Ο 8ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΥΜΗΣ» 2017 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη  από τις 12 έως τις 20 Ιανουαρίου 2017. Ο καταξιωμένος πλέον διεθνώς  Διαγωνισμός Πιάνου  φέρει το όνομα του σπουδαίου πιανίστα, μάεστρου και συνθέτη, τέως διευθυντού της Κρατικής Ορχήστρας και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Θυμή (1924-2009), ο οποίος τον οραματίστηκε αρχικά και τον δημιούργησε, βάζοντας τις βάσεις για τη μετέπειτα εξέλιξή του σε ένα κορυφαίο, παγκόσμια, καλλιτεχνικό γεγονός που προσελκύει σπουδαίους πιανίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Διεξάγεται κάθε δεύτερη χρονιά από το Σύλλογο Φίλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και αποτελεί κορυφαίο μουσικό γεγονός για την πόλη της Θεσσαλονίκης, που γίνεται πόλος έλξης των φίλων του πιάνου.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2016 ήταν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχής. Στο φετινό διαγωνισμό έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 40 πιανίστες από όλο τον κόσμο (Ιαπωνία, Κίνα, Γεωργία, Γαλλία, Ρωσία, Πολωνία, Ισπανία, Ν. Κορέα, Ισραήλ, Αρμενία, Ελλάδα, Γερμανία, Ουγγαρία, Ταϊβάν, κα.). Πρόκειται για έλληνες και αλλοδαπούς πιανίστες, οι οποίοι γεννήθηκαν από τις 12 Ιανουαρίου 1984 και μετά, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τα εξής βραβεία:

1ο βραβείο: 5.000  ευρώ

2ο βραβείο: 3.500 ευρώ

3ο βραβείο: 2.000 ευρώ

Χρηματικός έπαινος καλύτερου Έλληνα διαγωνιζομένου: 2.000 ευρώ

(Τα βραβεία περιλαμβάνουν συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό)

Τα  μέλη της κριτικής επιτροπής του 8ου Διεθνή Διαγωνισμoύ Πιάνου «ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΥΜΗΣ» 2017» είναι διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό: Κυπριανός Κατσαρής, Νόρα Λουκίδου, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Uwe Matschke, Jura MargulisGlenn Riddle, Elisso Virsaladze.

Ο Διαγωνισμός εξελίσσεται σε τρεις γύρους. Ο προκριματικός και ο ημιτελικός (12 υποψήφιοι) διεξάγονται στην Αίθουσα Δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (πρώην κινηματοθέατρο “Παλλάς”), ενώ ο τελικός (με τα ρεσιτάλ των 3 finalists με την ΚΟΘ) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.


Τα Κοντσέρτα για πιάνο των φιναλίστ του Tελικού

Στον Tελικό του Διαγωνισμού, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017 στις 20.00 στην Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1) θα απολαύσουμε τους 3 που ξεχώρισαν από τις προηγούμενες φάσεις.

Οι φιναλίστ του Tελικού

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης


Paul Chiang Μουσική Διεύθυνση

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο διαγωνισμός έχει την υποστήριξη της σπουδαίας εταιρίας κατασκευής πιάνων Yamaha, η οποία είναι αποκλειστικός χορηγός του διαγωνισμού. Θα αποσταλεί ειδικό πιάνο για  τον διαγωνισμό, το περίφημο μοντέλο concert grand CFX, το κορυφαίο μοντέλο της εταιρίας, συνοδευόμενο από τον πιανίστα Loic Lafontaine της Yamaha Artist Services Europe και τον κορυφαίο τεχνικό της εταιρίας κ. Takuro Hanada. Πρέπει να τονιστεί και η εξαιρετική συνεργασία με τον αντιπρόσωπο της εταιρίας στην Ελλάδα, Μουσικό Οίκο «Φίλιππος Νάκας» που πάντα βρίσκεται στο πλευρό του Διαγωνισμού.

Σύντομο ιστορικό                                     

Ο Διαγωνισμός Πιάνου «ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΥΜΗΣ» ξεκίνησε το 2002, διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη και φέρει το όνομα μιας από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες της πόλης μας, του Γιώργου Θυμή (1924-2009) – πιανίστα, μάεστρου και συνθέτη, τέως διευθυντού της Κρατικής Ορχήστρας και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης – ο οποίος διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης αλλά και της Ελλάδας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Έχοντας καταξιωθεί ως ένας από τους σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς της Ευρώπης, είναι πλέον μέλος του παγκοσμίου κύρους Alink-Argerich Foundation και της World Federation of International Music Competitions (WFIMC).

Η διοργάνωση συγκεντρώνει υψηλού επιπέδου υποψηφίους από όλον τον κόσμο.

Το κορυφαίο αυτό μουσικό γεγονός για την πόλη της Θεσσαλονίκης διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από τον Σύλλογο Φίλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ορχήστρα και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν διατελέσει μέλη της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού «Γιώργος Θυμής» (αλφαβητικά): Cyprien Katsaris, Etsuko Hirose, Jura Margulis, Hamish Milne, Pierre Reach, Bernard Ringeissen, Jerome Rose, Gabriel Tacchino, Θεόδωρος Αντωνίου, Γιάννης Βακαρέλης, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Νόρα Λουκίδου, Μύρων Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Μυράτ και Δημήτρης Τουφεξής.