Ο Κρητικής καταγωγής Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ευρέως γνωστός ως El Greco («Ο Έλληνας»), εισήγαγε ένα προσωπικά δραματικό και εξπρεσιονιστικό ύφος, το οποίο αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους συγχρόνους του, αλλά βρήκε ευρεία εκτίμηση κατά τον 20ό αιώνα.

Τρία μουσικά έργα του Γιώργου Τσοντάκη, του Φίλιππου Τσαλαχούρη και του Jon Leifs μεταφέρουν στον 20ο και 21ο αιώνα το, γεμάτο ένταση και πνευματικότητα, καλλιτεχνικό ιδίωμα του Greco. Παρόμοια με τη ζωή του ζωγράφου, το φεστιβάλ ξεκινάει ένα μουσικό ταξίδι μέσω της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, εκθέτοντας μουσικά τα «χρώματα» της κάθε χώρας που αποτέλεσαν την γεωγραφική και καλλιτεχνική διαδρομή του.

Τα 3 μουσικά έργα του Γκρέκο ‘ανοίγουν’ κάθε μία από τις τρεις συναυλίες στις 28.8, 30.8 και 2.9 και πλαισιώνονται από άλλα έργα, ελληνικών, ιταλικών και ισπανικών χρωμάτων. Δύο συμπληρωματικές συναυλίες ξεκινούν και τελειώνουν το 8ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου στα Χανιά. Ένας Πρόλογος στις 26.8 με έργα ρομαντικών συνθετών και ένα Finale στις 4.9 με το διάσημο κουαρτέτο εγχόρδων Apollon Musagete.

Οι επιμήκεις φιγούρες του Γκρέκο μοιάζουν να διαλύονται μέσα στο περιβάλλον τους. Όλα, εξαϋλωμένα, αναδύονται μέσα από ένα φως που λάμπει από απροσδιόριστες πηγές, σχεδόν σαν από μέσα από τις ίδιες τις φιγούρες. Η οπτική γλώσσα που αναπτύχθηκε για το φεστιβάλ είναι το αποτέλεσμα πολύπλοκων προσομοιώσεων σε υπολογιστή σωματιδίων και νεφών, σχήματα ορισμένα αλλά και αόριστα ταυτόχρονα, αυτόφωτοι και ετερόφωτοι όγκοι που συνυπάρχουν σε μια σύγχρονη, ψηφιακή μετάφραση των μορφών του Γκρέκο.


Συνοπτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ

26.8.2019 Prelude
E. Chausson, Chanson perpetuelle op.37
J. Brahms, Clarinet trio op.114
G. Faure Piano quintet no.2 op.115

28.8.2019 El Greco
G. Tsontakis Portraits by El Greco
A. Dvorak 3 Modern Greek poems
M. Ravel 5 Greek folk songs
M. Theodorakis Sonatina no.1, ‘Cretoise’ op.75

30.8.2019 El Greco – Italy
Ph. Tsalahouris String quartet no.3 ‘El Greco’
G. Puccini Crisantemi, Elegy for String, Quartet
F. Liszt Années de pèlerinage deuxième année, Italie, S161: Après une lecture du Dante
P.I. Tchaikovsky Souvenir de Florence op.70

2.9.2019 El Greco – Spain
J. Leifs String Quartet Nr.3 ‘El Greco’ op.64
I. Albeniz Asturias
J. Turina La oracion del Torero op.34
M. Ravel Alborada del Gracioso
G. Bizet-P. de Sarasate Carmen Fantasy op.25

4.9.2019 Finale-Apollon Musagete
Wacław z Szamotuł ‘In te Domine speravi’
R. Schumann, String Quartet Op. 41, No. 1
F. Schubert, String Quartet no.13 «Rosamunde» D.804

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες του φεστιβάλ είναι οι Γιώργος Δεμερτζής, Βασίλης Βαρβαρέσος, Τίτος Γουβέλης, Νoe Inui, Δημήτρης Καρακαντάς, Benedict Kloechner, Ella Van Poucke, David Bogorad, Georgy Kovalev, Σπύρος Μουρίκης, Λένα Ζαφειροπούλου και το Kουαρτέτο Εγχόρδων Apollon Musagete.