Η αυλαία του 12ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, το οποίο εντάσσεται στην Αγορά του ΦΚΘ, άνοιξε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 στην Αποθήκη Γ΄, στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Κηρύσσοντας την έναρξη του 12ου Φόρουμ Συμπαραγωγών, η επικεφαλής του Crossroads, Marie-Pierre Macia, καλωσόρισε τους παραγωγούς και σκηνοθέτες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, «παλιούς και νέους φίλους», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Η κα Macia είπε ότι είναι μεγάλη ικανοποίηση το ότι ορισμένα πρότζεκτ που παρουσιάστηκαν στο Crossroads έγιναν ταινίες και προβάλλονται σε σημαντικά φεστιβάλ. Μάλιστα, σκηνοθέτες που είχαν συμμετάσχει στο παρελθόν στο τμήμα Crossroads βρίσκονται φέτος στο 57ο Φεστιβάλ για να προβάλλουν τις ολοκληρωμένες πλέον ταινίες τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι η ταινία Τραμουντάνα του Βάτσε Μπουλγκουριάν που συμμετείχε στο Crossroads του 55ου ΦΚΘ, έκανε πρεμιέρα στο φετινό φεστιβάλ Καννών και προβάλλεται στο 57ο ΦΚΘ. Μάλιστα, ένας εκ των παραγωγών της ταινίας, ο Georges Schoucair, μαζί με την Myriam Sassine συμμετέχουν στο φετινό Crossroads με νέο πρότζεκτ. Επιπλέον, η ταινία Με τα μάτια ανοιχτά της Λεϊλά Μπουζίντ, η οποία είχε επίσης παρουσιαστεί σε παλιότερο Crossroads, είναι φέτος υποψήφια για το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προβάλλεται στη φετινή διοργάνωση, όπως και η ταινία Βασιλιάς των Βέλγων των Πέτερ Μπρόσενς και Τζέσικα Γούντγουορθ, αλλά και το Park της Σοφίας Εξάρχου, που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του 57ου ΦΚΘ.

Στη συνέχεια, η κα Macia παρουσίασε την ομάδα της Αγοράς του Φεστιβάλ, μαζί με την σύμβουλο για καινοτόμα προγράμματα & νέες τεχνολογίες και υπεύθυνη της Αγοράς Γιάννα Σαρρή, καθώς και τη συντονίστρια του Crossroads, Αγγελική Βέργου, η οποία με τη σειρά της ευχαρίστησε τους χορηγούς που στηρίζουν την Αγορά. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής Raimond Goebel (παραγωγός – Pandora Film Production, Γερμανία), Μαρία Δρανδάκη (παραγωγός – Homemade Films,  Ελλάδα) και Didar Domehri (παραγωγός – Full House & Maneki Films, Γαλλία), ενώ αμέσως μετά ο λόγος δόθηκε στους συμμετέχοντες του φετινού Crossroads για να συστηθούν και να μιλήσουν για τα πρότζεκτ τους.

Στην εκδήλωση έγινε επίσης αναφορά στη δραστηριότητα της ομοσπονδίας παραγωγών ACE-Ateliers du Cinéma Européen, που επιλέγει κάθε χρόνο νέους παραγωγούς για να συμμετάσχουν στο δίκτυο παραγωγών του και να αναπτύξουν επαγγελματικά τα κινηματογραφικά τους σχέδια με τη βοήθεια έμπειρων παραγωγών. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του ACE Ronan Girre, στο διεθνές αυτό δίκτυο που ιδρύθηκε το 1993 στο Παρίσι, συμμετέχουν 230 μέλη από 44 χώρες, εκ των οποίων οι 28 είναι ευρωπαϊκές. Πρόκειται για μια πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειρίας μεταξύ παραγωγών, μια κοινότητα στην οποία ανταλλάζει κανείς πληροφορίες και λαμβάνει χρήσιμες συμβουλές από έμπειρους ανθρώπους του χώρου. H  ACE διοργανώνει κάθε χρόνο τρία πενθήμερα workshops με ατζέντηδες, διανομείς και χρηματοδότες, ενώ το δίκτυό της μεγαλώνει ετησίως. Ο κ. Girre συμβούλεψε τους δημιουργούς να έχουν πρώτα μια εμπειρία παραγωγής ταινίας στη χώρα τους πριν προχωρήσουν σε συμπαραγωγές με άλλες χώρες.

Το τμήμα Crossroads της Αγοράς επιλέγει κινηματογραφικά σχέδια με βάση την ποιότητα του σεναρίου, τη δημιουργική ομάδα και την πιθανότητα παραγωγής τους. Στόχος του, να υποστηρίξει παραγωγούς ταινιών μεγάλου μήκους που σχετίζονται με την Κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Φέτος το Crossroads επέλεξε 14 κινηματογραφικά σχέδια, από τα οποία τα 4 είναι ελληνικά:
 
1. All This Victory – Σκηνοθεσία: Ahmad Ghossein, Παραγωγή: Georges Schoucair, Myriam Sassine, Abbout Production, Alice Ormières, Surprise Alley, Λίβανος, Γαλλία
2. Πίσω από τις Θημωνιές – Σκηνοθεσία: Ασημίνα Προέδρου, Παραγωγή: Anna Jancsó, Ασημίνα Προέδρου, Librecine,Ελλάδα, Ουγγαρία
3. The Bridge – Σκηνοθεσία, Producer: Hala Lofty, Παραγωγή: Hassala, Mohamed Samir, DayDream Art Production, Αίγυπτος
4. Dajna – Σκηνοθεσία: Χρήστος Νέτσος, Παραγωγή: Ermir Keta, Anima Pictures, Αλβανία
5. Dormitory – Σκηνοθεσία: Nehir Tuna, Παραγωγή: Suzan Güverte, Güverte Film, Συμπαραγωγή: Dijital Sanatlar,Τουρκία
6. Fantasia – Σκηνοθεσία: Αλέξης Καρδαράς, Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου, Pan Entertainment, Ελλάδα
7. The Father – Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Kristina Grozeva & Petar Valchanov, ABRAXAS FILMS, Συμπαραγωγή: Κωνσταντίνα Σταυριανού, Ειρήνη Βουγιούκαλου, GRAAL, Flaminio Zadra, Alberto Fanni, DORJE FILM, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία – Σε συνεργασία με το SOFIA MEETINGS
8. Figuras – Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Azra Deniz Okyay, Παραγωγή: Selin Karli, Figuras Productions, Τουρκία
9. A Kingdom (working title) – Σκηνοθεσία: Emilie Aussel, Παραγωγή: Thomas Ordonneau, Shellac Sud, Γαλλία – Σε συνεργασία με το CINEMED
10. Lost In Paradise – Σκηνοθεσία: Fiona Ziegler, Παραγωγή: Kristýna Květová, Cinémotif Films, Συμπαραγωγή: Aline Schmid, Beauvoir Films, Τσεχία, Ελβετία – Σε συνεργασία με το MFI Script2Film Workshop
11. Money for a Funeral – Σκηνοθεσία: Magdelena Ilieva, Jonathan Heidelberger, Παραγωγή: Martichka Bozhilova, Agitrop Productions, Βουλγαρία
12. Noah Tree – Σκηνοθεσία: Cenk Erturk, Παραγωγή: Cenk Erturk, Mehmet Gungoren, Sevki Tuna Erturk, Hayali Ihracat Film, Τουρκία
13. The Nobleman – Σκηνοθεσία: Bazi Gete, Παραγωγή: Thomas Alfandari, Bustan Films, Συμπαραγωγή: Dominique Welinski, DW Films, Ισραήλ, Γαλλία
14. Ο Βασίλης ο Αρβανίτης (working title) – Σκηνοθεσία: Ειρήνη Βαχλιώτη, Παναγιώτης Κλειδαράς, Παραγωγή: Γιώργος Κυριάκος, Viewmaster Films, Ελλάδα

Οι παραγωγοί και σκηνοθέτες αυτών των κινηματογραφικών σχεδίων θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά  τους με συμπαραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων (sales agents) και ειδικούς από τον χώρο της  παραγωγής.

Η Αγορά, στην οποία εντάσσεται το Crossroads,  αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα. Η Αγορά του ΦΚΘ υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe του MEDIA.

Το Crossroads συνεργάζεται με:

Την ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc, η οποία προσφέρει το βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο) στο βραβευμένο κινηματογραφικό σχέδιο.

Το CNC (Centre National du Cinema et de l’ image animee), το οποίο προσφέρει 10.000 ευρώ για την ανάπτυξη του σεναρίου σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο.

Την ελληνική εταιρεία Musou, που προσφέρει στη βραβευμένη ταινία τη δυνατότητα σύνθεσης και παραγωγής πρωτότυπης μουσικής, ανεύρεση και διασφάλιση πνευματικών και δισκογραφικών δικαιωμάτων εμπορικής μουσικής, καθώς και υπηρεσίες δημιουργίας και επεξεργασίας ήχου.

Το Producer’s Network του Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο χορηγεί διαπίστευση στον βραβευμένο παραγωγό, προκειμένου να συμμετάσχει στο προσεχές Producer’s Network 2017.

Το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας, το οποίο επιλέγει ένα κινηματογραφικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην προσεχή διοργάνωση, τον Μάρτιο του 2017.

Το Mediterranean Film Institute Script 2 Film Workshops, που χορηγεί μια υποτροφία σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο.

Τη γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο.

To Cinemed, το οποίο θα επιλέξει τουλάχιστον ένα ελληνικό κινηματογραφικό σχέδιο για το Development Grant που διοργανώνει ετησίως.

Να σημειωθεί ότι τα βραβεία της Αγοράς του ΦΚΘ θα απονεμηθούν την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016, στις 18:00 στην Αποθήκη Γ΄.

Όλες οι ενότητες και η Αγορά του 57ου ΦΚΘ χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μπορείτε να δείτε εδώ.