Η συλλογή διηγημάτων Γκιακ  – που σημαίνει αίμα, οικογένεια, εκδίκηση στα Αρβανίτικα – του Δημοσθένη Παπαμάρκου, ένα από τα σημαντικότερα δείγματα νεοελληνικής λογοτεχνίας, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Skrow, σε σκηνοθεσία του ηθοποιού Θανάση Δόβρη, μετά την τεράστια επιτυχία της πρώτης παρουσίασης


Οι ήρωες των διηγημάτων του «Γκιακ», “ζωντανεύουν” στη σκηνή από μία ομάδα εκλεκτών ηθοποιών: Εύη Σαουλίδου, Στέλιος Ιακωβίδης, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Σωτήρης Τσακομίδης.

Το Γκιακ είναι η χαρτογράφηση του ιστορικού τραύματος, το οποίο, επανερχόμενο εμμονικά μέσω της μνήμης, διαλύει την έννοια του παρόντος, και καταδικάζει τους αφηγητές σε μια κόλαση εξομολογήσεων χωρίς καμία πιθανότητα εξιλέωσης. Οι αφηγητές παύουν να είναι άνθρωποι και μεταμορφώνονται σε απορρίμματα μιας μνήμης που τους έχει αφήσει ημιθανείς, ένοχους, ανολοκλήρωτους. Σε ένα σκηνικό χώρο γεμάτο κόκαλα, οι τέσσερις ηθοποιοί μοιράζονται τις αναμνήσεις τους, διχασμένοι ανάμεσα σε μια πρωτοφανή τρυφερότητα και μια φρικαλέα βία, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να κατευνάσουν την λαιμαργία του παρελθόντος.

Το Γκιακ δεν επιθυμεί να είναι μια παράσταση, αλλά μια ευκαιρία διαπραγμάτευσης με την ιστορική βία τόσο των χαρακτήρων όσο και με τη δική μας.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Θανάσης Δόβρης

Δραματουργική επεξεργασία: Eλένη Τριανταφυλλοπούλου

Σκηνικά/Κοστούμια: Έυα Γουλάκου

Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Ντούνας

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθοί σκηνοθέτη: Πάνος Κούγιας, Παντελής Φλατσούσης

Σκίτσα/Ζωγραφιές: Hλίας Δόβρης

Φωτογραφίες: Κωστής Καλλιβρετάκης

 

Ερμηνεύουν: Στέλιος Ιακωβίδης, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Eύη Σαουλίδου, Σωτήρης Τσακομίδης


Διαβάστε επίσηςSkrow Theater: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2016 – 2017