Το Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ, ART4 MORE, θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας το τριήμερο

7, 8 και 9 Οκτωβρίου 2011.

Σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία 210 μονάδες Ψυχικής Υγείας κινδυνεύουν να στερηθούν τη χρηματοδότησή τους και οι ψυχικά πάσχοντες να εγκαταλείψουν τα προγράμματα αποασυλοποίησης τους και να επιστρέψουν στα ψυχιατρεία, το 5ο ART 4 MORE ’11 δηλώνει το παρόν στη διαδικασία ευαισθητοποίησης του κοινού μέσω της τέχνης με συζητήσεις, εκθέσεις και happenings.

Συγκεκριμένα το φεστιβάλ περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις-εκδηλώσεις:

Έκθεση Από όσους Σχεδιάζουν στο Περιθώριο
ΝΟΝ PLACE ART
7 – 8 – 9 Οκτωβρίου 2011
12.00-00.00

Η έκθεση – δράση Non-Place Art έχει ως σημείο εκκίνησης τον ορισμό του Marc Augé για τους «μη-τόπους»: Τόποι μετάβασης ή διέλευσης από όπου διερχόμαστε, χρησιμοποιούμε και προσπερνούμε καθημερινά, όπως τα αεροδρόμια, οι λεωφόροι, κ.α. Τα έργα της παρούσας έκθεσης μοιάζουν με τους «μη-τόπους»: είναι σκίτσα που ξεπηδούν από μια υποσυνείδητη στιγμή στην καθημερινότητά μας, χωρίς απαραίτητα να δημιουργήθηκαν με σκοπό να εκτεθούν ή έστω να φυλαχτούν, δεν αποτελούσαν δηλαδή τον «προορισμό» του δημιουργού τους.  

Το φεστιβάλ δημιουργεί κάτι ανάμεσα σε ένα «χώρο έκθεσης» και έναν «τόπο κατοίκησης» για αυτά τα έργα, στρέφοντας πάνω τους την προσοχή του επισκέπτη. Έχουν έντονα προσωπικό χαρακτήρα καθώς αποκαλύπτουν ιδιωτικές στιγμές και περιστάσεις κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν.

Η έκθεση αντικατοπτρίζει την επιστροφή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας σε πιο απλοϊκές, πειραματικές και πρωτογενείς μορφές τέχνης, όπως η τέχνη των «ψυχικά ασθενών», ενώ προτείνει την ανάπτυξη μιας πηγαίας «γλώσσας εικόνων» ως τρόπο έκφρασης και ως εναλλακτικό θεραπευτικό μέσο ανάκτησης της ψυχικής υγείας. 
   
Η έκθεση Non-Place Art φιλοξενεί σκίτσα σε λευκές σελίδες (doodles), στο περιθώριο σημειώσεων, σε post-its, moleskines, ημερολόγια και κάθε άλλη επιφάνεια όπου ένα σχέδιο μπορεί να γεννηθεί αυθόρμητα και απρογραμμάτιστα. Η συνύπαρξη έργων επαγγελματιών καλλιτεχνών με έργα υποστηριζόμενων από φορείς ψυχικής υγείας για τη δημιουργία μιας έκθεσης με «σκίτσα από το περιθώριο» δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, αυτό της γνωριμίας με τις ευπαθείς ομάδες και της κοινωνικής ενσωμάτωσής τους.

Συμμετέχουν:

Ελένη Αγγέλου, Βασιλική Αναστασίου, Βανέσσα Αναστασοπούλου, Σωκράτης Αργείτης (SOX), Κατερίνα Βασιλειάδου, Λευτέρης Γιακουμάκης, Γιώργος Γούσης, Σπύρος Γούσης, Canuto Kallan, Λίλα Καλογερή, Δημήτρης Καλυβιώτης, Άννα Λέκκα, Γιώργος Μαραζιώτης, Άννα Μαυρομάτη, Βασίλης Μπότουλας, Δήμητρα Νικολοπούλου, Σταυρούλα Παπαδάκη, Κων/νος Παπαμιχαλόπουλος, Παναγιώτης Πανταζής (PANPAN), Tάσος Παπαϊωάννου, Ορέστης Συμβουλίδης, Παναγιώτα Στάικου, Ακριβή Συμεωνίδη, Βάσω Φενέκου, Χρύσανθος Χριστοδούλου, Μαρία Χριστοφοράτου, Στέλλα Χρονοπούλου, Κέντρο Εναλλακτικής Απασχόλησης & Θεραπευτικών Δράσεων «ΔΙΑΔΡΟΜΗ» της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ, ΙΠΑΠ ΘΕΟΤΟΚΟΣ, Γεωργία Κάλχα (Πρόγραμμα ΔΡΩ 2007 Λευκωσία),  Κων/να Μανδηλάρη (Οικοτροφείο ΠΟΡΕΙΑ), Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας, Οικοτροφείο «Καλλίπολις» της ΑμΚΕ ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ, Όθων Τετενές.


 

Happenings:

\”Soundscape΄s project\” με τους Κinga Cito, Δημήτρη Ρεκούτη και Μάριο Κωστάκη Τρεις μουσικοί  απορροφώνται από την παρούσα διάθεση και από τα τοπία που ταξιδεύουν στο μυαλό τους, με στόχο να προκαλέσουν – εικόνες, σχήματα και χρώματα. Καλούν φίλους να συμμετάσχουν σε αυτόν τον αυτοσχεδιασμό και με αφορμή τον ήχο και γύρω από αυτόν να χτίσουν έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας… (60’) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07/10, 23.00 “Μια εφημερίδα, ένα κόκκινο κουβάρι κι ένα μυστικό….’’ – Βιωματικό εργαστήρι –παιχνίδι όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει -με «ασήμαντα» υλικά- ένα εικαστικό έργο. Συντονισμός-Εμψύχωση: Μαντώ Κουρετζή και ομάδα σπουδαστών και αποφοίτων του τριετούς εργαστηρίου Παιδαγωγικής θεάτρου και θεατρικού παιχνιδιού του «ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ» (120’) ΣΑΒΒΑΤΟ 08/10, 19.00.

«Αυτοσχεδιασμοί στις σχέσεις» Η ψυχολόγος Έφη Κεραμιδά, μέσα από αυτοσχεδιασμούς με το κοινό, θα επικεντρωθεί στην επικοινωνία που καθορίζει τις σχέσεις ζωής. Τι λέμε αλλά τι εννοούμε πραγματικά; Ποιά είναι τα ψιλά γράμματα στην επικοινωνία μας; Γιατί δεν μας καταλαβαίνουν οι άλλοι; Γιατί δεν τους καταλαβαίνουμε κι εμείς; Γιατί επιλέγουμε λάθος συντρόφους και φίλους; Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της έκθεσης. (40’) ΚΥΡΙΑΚΗ 09/10, 18.00. 

Dj Performance με ήχους ηλεκτρονικού βιολιού στο χώρο της έκθεσης, από τον Gkionock (240’) ΚΥΡΙΑΚΗ 09/10, 19.00 \”Ξύπνα!\”… Ακροβατικό Χοροθέατρο από την Άννα Ομηρίδη. Ποίηση: Άννα Ομηρίδη, ενορχήστρωση: Γιάννης Φρασέρης. (10’) ΚΥΡΙΑΚΗ 09/10, 22.00

Έκθεση
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
7 – 8 – 9 Οκτωβρίου 2011
12.00-00.00

Αναρτημένες επιστημονικές ανακοινώσεις (posters) από γραφεία και ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν σε διεθνή συνέδρια και διαγωνισμούς με θέμα κτίρια και εφαρμογές της Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής στην καθημερινή ζωή.   Επιστημονική Επιμέλεια: Δρ. Ευαγγελία Χρυσικού

Ημερίδα
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ
7 Οκτωβρίου 2011
17.00-21.00

Ακολουθεί δεξίωση

Α. «Θεραπευτική Αρχιτεκτονική» (17.00-19.00)

Ημερίδα με έργα Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής (οικοτροφεία, κέντρα ημέρας, προστατευόμενα διαμερίσματα, προσαρμοσμένες οικίες κ.ά.). Η ημερίδα θα δομηθεί γύρω από ένα διαδραστικό διάλογο διανθισμένο με ολιγόλεπτες εισηγήσεις επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και παρεμβάσεις του κοινού. Τον συντονισμό θα αναλάβει η Δρ. Ευαγγελία Χρυσικού (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Νοσοκομειολόγος). Συμμετέχουν με τοποθετήσεις η Dr. Upali Nanda (ΗΠΑ), η Annette Ridenour (Καναδάς), ο Dr Cornel Lustig (Ισραήλ), προσωπικότητες από το Ισραήλ, την Αμερική, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Β. «Εναλλακτικά Θεραπευτικά Μέσα στην ψυχική υγεία ως συμπληρωματικό μοντέλο μείωσης της φαρμακευτικής αγωγής (19.00-20.00)

Τα εναλλακτικά θεραπευτικά μέσα, αποδεδειγμένα από μελέτες που έχουν γίνει, έχουν καταδείξει την συμβολή τους όχι μόνο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών αλλά και σε θέματα πρόληψης ασθενειών και μείωσης της φαρμακευτικής αγωγής, τόσο σε επίπεδο παθολογικό όσο και ψυχιατρικό. Η πιλοτική εφαρμογή  ενός μοντέλου διαχείρισης εναλλακτικών θεραπευτικών μέσων από την \”ΕΔΡΑ\”, έχει καταγράψει θετικά αποτελέσματα που θα παρουσιαστούν σε αυτή την συνάντηση και θα ανακοινωθούν στο επιστημονικό κοινό από τον επιστημονικά υπεύθυνο κ. Αλέξανδρο Οικονόμου και τον Ψυχίατρο των δομών κ. Χρύσανθο Μπουλά.

Γ. Αρχιτεκτονική Τοπίου – Θεραπευτική Γεωργία (Κήπος)» (20.00-21.00)

Με σημείο εκκίνησης την παρέμβαση της Δρ. Τζούλιας Τζώρτζη (Αρχιτέκτων Τοπίου-Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος) σχετικά με τη Θεραπευτική Κηπουρική και την εφαρμογή της στην Αρχιτεκτονική Τοπίου, το δεύτερο τμήμα της ημερίδας θα αναπτυχθεί γύρω από τη δημιουργία και τη χρήση κήπων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ως εναλλακτικών θεραπευτικών μέσων και στην υιοθέτηση ενός αρμονικότερου ρυθμού ζωής. Για παραδείγματα από την Ελλάδα θα μιλήσει ο κ. Μιχάλης Μανιαδάκης (Τεχνικός Ανθοκομίας- Σύμβουλος Οικολογικής Γεωργίας), ενώ θα γίνουν τοποθετήσεις από ειδικούς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
*Ώρες εκπροσώπησης φορέων στον κάτω όροφο: 14.00-20.00. Προσβασιμότητα σε ΑμεΑ

ΠΑΡΚΙΝΓΚ:
Για την κάλυψη των αναγκών της εκδήλωσης, ο πολυχώρος THE HUB EVENTS, συνεργάζεται με ιδιωτικό χώρο στάθμευσης, με είσοδο απευθείας από την Λ. Πειραιώς 133, αλλά και με είσοδο απέναντι από την κεντρική είσοδο του πολυχώρου, επί της οδού Αλκμήνης 12, με ειδική χρέωση €8,00 ανά όχημα.