικειμένων, συμπτύσσοντας αναρίθμητες παραστάσεις σε μία και μόνη σύνθεση.

Οι συναρθρώσεις που στα υπόλοιπα έργα υπονοούνταν από την δραματικότητα της απουσίας τους, εδώ ρέουν ελεύθερα σε μία αφηγηματική πλημμυρίδα που πάσχει ξεκάθαρα από horror vacui».

Επιμέλεια: Ανθή Αργυρίου, Θεωρητικός Τέχνης-Επιμελήτρια
Καλλιτέχνες: Ελεάνα Αντωνάκη, Άρης Κατσιλάκης, Δημήτρης Κόκορης, Nicolas Paradiselo, Σπύρος Προκοπίου

Έργο: Ελεάνα Αντωνάκη, So Did We 97x97cm, Λάδι σε καμβά, 2015