Η 51η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής συνεχίζεται και ετοιμάζει τις επόμενες παράλληλες εκδηλώσεις για το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Νοεμβρίου 2013.

Πιο αναλυτικά αυτό το Σαββατοκύριακο οι επισκπέτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα εξής:

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

11:00πμ – Παρουσίαση  «CERVIVE: μεταφορά γνώσης και εμπειριών μεταξύ κεραμιστών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.» (εισηγήτές : Δημήτρης Μπόνης, Νικος Παπασταματίου, Σπηλιωτοπούλου Νιννέτα)

Η ενημερωτική παρουσίαση θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού ΤΟΛ .Η ενημέρωση για ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ κεραμιστών που αφορούν το παγκόσμιο γίγνεσθαι, είναι αναγκαία και χρήσιμη, για όλους τους καλλιτέχνες και βιοτέχνες της χώρας μας.

12:00μμ Παρουσίαση του έργου καταξιωμένων κεραμιστών από τους ίδιους. Η παρουσίαση του έργου των καλλιτεχνών θα γίνει στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού ΤΟΛ .Οι ώρες των παρουσιάσεων είναι:

12:00μμ Νίκος Δαζελίδης – Ο Νίκος Δαζελίδης, ένας από τους πιο διακεκριμένους κεραμίστες της εποχής μας, γεννήθηκε στην Εύβοια το 1938 και μαθήτευσε σχέδιο και κεραμική κοντά στη Μαίρη Χατζηνικολή. Από το 1972 ταξιδεύει συχνά στη Γερμανία, Ιταλία και Αγγλία όπου μελετά όλα τα σύγχρονα ρεύματα της κεραικής τέχνης. Από το 1968 μέχρι σήμερα έχει πάρει μέρος σε 9 διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία) και σε πάμπολλες Πανελλήνιες και Διεθνείς εκθέσεις στην Ελλάδα όπου και απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις.
Σήμερα εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται στη Ν. Ιωνία, τηλ. 2796832.

1:00μμ Μάρω Κερασιώτη
Σπούδασε κεραμική στην Αθήνα(1958-1962) και με υποτροφία στην Φλωρεντία.  Δίδαξε  κεραμική  δεκαεννιά χρόνια σε αναμορφωτήρια και  φυλακές, έξη στο κολέγιο Campus Αrts  and  Sciences.

Δημοσίευσε τρεις ποιητικές συλλογές, τέσσερα μυθιστορήματα, άρθρα σχετικά με την Κεραμική σε Eλληνικά και διεθνή περιοδικά. Έδωσε διαλέξεις, και υπήρξε κριτής σε Ελληνικές και Διεθνείς διοργανώσεις. Είναι πρόεδρος για την Ευρώπη και τη  Μεσόγειο του Διεθνούς συνδέσμου Καλιτεχνών κεραμιστών (Ιnternational Ceramic Artists Association) με έδρα την πόλη Ζίμπο  στην κίνα-Κίνα).
Πραγματοποίησε δεκαπέντε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. 

Τιμήθηκε με δέκα τέσσερα Ελληνικά και διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο του Ιταλικού Κοινοβουλίου για την προστασία του περιβάλλοντος. Το 2003 εξελέγη «κεραμίστρια της χρονιάς», για το σύνολο του έργου της που συνοδεύεται από το βραβείο  Viaggio atraverso la Ceramica. Είναι μέλος του Eικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Έργα της βρίσκονται σε μουσεία και  συλλογές σε όλο τον κόσμο. Ζει και εργάζεται στην Πεύκη.

2:00μμ  Χαρά Μπαχαρίου
Η Χαρά Μπαχαρίου γεννήθηκε στην Αθήνα.
1965-70 Σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά.
1970-72 Εργάστηκε δίπλα στον γλύπτη Sydney Harpley στο Λονδίνο.
1972-75 Διδάχτηκε κεραμική από την Γιάννα Περσάκη στο τμήμα κεραμικής της ΧΕΝ. Παράλληλα εργάστηκε κοντά στην Ελένη Βερναδάκη.
1975-82 Συνεργάστηκε με την κεραμίστρια Βάσω Γεωργίου και μαζί δημιούργησαν το εργαστήριο «Αντικείμενο» και το μαγαζί Στάχυ στην Αθήνα. Παράλληλα, σε συνεργασία με αρχιτέκτονες δημιούργησε κεραμικές επιφάνειες και αντικείμενα για τράπεζες, ξενοδοχεία, κατοικίες. Τα τελευταία χρόνια δουλεύει μοναδικά κομμάτια στο εργαστήριο της, μελετώντας τις τεχνικές της ανοιχτής φωτιάς και εκθέτει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Στο μεσημεριανό διάλειμμα του καλλιτεχνικού μαραθωνίου θα προσφερθεί η παραδοσιακή Ρεβυθάδα.

4:00μμ  Θεωρητικό και πρακτικό σεμινάριο με θέμα «Ο ρυθμός των αγγείων , η οπτική σύνταξη, το ταξίδι μιας γραμμής»

Σχεδιαστικές προσεγγίσεις για την δημιουργία μιας φόρμας (απαραίτητα: μολύβι γόμα ψαλίδι μπλοκ Α4) (εισηγητής: Νίκος Σκλαβενίτης)
 
Το σεμινάριο θα γίνει στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού ΤΟΛ, του Κέντρου Ελληνικής Κεραμικής και θα δώσει πνοή στους νέους κεραμίστες που θα το παρακολουθήσουν.

5:00μμ8:00μμ Ελεύθερα εργαστήρια  (OPEN WORKSHOPS), ελεύθερα μαθήματα δωρεάν για να γνωριστούν μικροί και μεγάλοι με την τέχνη του πηλού.

Κυριακή 3 Νοεμβρίου

10:00πμ Τελική φάση κατασκευής ξυλοκάμινου και ψήσιμο κεραμικών. (κατασκευαστής: Φώτης Κάτσαρης)

Θα αρχίσει η εξ αναβολής τελική φάση της κατασκευής του μεσογειακού καμινιού που θα ψήσει με ξύλα στο κεντρικό προαύλιο του Κέντρου Ελληνικής Κεραμικής και το απόγευμα θα ανάψει. Τα σχέδια κατασκευής είναι του Μένανδρου Παπαδόπουλου. Το άνοιγμα του καμινιού θα γίνει τη Δευτέρα το μεσημέρι στις 3:00μμ.

2:00μμ Πρακτικό σεμινάριο Raku Σύγχρονες προσεγγίσεις σε μια παλιά γιαπωνέζικη τεχνική.

Παρουσίαση Γιώργος Μήτσιος και  Γιώργος Ποντίκης. Το μεσημέρι στην αλέα της εξωτερικής αυλής του Κέντρου Ελλήνικής Κεραμικής θα γίνει το πρακτικό σεμινάριο Raku, με την συμμετοχή των κεραμιστών με αντικείμενα για το ψήσιμό τους με αυτήν την εντυπωσιακή τεχνική.

4:00μμ  Ομιλία με θέμα «Η κεραμική της φιλοσοφίας και της παράδοσης» (ομιλητής Άγης Δάνος)

Ο Άγης Δάνος γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Γιος κεραμίστα έμαθε την τέχνη στο εργαστήριο του πατέρα του. Με την κεραμική άρχισε να ασχολείται από τις αρχές τις δεκαετίας του ΄90. η φιλοσοφία του βασίζεται σε τρείς πυλώνες : ότι δεν έχει χρήση δεν έχει θέση, ότι δεν κρύβεται, προβάλλεται και η τέχνη στα σπίτια μας και όχι στα μουσεία.. Ασχολείται με την χρηστική κεραμική, ένα πάντρεμα σύγχρονου με κλασσικό. Έχει γράψει άρθρα  για τη κεραμική και ασχολείται με την  διαφύλαξη και ανάπτυξη της τέχνης μέσα από τα κοινά εδώ και  25 χρόνια και με την φιλοσοφία και την ιστορία  τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

7:00μμ Διάλεξη με θέμα «Η Τέχνη του πηλού στον 21ο αιώνα» Διεθνής σκηνή-επίκαιρες τάσεις και ρεύματα (εισηγητής: Κώστας Ταρκάσης)

Η τέχνη του πηλού στον 21ο αιώνα
Διεθνής σκηνή: Επίκαιρες τάσεις και ρεύματα

Εισηγητής: Κώστας Ταρκάσης

Η διάλεξη παρουσιάζοντας και σχολιάζοντας πρόσφατες δημιουργίες καλλιτεχνών απ’ όλον τον κόσμο επιχειρεί μια εμπεριστατωμένη ξενάγηση στις πιο επίκαιρες τάσεις και ρεύματα της     διεθνούς καλλιτεχνικής επικαιρότητας όπως καταγράφεται μέσα από σημαντικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, μονογραφίες καλλιτεχνών, διεθνείς διοργανώσεις, διαγωνισμούς, art fairs.  

Μεταξύ των καλλιτεχνών που θα παρουσιαστούν υπάρχουν κάποιοι που είναι ώριμοι, ήδη αναγνωρισμένοι και καταξιωμένοι διεθνώς οι οποίοι συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν, με τη διεισδυτική ματιά  και το οξυδερκές μοντέρνο πνεύμα τους,  δημιουργώντας πολύ σύγχρονα έργα τα οποία σχολιάζουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του σημερινού ανθρώπου.

Η διάλεξη όμως κατά κύριο λόγο εστιάζει στη γνωριμία με το έργο νέων καλλιτεχνών έργα των οποίων τα τελευταία χρόνια εκτέθηκαν σε σημαντικές γκαλερί η μουσεία είτε κέρδισαν βραβεία σε κάποιους από τους μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς.
Καλλιτέχνες από διάφορα μέρη του κόσμου των οποίων οι δημιουργίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επίκαιρες τάσεις στο χώρο της σύγχρονης κεραμικής  καλλιτεχνικής δημιουργίας στις μέρες μας.

Θα παρουσιαστούν επίσης:
–  έργα η αντικείμενα για τη δημιουργία των οποίων ένα η και περισσότερα από τα στάδια της όλης διαδικασίας – σχεδιασμός, κατασκευή, διακόσμηση, πραγματοποιούνται μέσα από κάποιο πρόγραμμα στο computer.
–  πρωτοποριακές τάσεις στο κεραμικό design
–  αρχιτεκτονική κεραμική εσωτερικού και εξωτερικού χώρου
–  δημιουργίες από πηλό και άλλα υλικά

Η παρουσίαση θα συνοδεύεται από πλούσια ψηφιακή εικόνα και αποσπάσματα από video

5:00 μμ – 8:00 μμ Ελεύθερα εργαστήρια (OPEN WORKSHOPS) ελεύθερα μαθήματα δωρεάν για να γνωριστούν μικροί και μεγάλοι με την τέχνη του πηλού.