Το 7ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κυκλάδων θα πραγαμτοποιηθεί στην Ερμούπολη της Σύρου και συγκεκριμένα στο θέατρο \”Απόλλων\” από τις

Επτά χρόνια πέρασαν από τότε που το πολιτιστικό όραμα τεσσάρων φίλων και συνεργατών και η αγάπη τους για την κλασική μουσική και την πρωτογενή της δημιουργία ενώθηκαν και βρήκαν την έκφρασή τους στη δημιουργία ενός πιλοτικού – τότε – προγράμματος, που απευθυνόταν στους λάτρεις του κλασικού ρεπερτορίου και το οποίο θα πραγματοποιούταν σε ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου.

Για το λόγο αυτό ο Φώτης Καραγιαννόπουλος, ο Κώστας Φωτόπουλος, ο Γιώργος Φουφόπουλος  και ο γνωστός βιολονίστας Γιάννος Μαργαζιώτης – ο τελευταίος έχει μέχρι και σήμερα τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ- ίδρυσαν το Δίκτυο Κλασικής Μουσικής (Classical Music Network) και εγκαινίασαν στην Αρχόντισσα των Κυκλάδων, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τη Σύρο, το 1ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής. Ένα Φεστιβάλ που φιλοξενήθηκε στο Θέατρο Απόλλων, ένα αριστούργημα του 19ου Αιώνα με μια αρχιτεκτονική μοναδικότητα.

«Αναβιώνοντας τη μουσική παράδοση του 19ου αιώνα, το πρόγραμμα αυτό προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους λάτρεις της κλασικής μουσικής. Παράλληλα, αποτελεί μια αξιόλογη πρόταση σε όσους επιθυμούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους  στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να ψυχαγωγήσει τους επισκέπτες της Σύρου, προσφέροντας, με πνεύμα δημιουργίας και αφοσίωσης ένα αρμονικό αποτέλεσμα» εξηγούν οι ιδρυτές του Φεστιβάλ.

  
Η πρώτη πολιτιστική αυτή διοργάνωση, όπως και οι επόμενες, πραγματοποιήθηκαν  με τη στήριξη σημαντικών φορέων: τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης του Υπουργείου Πολιτισμού και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμουπόλεως, ενώ την εικαστική δημιουργία  του Φεστιβάλ φιλοτεχνεί μέχρι και σήμερα ο γνωστός ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.

Μέσα στα χρόνια που πέρασαν ο χαρακτήρας και το στίγμα του φεστιβάλ είναι πλέον διεθνή. Οι σημαντικότερες προσωπικότητες και μουσικά σχήματα  διεθνούς ακτινοβολίας, όπως των, Λεωνίδα Καβάκου, Δημήτρη Σγούρου, Frans Helmerson, Nobuko Imai, Mihaela Martin, Enrico Pace, Michel Lethiec, Radovan Vlatkovic, Hariolf Schlichtig, Royal Danish Orchestra, Michelangelo quartet, Artis piano trio, Sartory quartet, New Hellenic quartet, “εκπέμπουν” το «σήμα» του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Κυκλάδων σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

«…Μέσα σε ετούτο το διάστημα θεωρώ πως ενισχύθηκε σημαντικά η αναγνωρισιμότητά του Φεστιβάλ  αλλά και ο διεθνής χαρακτήρας του στο εξωτερικό. Πιστεύω πως ετούτο οφείλεται κυρίως στις ειδικές μετακλήσεις από το εξωτερικό που κάθε χρόνο πραγματοποιούμε, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό το πεδίο συνεργασίας και κατ’ επέκταση δημιουργίας μεταξύ ελλήνων και ξένων μουσικών….» διευκρινίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γιάννος Μαργαζιώτης.

Έτσι, ο Αύγουστος του 2011 βρίσκει το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κυκλάδων να γιορτάζει, διανύοντας αισίως τον 7ο χρόνο ζωής του και την πιο δημιουργική χρονιά του. Το πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σύρο το φετινό καλοκαίρι γιορτάζει και παρουσιάζει έξι εντυπωσιακά κοντσέρτα.

19 – 27 Αυγούστου, 2011

Θέατρο Απόλλων, Ερμούπολη – Σύρος
Καλλιτεχνικός διευθυντής: Γιάννος Μαργαζιώτης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 19 Αυγούστου, Θέατρο Απόλλων, 21:00

\’\’Opera Soloists\’\’

Γιάννος Μαργαζιώτης / Yannos Margaziotis, βιολί / violin, Lars Bjornkjaer, βιολί / violin, Αγγέλα Γιαννάκη / Angela Giannaki / βιόλα / viola, Sune Ranmo, βιόλα / viola, Leo Winland, τσέλο / cello, Βασίλης Παπαβασιλείου / Vassilis Papavassiliou, κοντραμπάσο / double bass Murat Özülgen , όμποε / oboe – Tolga Alpay φαγκότο / bassoon

Fr. Devienne (1759-1803)
Κουαρτέτο για φαγκότο και έγχορδα σε σολ ελάσσονα, έργο 73 / Quartet for Bassoon and strings in G minor op.73

W.A.Mozart (1756-1791)
Κουαρτέτο για όμποε και έγχορδα σε Φα μείζονα, K.370 / Quartet for Οboe and strings in F major, K. 370

Johannes Brahms
Κουϊντέτο εγχόρδων σε σολ μείζονα, έργο 111 / String quintet in G major. op. 111
Η εναρκτήρια συναυλία του φετινού φεστιβάλ και μια τέλεια ευκαιρία για Μότσαρτ και Μπραμς.
Ενδιάμεσος σταθμός ο Γάλλος σύγχρονος του Μότσαρτ, Ντεβιέν. Συμπράττουν μερικοί από τους καλύτερους σολίστ της Βασιλικής Ορχήστρας της Δανίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Κρατικής Ορχήστρας της Σμύρνης. Από Δανέζικης πλευράς o διάσημος βιολονίστας και εξάρχων της, Lars Bjornkjaer και ο κορυφαίος στη βιόλα Sune Ranmo. Από Ελληνικής πλευράς αντιστοίχως ο βιολονίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Κυκλάδων, Γιάννος Μαργαζιώτης, η πλέον αναγνωρίσιμη έγχορδη παρουσία Αγγέλα Γιαννάκη και ο κορυφαίος του κοντραμπάσου, επίσης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Βασίλης Παπαβασιλείου. Οι παραπάνω συνδυάζονται τέλεια με τον βελούδινο ήχο του εξαιρετικού τσελίστα κορυφαίου της Βασιλικής Όπερας της Στοκχόλμης Leo Winland και με τους δύο δεξιοτέχνες ξύλινους πνευστούς από την Σμύρνη.
Τιμές εισιτηρίων / Ticket prices:
Πλατεία / Stalls 20€ – Θεωρεία / Boxes 25€ – Εξώστης / Circle 10€

Σάββατο 20 Αυγούστου, Θέατρο Απόλλων, 21:00

\’\’Τα διαμάντια της μουσικής δωματίου\’\’

Ai Motohashi / Σολίστ της Βασιλικής Ορχήστρας της Δανίας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Joseph Haydn
Τρίο για πιάνο σε σόλ μείζονα “Gipsy trio” / Piano trio in G major “Gipsy trio”

L.v. Beethoven
Σονάτα για βιολί και πιάνο “H Άνοιξη” / Sonata for Violin and Piano “Spring sonata”

Felix Mendelssohn
Σεξτέτο για πιάνο και έγχορδα σε ρε μείζονα, έργο 110 / Piano sextet in D major, op. 110

Αi Motohashi piano, Yannos Margaziotis violin, Lars Bjornkjaer violin, Angela Giannaki viola, Sune Ranmo viola, Leo Winland cello, Vassilis Papavassiliou double base

Μία εξαιρετική παρουσία αυτή της Γιαπωνέζας πιανίστα Ai Motohashi. Πότε ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες, πότε ως μέλος συνόλου μουσικής δωματίου μαγεύει το ακροατήριο με τον απόλυτο συγχρονισμό της, όσο και με τις ηλεκτρισμένες ερμηνείες της. Μέλος του Ergon Ensemble, ιδανική να αναμετρηθεί και με τις πιο απαιτητικές σύγχρονες συνθέσεις του 20ου και 21ου αιώνα. Μαζί οι σολίστ από τις κρατικές όπερες της Δανίας και της Ελλάδας προσφέρουν την δυνατότητα για την ιδανικότερη στιγμή απόλαυσης \’\’καθαρής\’\’ μουσικής δωματίου στο φετινό Φεστιβάλ Κυκλάδων.
Τιμές εισιτηρίων / Ticket prices:
Πλατεία / Stalls 20€ – Θεωρεία / Boxes 25€ – Εξώστης / Circle 10€

Δευτέρα 22 Αυγούστου, Θέατρο Απόλλων, 21:00

“Mozart\’s French connection”
Από το Μάνχαϊμ στο Παρίσι / From Manheim to Paris

Νίκος Νικόπουλος / Nikos Nikopoulos, φλάουτο / flute
Γωγώ Ξαγαρά / Georgia Xagara, άρπα / harp
Artis Ensemble

W. A. Mozart (1756-1791)
Κουαρτέτο για φλάουτο και έγχορδα σε ρε μείζονα, Κ. 285
Flute quartet in D major, K. 285

F. J. Naderman (1781 -1835)
2η Σονάτα για άρπα σε ντο ελάσσονα από τις \’\’Sept Sonates Progressives\’\’
Sonata for Harp No. 2 in C minor, from the \’\’Sept Sonates Progressives\’\’

Fr. Devienne (1759-1803):
Κοντσέρτο Νο. 7 για φλάουτο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα
Flute concerto No. 7 in C minor

W. A. Mozart (1756-1791)
Κοντσέρτο για φλάουτο και άρπα σε ντο μείζονα, Κ . 299
Flute concerto in C major, Κ. 299

Το Μάρτιο του 1778 ο Μότσαρτ, ως νέος άνδρας που αναζητά την επιτυχία και όχι πια ως παιδί-θαύμα, μετά από πολύμηνο ταξίδι με ενδιάμεσους σταθμούς καταφθάνει στο Παρίσι. Εκεί, με την καθοδήγηση της πένας του, το φλάουτο συναντά την άρπα – ιδιαίτερα δημοφιλές όργανο τότε στο Παρίσι – στο πιο διάσημο ιστορικά ραντεβού τους: στο Κοντσέρτο για φλάουτο και άρπα ΚV 299.

Ο Νίκος Νικόπουλος, σόλο φλάουτο της ΕΛΣ με διαρκή σολιστική παρουσία και η Γωγώ Ξαγαρά, σόλο αρπίστα της ΚΟΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους με τα ξεχωριστά έγχορδα του φεστιβάλ για να αναβιώσουν την μουσική ατμόσφαιρα του Παρισιού λίγο πριν το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης και να καταδείξουν την αλληλεπίδραση του Μότσαρτ με τη παρισινή μουσική κουλτούρα. Με αφετηρία το Κουαρτέτο για φλάουτο ΚV 285 που γράφτηκε στο Μανχάιμ, ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού θα περιδιαβούμε το μουσικό Παρίσι με οδηγό το Francois Devienne, που αποκαλείτο «ο Γάλλος Μότσαρτ», και ένα κατεξοχήν συνθέτη της πολύ δημοφιλούς στους κύκλους του Παρισιού άρπας, του J. Naderman. Η συναυλία θα κλείσει όπως άρχισε, με Μότσαρτ: το Κοντσέρτο για φλάουτο και άρπα σε απόδοση για μικρό σύνολο θα κλείσει το κύκλο.In March 1778 Mozart, not anymore as prodigy-child but rather as a young man looking for success, arrives at Paris after a several-month journey through various musical centers. There, flute and harp have their historically most known rendezvous under Mozart’s guidance.

Τιμές εισιτηρίων / Ticket prices:
Πλατεία / Stalls 20€ – Θεωρεία / Boxes 25€ – Εξώστης / Circle 10€

Tετάρτη 24 Αυγούστου, Θέατρο Απόλλων, 21:00

Βασιλική Καραγιάννη/Vassiliki Karagianni, σοπράνο/soprano – Δημήτρης Γιάκας/Dimitris Yakas, πιάνο/piano – Θανάσης Αποστολόπουλος/Thanasis Apostolopoulos, πιάνο/piano – Μάγδα Μαυρογιάννη/Magda Mavroyanni, αφηγήτρια/narrator – Artis Ensemble – Anton Martynov, βιόλα/viola

W.A.Mozart
Κοντσέρτο για πιάνο σε λα μείζονα, kv 414 / Piano concerto in A major, KV 414

Gustav Mahler
Κουαρτέτο για πιάνο και έγχορδα σε λα ελάσσονα / Piano Quartet in A minor

Gabriel Faure: Le papillon et la fleur, Giuseppe Verdi: Lo spazzacammino, Εmmanuel Chabrier: Enfin je me sens mieux …(άρια του Lazuli από την όπερα L’ETOILE), Robert Schumann: Mondnacht op.39/5   Richard Strauss: Ständchen op. 17/2, Franz Lizt: Oh ! quand je dors …, Jacques Offenbach: Les oiseaux dans la charmille …(άρια της Ολυμπίας από την όπερα ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΧΟΦΜΑΝ)
Manuel Rosenthal: La souris d’Angleterre, Leo Belibes : Les filles de Cadix

Αrtis Ensemble
Anton Martynov violin, Yannos Margaziotis violin, Lars Bjornkjaer violin, Yura Kandilidis violin, Angela Giannaki viola, Sune Ranmo viola, Leo Winland cello, Vassilis Papavassiliou double bass

Η παρουσία της Βασιλικής Καραγιάννη στις σημαντικότερες παραγωγές όπερας διεθνώς την κατατάσσει στις σημαντικότερες Ελληνίδες υψιφώνους. Η τέλεια τεχνική της μαζί με την σαγηνευτική της παρουσία, δημιουργεί το τέλειο μείγμα επί σκηνής. Μία πραγματική πρέσβειρα πολιτισμού για την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μαζί με τον εξαιρετικό πιανίστα Δημήτρη Γιάκα ο οποίος κατέχει όσο κανείς την τέχνη του συμφωνικού ήχου δια μέσου του πιάνου και την πολυτάλαντη ηθοποιό-μουσικό και σκηνοθέτη Μάγδα Μαυρογιάννη θα τους απολαύσουμε σε ένα παιχνίδι μουσικής, λόγου και υποκριτικής. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας ένας ακόμα διακεκριμένος Έλληνας σολίστας του πιάνου. Ο Θανάσης Αποστολόπουλος. Με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης και με μεγάλη αγάπη στη σύγχρονη λόγια ελληνική δημιουργία.

Τιμές εισιτηρίων / Ticket prices: Πλατεία / Stalls 25€ – Θεωρεία / Boxes 30€ – Εξώστης / Circle 15€

Παρασκευή 26 Αυγούστου, Θέατρο Απόλλων, 21:00

Transcription Ensemble
Paul Juon (1872 – 1940)
Tρίο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο σε σολ ελάσσονα, οp. 60 (1915), Piano trio in G minor, op. 60 (1915)

Dimitri Shostakovich
Tρίο Αρ. 1 για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο σε ντο ελάσσονα, έργο 8, Piano Trio No. 1, in C minor, Οp. 8

Antonin Dvorak (184l-1904).
Tρίο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο σε μι ελάσσονα, έργο 90, \”Dumky\”, Piano Trio in E Minor, Op 90, \”Dumky\”

Transcription Ensemble
Nikolaos Zafranas (piano)
Yorgos Kandilidis (violin)
Christos Grimbas (cello)

Το Transcription Ensemble είναι ένα από το πιο ενδιαφέροντα κι εξελισσόμενα μουσικά συγκροτήματα στην Ελλάδα. Κατέχει μια σημαντική θέση στα καλλιτεχνικά δρώμενα με σημαντικές εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα από τη συναυλιακή του δραστηριότητα, το σύνολο στοχεύει στην ανάδειξη του πλούσιου ρεπερτορίου δημοφιλών έργων για τρίο, έργων σε μεταγραφή για μικρό σύνολο αλλά και έργων εκτός ρεπερτορίου με βαρύνουσα ιστορική και κοινωνικο-πολιτική σημασία.

Τιμές εισιτηρίων / Ticket prices: Πλατεία / Stalls 20€, Θεωρεία / Boxes 25€, Εξώστης / Circle 10€

Σάββατο 27 Αυγούστου, Θέατρο Απόλλων, 21:00

Δεξιοτέχνες του πιάνου/Piano virtuosi
Γιάννης Βακαρέλης /Janis Vakarelis, πιάνο/piano – Ai Motohashi, πιάνο/piano

Γιάννος Μαργαζιώτης/Yannos Margaziotis, βιολί/violin – Anton Martinov, βιολί/violin – Lars Bjornkjaer, βιολί/violin – Sune Ranmo, βιόλα/viola – Αγγέλα Γιαννάκη, βιόλα/viola – Leo Winland, τσέλοcello – Βασίλης Παπαβασιλέιου/Vassilis Papavassiliou, κοντραμπάσο/double bass

L.V. Beethoven
Κοντσέρτο για πιάνο Νο.4 σε σολ μείζονα, έργο 58
Piano concerto No.4 in G major, op. 58
Arr.: Vinzenz Lachner (1811-1893)

Robert Schumann
Κουϊντέτο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 44
Piano quintet in B flat major, op. 44

Ο πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης πραγματοποιεί μια λαμπρή διεθνή καριέρα. Μοιράζει την καριέρα του με την ίδια άνεση ανάμεσα στο σολιστικό ρεπερτόριο και αυτό της μουσικής δωματίου, μετρώντας συνεργασίες με διάσημους καλλιτέχνες και σύνολα: Yuri Bashmet, Steven Isserlis, Heinrich Schiff, Misha Maisky, Ensemble Wien, Philharmonia Quartet Berlin, Quarteto della Scala. Επιπλέον δραστηριοποιείται σταθερά ως διοργανωτής φεστιβάλ, κρατώντας την καλλιτεχνική διεύθυνση τα τελευταία είκοσι χρόνια του Φεστιβάλ Ναυπλίου, ενός εκ των πιo σημαντικών και λαμπερών μουσικών φεστιβάλ στην Ευρώπη. Μαζί του στο κουϊντέτο του Σούμαν συμπράττει μια ακόμα διάσημη προσωπικότητα στον χώρο της μουσικής, ο βιολονίστας Anton Martynov.

Μαθητής του Vladimir Spivakov και καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτής του \’\’Rive Gauche Musique Chamber Music Concerts\’\’ στο Παρίσι. Μετρά στο ενεργητικό του εμφανίσεις με μεγάλα ονόματα του χώρου. Μέλος και του Ligeti string trio, έρχεται στην Ερμούπολη με διάθεση ανάδειξης των ρομαντικών στοιχείων του Σούμαν σε μια επιτόπια συνεργασία με τους Γιάννη Βακαρέλη, Lars Bjornkjaer, Sune Ranmo και Leo Winland . Το πρώτο μέρος της συναυλίας κρατά στα χέρια της με περισσή δεξιοτεχνία η Ai Motohashi στο 4o κοντσέρτο για πιάνο του L.V.Beethoven. Tη γνήσια μεταγραφή για κουαρτέτο εγχόρδων και πιάνο, την παρουσιάζουμε από το χειρόγραφο του Vinzenz Lachner (1811-1893) ο οποίος αποδίδει την συμφωνική ενορχήστρωση του Μπετόβεν με τέτοιο θαυμαστό τρόπο, ώστε το σολιστικό μέρος του πιάνου μαζί με τον ήχο του κουαρτέτου εγχόρδων να δομεί το “απόλυτο” έργο μουσικής δωματίου.

Τιμές εισιτηρίων/Ticket prices: Πλατεία/Stalls 25€ – Θεωρεία/Boxes 30€ – Εξώστης/Circle 15€