ΦΥΣΙΚΟ ΦΩΣ

Natural Light
Ουγγαρία 2021
Σκηνοθεσία: Dénes Nagy
Αργυρή Άρκτος-Βραβείο Σκηνοθεσίας
Φεστιβάλ Βερολίνου 2020
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας
Φεστιβάλ Fajr
Φεστιβάλ Λονδίνου
Istanbul Film Festival
Gent Film Festival

Ο σκηνοθέτης θα είναι παρών στην πρεμιέρα στις 7/11

Η δήλωση της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Βερολίνου: «Συγκλονιστική και πανέμορφα γυρισμένη, μαγευτικές εικόνες, σπουδαία σκηνοθεσία και αριστοτεχνικός έλεγχος κάθε πλευράς της κινηματογραφικής τέχνης, με μια αφήγηση που ξεπερνά το ιστορικό της πλαίσιο. Ένα πορτρέτο του πολέμου, μέσα στο οποίο το παρατηρητικό βλέμμα του σκηνοθέτη μας θυμίζει την ανάγκη της επιλογής ανάμεσα στην παθητικότητα και στην ανάληψη της προσωπικής ευθύνης».

ΒΑΓΟΝΙ ΑΡΙΘΜΟΣ 6

Compartment No6
Φιλανδία – Ρωσία
Σκηνοθεσία: Juho Kuosmanen
Grand Jury Prize – Διαγωνιστικό
Φεστιβάλ Καννών 2021
Toronto Film Festival
Karlovy Vary Film Festival
Busan Film Festival
Viennale Film Festival
Επίσημη Πρόταση Φιλανδίας για το
Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας
2022

Είναι η 2η ταινία του σκηνοθέτη ενώ με το ντεμπούτο του (Η Πιο Ευτυχισμένη Μέρα στη Ζωή του Όλλι Μάκι) κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα Un Certain Regard του Φεστιβάλ Καννών.

Η πρωταγωνίστρια Seidi Haarla θα είναι παρούσα στην πρεμιέρα στις 12/11

Καθώς ένα τρένο προχωράει προς τον αρκτικό κύκλο, δύο ξένοι θα μοιραστούν ένα ταξίδι που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν τη ζωή. Μια νέα γυναίκα από τη Φιλανδία φεύγει από μια αινιγματική ερωτική σχέση στη Μόσχα παίρνοντας το τρένο για το αρκτικό λιμάνι του Μουρμάνσκ. Αναγκασμένη να μοιραστεί το μακρύ ταξίδι και το μικρό κουπέ με έναν Ρώσο μεταλλωρύχο, αυτή η αταίριαστη συνάντηση οδηγεί τους επιβάτες του Βαγονιού Αριθμός 6 να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη τους για ανθρώπινη επαφή.

ΔΕΣΜΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Lingui, The Sacred Bonds
Τσαντ, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο 2021
Σκηνοθεσία: Mahamat Saleh Haroun
Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
Φεστιβάλ Καννών
Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
Φεστιβάλ Λονδίνου
Toronto Film Festival
Busan Film Festival
Hamburg Film Festival
Jerusalem Film Festival
2022

Ο σκηνοθέτης θα είναι παρών στην πρεμιέρα στις 13/11

O Χαρούν είναι ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του Αφρικανικού κινηματογράφου, έχει κερδίσει Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Βενετίας με την πρώτη του ταινία, Bye-bye Africa. Στη συνέχεια συμμετείχε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες με την ταινία Abouna (Our Father) (Directors’ Fortnight, Cannes 2002) και στη συνέχεια κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας με την ταινία Daratt, Dry Season. Το 2010 η ταινία του A Screaming Man κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών. Το 2011 ήταν μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών. To 2013 ήταν και πάλι στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών με την ταινία του Grisgris.