Η Κατερίνα Μάτσα,είναι μια γυναίκα που είναι συνώνυμη με τον αγώνα κατά του εθισμού από ουσίες. Μαζί ο ψυχίατρος δραματοθεραπευτής Στέλιος Κρασανάκης. Θέμα: ο ρόλος του θεάτρου στην απεξάρτηση στις θεραπευτικές κοινότητες. Συμμετέχει ο ηθοποιός Χρήστος Σαπουντζής.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΡΑΣΑΝΑΚΗΣ

Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική. Παράλληλα εκπαιδεύτηκε στο θέατρο στην Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης με τη Ρούλα Πατεράκη. Αργότερα ακολούθησε σπουδές Δραματοθεραπείας στο English Institute of Dramatherapy και στο NYU. Διευθυντής στο πρόγραμμα απεξάρτησης «ΘΗΣΕΑΣ» για 24 χρόνια μέχρι το 2016.

Καλλιτεχνικός διευθυντής και συνιδρυτής του Φεστιβάλ Νάξου (2001). Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και Πρόεδρος του κλάδου «Τέχνη και Ψυχιατρική». Ιδρυτής του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ που παρέχει εκπαίδευση, έρευνα και θεραπεία (1994). Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του 1ου ΔΣ (1989) της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας (ΕΔΠΕ).

Ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (2013) του European Federation of Dramatherapy (EFD) και της World Alliance of Dramatherapy (Wadth-2017). Mέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Διδάσκων στο τμήμα θεάτρου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου από το 2015. Δίδαξε στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις και εργαστήρια σε περισσότερα από 100 συνέδρια και έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο EATI “Participant of the year” (2001). Έχει σκηνοθετήσει 23 θεατρικές παραστάσεις με έργα Δ. Δημητριάδη, Beckett, Churchill, Γρηγοριάδη, Καμπανέλλη, Büchner, Claudel, Χειμωνά, Tom Stoppard, Leonid Andreyev. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επιμεληθεί την έκδοση αρκετών βιβλίων που αφορούν τη Δραματοθεραπεία στη χώρα μας στις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» και «Παρισιάνου».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΤΣΑ

Η ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα γεννήθηκε το 1947 στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και Ψυχιατρική στο Παρίσι και την Αθήνα. Είναι η γυναίκα του Σάββα Μιχαήλ. Εργάστηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής από το 1974 μέχρι το 2013. Υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ μέχρι τη συνταξιοδότησή της. Έκτοτε συμμετέχει στο έργο των Κοινωνικών Ιατρείων. Είναι εκδότρια του περιοδικού Τετράδια Ψυχιατρικής.

Βιβλία της Κατερίνας Μάτσα
«Νιόβη: Το αδύνατο πένθος στον καιρό της πανδημίας», Άγρα, Αθήνα 2020
«Παρίες ανάμεσα στους παρίες. Τοξικομανείς και ψυχοπαθολογία», Άγρα, Αθήνα 2017
«Ταπείνωση και ντροπή. Γυναίκες ταξικομανείς», Άγρα, Αθήνα 2013
«Το αδύνατο πένθος και η κρύπτη. Ο τοξικομανής και ο θάνατος», Άγρα, Αθήνα 2012
«Ψυχοθεραπεία και τέχνη στην απεξάρτηση. Το “παράδειγμα” του 18 Άνω», Άγρα, Αθήνα 2008
«Η περίπτωση Ευρυδίκη. Κλινική της τοξικομανίας», Άγρα, Αθήνα 2006
«Ψάξαμε ανθρώπους και βρήκαμε σκιές. Το αίνιγμα της τοξικομανίας», Άγρα, Αθήνα 2001Η