56η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής: Η γιορτή της δημιουργίας

Η 56η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός- θεσμός, θα ανοίξει της πύλες της στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής στο Μαρούσι.

Η φετινή Έκθεση, συνεχίζοντας την επιτυχημένη παράδοση και όντας μια από τις μακροβιότερες του τόπου μας είναι η μεγάλη γιορτή της Ελληνικής Κεραμικής Τέχνης. Σε αυτήν θα εκτεθούν όλα τα διακριθέντα έργα του ετήσιου διαγωνισμού που προηγήθηκε και τον οποίο διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών (ΠΕΚΑ) με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.

Πρωταγωνιστές της έκθεσης είναι φυσικά οι κεραμίστες -καλλιτέχνες και κατά την διάρκεια των εγκαινίων θα τιμηθούν οι 3 νικητές των βραβείων του 56ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Καλλιτεχνικής Κεραμικής 2018, για το 1ο  Βραβείο με τίτλο “ΕΣΩΤΕΡΑ ΕΞΩΘΕΝ” η κα Σταθοπούλου Έλενα, για το 2ο Βραβείο με τίτλο “Αγκαλιά” ο κ. Λιάκος Γιάννης, και για το 3ο Βραβείο με τίτλο “CACTUS-SEDUCTION” η κα Λιβαθίνου Νάνσυ. Θα απονεμηθούν επίσης έπαινοι στους καλλιτέχνες  Δημητρίου Ελευθερία, Τσουκνιδα Κωνσταντίνο και Κόλλια Δήμητρα.

Η κεραμική τέχνη είναι η αρχαιότερη των τεχνών και η μοναδική που συνδυάζει τα 4 στοιχεία της φύσης, δηλαδή το χώμα, το νερό, τον αέρα και τη φωτιά. Οι Έλληνες είναι πρωτοπόροι στην κεραμουργία και η Ελληνική Κεραμική Τέχνη αποτελεί τη βασική αιτία ίδρυσης Μουσείων τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η 56η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής αποτελεί το κορυφαίο ετήσιο πολιτιστικό γεγονός για την κεραμική τέχνη. Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί και το 7ο Forum Ελληνική Κεραμικής τα Σαββατοκύριακα, όπου θα λειτουργήσουν και ανοιχτά εργαστήρια αγγειοπλαστικής και πηλοπλαστικής για μικρούς και μεγάλους.

Έργα της Έλενας Σταθοπούλου, που κέρδισε το πρώτο βραβείο.

7ο Forum Ελληνική Κεραμικής 

Το Forum είναι ένα ταξίδι στην Ελληνική Κεραμεική με Εκθέσεις, Ομιλίες, Παρουσιάσεις, Δράσεις, Ιστορικές αναφορές, Σεμινάρια, Ανοιχτά εργαστήρια, Αναψυχή, που σε φέρνει σε Άμεση επαφή με την Κεραμεική, την Τέχνη τού Πηλού και τής Φωτιάς. Το Forum θα λάβει χώρα τα τρία Σαββατοκύριακα τού Δεκεμβρίου από 1/12 έως 16/12 δίνοντας νέα πνοή δημιουργίας για το 2019 και γίνεται στα πλαίσια της 56ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής των διακριθέντων Έργων τού ετήσιου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Καλλιτεχνικής Κεραμεικής.

Το Πρόγραμμα του Forum

1 & 2 Δεκεμβρίου 2018

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου ώρα 14:00΄ Μένανδρος Παπαδόπουλος
Κυριακή 2 Δεκεμβρίου ώρα 13:00΄ Σταμάτης Φτούλης

8 & 9 Δεκεμβρίου 2018

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου ώρα 12:00΄ Θεοδώρα Χωραφά
Κυριακή 9 Δεκεμβρίου ώρα 13:30΄ Γιωργής Βενετούλιας

15 & 16 Δεκεμβρίου 2018

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου ώρα 14:00΄
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ο πρωτοπόρος κεραμίστας Richard – Bill – Smith έχοντας πάνω από 30 χρόνια εμπειρία στην κεραμεική στην Ολλανδία, στην Ελλάδα και τα τελευταία 3 χρόνια, στην Αγγλία, θα κάνει παρουσίαση τής πορείας του στην Τέχνη μας. «Ο Έλληνας Richard – Bill – Smith». Κεραμικά του έχουν βραβευθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και βρίσκονται σε γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα, στην Αγγλία, και σε όλον τον κόσμο. Θα ακολουθήσει συζήτηση στην Αίθουσα Τέχνης όπου λαμβάνει χώρα και το αφιέρωμα στην δουλειά του.
Προσέλευση 13:30΄

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου ώρα 13:00΄
ΟΜΙΛΙΑ
Ο Νίκος Μοσχονάς ιστορικός και ομότιμος Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών θα κάνει ομιλία με θέμα «Κεραμεική: αισθητική μιας λειτουργικής τέχνης», μιά σύντομη αναδρομή στην ιστορία της κεραμεικής. Θα γίνει αναφορά στην ανάγκη που ώθησε στη δημιουργία χρηστικών κεραμικών σκευών και άλλων μορφών αλλά και στην ανάγκη κόσμησης των σκευών αυτών ανάλογα με τη χρήση, τις αισθητικές αντιλήψεις και τις τεχνικές δυνατότητες και δεξιότητες. Επίσης θα εξεταστεί η υπέρβαση της χρηστικότητας και η μετάβαση προς την καλλιτεχνική δημιουργία με αμιγώς αισθητικούς στόχους. Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις.
Προσέλευση 12:30΄

Η 56η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Έργα της Έλενας Σταθοπούλου

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ