Η Odeon παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 25 Αυγούστου 2016 την ταινία Το Μούτρο: Η Επιστροφή (Mechanic: Resurrection) με τον Τζέισον Στέιθαμ.

Μπορεί ο πιο επικίνδυνος επαγγελματίας εκτελεστής να αφήσει πίσω το παρελθόν του; Ο Τζέισον Στέιθαμ επιστρέφει με μια περιπέτεια που κόβει την ανάσα!

Η δουλειά ενός μηχανικού δεν τελειώνει ποτέ. Μετά από το αριστοτεχνικά σκηνοθετημένο ατύχημα πέντε χρόνια πριν, το οποίο υποτίθεται τον άφησε νεκρό, ο Άρθουρ Μπίσοπ πίστευε ότι αποχαιρέτησε για πάντα την ζωή του επαγγελματία εκτελεστή και θα μπορούσε να ζήσει μια πιο ήρεμη ζωή.

Όμως, κάποιος γνωρίζει ότι είναι ζωντανός και θα τον αναζητήσει για να αναλάβει μια φαινομενικά αδύνατη αποστολή: να δολοφονήσει ορισμένους από τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους στον κόσμο, κάνοντας όμως τους θανάτους να φανούν σαν ατύχημα. Υπό κανονικές συνθήκες, ο Μπίσοπ θα αρνούνταν, όμως το επίδοξο αφεντικό του απειλεί την ζωή μιας αινιγματικής γυναίκας που έχει έρθει κοντά στον Μπίσοπ.

Για πρώτη φορά στη ζωή του, ο Μπίσοπ έχει ένα νέο κίνητρο για να ολοκληρώσει την αποστολή του – γιατί αυτή τη φορά η υπόθεση είναι πολύ προσωπική…

Λίγα λόγια για την ταινία

Πέντε χρόνια πέρασαν για τον… συνταξιοδοτημένο Άρθουρ Μπίσοπ, πέντε χρόνια έχουν περάσει και για εμάς μετά από την κυκλοφορία του πρώτου «Mechanic», το 2011. Παρόλο που η σύγκριση με την κλασική πια ταινία της δεκαετίας του ’70 δεν ήταν εύκολη, η ταινία με πρωταγωνιστή τον Τζέισον Στέιθαμ επανεκκίνησε ιδανικά το νέο franchise, εκμεταλλευόμενη το αδιαμφισβήτητο star quality του πρωταγωνιστή της και τις εκπληκτικές σκηνές δράσης.

Όταν ήρθε η ώρα για τη συνέχεια, οι βασικοί συντελεστές ήξεραν ότι ο πήχης είναι ήδη πολύ ψηλά. «Θέλαμε να πάμε τα πράγματα σε άλλο επίπεδο», λέει ο σεναριογράφος Φίλιπ Σέμπι. «Να αυξήσουμε τον κίνδυνο για να γνωρίσουμε έτσι καλύτερο τον ίδιο τον Μπίσοπ. Πλέον κινείται σε διάφορες χώρες, κάνει πολύ πιο επικίνδυνα stunts και βρίσκεται αντιμέτωπος με πιο ζουμερές, συναρπαστικές καταστάσεις. Ο Μπίσοπ είναι μοναδικός με την έννοια ότι, ενώ ζει σε έναν ιδιαίτερα βίαιο κόσμο, διατηρεί την αίσθηση τιμής που τον διακρίνει. Είναι κάτι σαν ιππότης, ένας άνθρωπος που πρέπει να κάνει κάτι φοβερά δύσκολο για να επικρατήσει δικαιοσύνη». «Βρίσκω τον Μπίσοπ συναρπαστικό χαρακτήρα», προσθέτει ο Γερμανός σκηνοθέτης Ντένις Γκάνσελ που κάνει το αμερικανικό του ντεμπούτο με την ταινία αυτή. «Βλέπω σε εκείνον στοιχεία από άλλους κλασικούς ήρωες δράσης όπως ο Τζέιμς Μποντ ή ο Τζέισον Μπορν. Σε αυτό το σενάριο μαθαίνουμε περισσότερα για τον χαρακτήρα, το από πού προέρχεται και πώς σκέφτεται».

Για τον Τζέισον Στέιθαμ, η ευκαιρία να υποδυθεί και πάλι τον Άρθουρ Μπίσοπ ήταν ακαταμάχητη. «Είναι πάντα ωραίο να συναντάς και πάλι έναν αγαπημένο σου χαρακτήρα, πόσο μάλλον τον Άρθουρ. Είναι ένας άνδρας με δυνατή ηθική πυξίδα, ό,τι και να του συμβαίνει – και σε αυτήν την ταινία τα πράγματα πάνε πολύ στραβά για αυτόν και τους ανθρώπους γύρω από αυτόν», δηλώνει. Είναι ακόμη μια καθαρόαιμη περιπέτεια δράσης για τον Βρετανό ηθοποιό, ο οποίος έχει αποδειχθεί ο πιο άξιος διάδοχος θρύλων όπως ο Σιλβέστερ Σταλόνε και ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ. «Δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του», λέει ο Σέλμπι. «Ό,τι και να κάνει, κυριαρχεί απόλυτα στην οθόνη. Είναι ένας πραγματικός σταρ δράσης που μοιάζει με έναν συνηθισμένο άνδρα. Όλοι μας θέλουμε να φανταζόμαστε έναν από εμάς στους ηρωικούς κινηματογραφικούς ρόλους».

Στην ταινία, ο Άρθουρ πρέπει να ολοκληρώσει την αποστολή του με επιτυχία για να σώσει μια όμορφη γυναίκα που σιγά-σιγά τον κατέκτησε με τον δυναμισμό της. Δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο να βρεθεί η ηθοποιός που μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στον Στέιθαμ, αλλά οι παραγωγοί στάθηκαν τυχεροί: η Τζέσικα Άλμπα δέχθηκε με ενθουσιασμό να ερμηνεύσει τον συγκεκριμένο χαρακτήρα, κυρίως χάρη στην εκτίμηση που τρέφει για τον Στέιθαμ. «Έχει φοβερές ικανότητες, δεν ξέρω κανέναν άλλον ηθοποιό που να μπορεί να κάνει όλα όσα κάνει αυτός», λέει η Άλμπα. «Μου αρέσουν ιδιαίτερα οι ταινίες δράσης, άρα όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω μαζί του σε μια τέτοια ταινία, δέχθηκα αμέσως. Εξάλλου, και ο ίδιος ο χαρακτήρας ήταν καταπληκτικός: έχει κάνει θητεία στον στρατό, οπότε ξέρει να υπερασπίζεται τον εαυτό της και να μάχεται. Βέβαια, έχει και την πιο ευαίσθητή της πλευρά και είναι ενδιαφέρον να βλέπεις την αρχή της ιστορίας αγάπης τους μέσα σε τόσο περίεργες συνθήκες».

Ένας από τους βασικούς αντιπάλους του Μπίσοπ είναι ο δισεκατομμυριούχος έμπορος όπλων, Μαξ Άνταμς, τον οποίο υποδύεται ο βραβευμένος με Όσκαρ Τόμι Λι Τζόουνς. «Η πρώτη ταινία ήταν φοβερά διασκεδαστική», λέει ο Αμερικανός ηθοποιός, «και η συνέχεια είναι τελικά εξίσου πετυχημένη, οπότε άξιζε να είμαι μέρος της ταινίας. Και επιπλέον ο χαρακτήρας που υποδύομαι έχει φοβερή γκαρνταρόμπα!».

Οι νέες περιπέτειες του Μπίσοπ τον ταξιδεύουν σε όλον τον πλανήτη (με ιδιαίτερη έμφαση στην Ασία), που φιλοξενεί τις πιο εντυπωσιακές σκηνές δράσης και τα πιο εξωφρενικά stunts που έχει ποτέ επιχειρήσει ο Τζέισον Στέιθαμ. Τις σκηνές αυτές ανέλαβε μια ξεχωριστή μονάδα υπό τις οδηγίες του θρυλικού stuntman Βικ Άρμστρονγκ, ο οποίος επικεντρώθηκε στο να χορογραφήσει και να κινηματογραφήσει την δράση με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στο σινεμά.

Φυσικά, ο Στέιθαμ -όπως άλλωστε το συνηθίζει- έκανε την πλειονότητα των stunts που αφορούσαν τον Μπίσοπ. «Είναι κάτι που κάνω από την πρώτη κιόλας ταινία δράσης, με ευχαριστεί. Έχω μεγάλη εμπειρία με διάφορα είδη πολεμικών τεχνών και αθλημάτων, από παιδί κιόλας, και αυτό σου δίνει μεγάλο πλεονέκτημα σε αυτές τις σκηνές, που έχουν στοιχεία από μια ποικιλία κινήσεων. Ήταν δύσκολο να φτάσουμε στο σημείο που μπορούμε να πούμε ότι όλες οι σκηνές έχουν την δική τους πρωτοτυπία και προσθέτουν κάτι διαφορετικό στο είδος, αλλά τα καταφέραμε. Πρέπει να είσαι ευρηματικός και έξυπνος στον σχεδιασμό, αφού ο Μπίσοπ πολλές φορές χρειάζεται να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του και να αυτοσχεδιάσει, αλλά να κρατήσεις την δράση ρεαλιστική. Πάντα προσπαθούμε να διατηρούμε την δράση προσγειωμένη στην πραγματικότητα – αυτό, μαζί με το ζήτημα της ασφάλειας, είναι το δυσκολότερο όταν γυρνάς μια ταινία δράσης. Αν σας κρατήσει σε αγωνία, τότε θα τα έχουμε καταφέρει!».

Σκηνοθεσία Ντένις Γκάνσελ

Σενάριο Φίλιπ Σέλμπι

Τόνι Μόσερ

Παραγωγή Τζον Τόμσον

Ρόμπερτ Ερλ

Ντέιβιντ Ουίνκλερ

Ουίλιαμ Τσάρτοφ

Ηθοποιοί Τζέισον Στέιθαμ

Τζέσικα Άλμπα

Τόμι Λι Τζόουνς

Μισέλ Γιέο

Φωτογραφία Ντάνιελ Γκότσαλκ

Μοντάζ Μάικλ Τζ. Ντάθι

Τοντ Ι. Μίλερ

Ούελι Κρίστεν

Σχεδιασμός παραγωγής Στεμπάστιαν Τ. Κραουίνκελ

Μουσική Μαρκ Ίσαμ

Διάρκεια 98’

Διανομή Odeon