Από τα μουσικά άλμπουμ ελληνικής παραγωγής που κυκλοφόρησαν τους  φθινοπωρινούς μήνες ξεχωρίσαμε τα εξής:

Athens Tango Ensemble – Athens Tango Ensemble

Το  Athens Tango Ensemble έχει κάνει αισθητή την παρουσία του τον τελευταίο χρόνο με σειρά συναυλιών στο Half Note, Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, το Άλικο και άλλους χώρους. Το ρεπερτόριο του αποτελείται από κομμάτια από την χρυσή εποχή του αργεντίνικου tango (1935-1955), συνθέσεις του Astor Piazzolla (Τango Nuevo) και άλλων λιγότερων γνωστών στην Ελλάδα συνθετών της εποχής και του είδους.

Οι μουσικοί που αποτελούν το ensemble είναι σπουδαίοι σολίστες, οι οποίοι όμως λειτουργούν περίφημα και ως ομάδα, ως σύνολο:

Δήμος Βουγιούκας: μπαντονεόν, ακορντεόν, ενορχηστρώσεις / Κυριάκος Γκουβέντας: βιολί / Παναγιώτης Μάρκος: πιάνο / Δημήτρης Κουφογιώργος: κιθάρα / Κώστας Αρσένης: κοντραμπάσο

Το ντεμπούτο αυτό άλμπουμ δεν ανανεώνει το είδος, ούτε – πολύ περισσότερο-  το προχωρά μπροστά. Δεν  δείχνει   να έχει κάποια τέτοια πρόθεση άλλωστε. Περισσότερο αποτελεί ένα φόρο τιμής στο συγκεκριμένο ρεπερτόριο και ως τέτοιος προσφέρει ένα απολαυστικό άκουσμα.

Κυκλοφορεί  σε cd και  σε ψηφιακή μορφή (download & sreaming) από την General Music.

Palomita Blanca:

Αντώνης Λιβιεράτος – 4 ½

Ο Αντώνης Λιβιεράτος είναι μια μορφή της εναλλακτικής ελληνικής μουσικής σκηνής. Πολυπράγμων συνθέτης και μουσικός που εκτός από την δισκογραφική του πορεία έχει να επιδείξει και μια  ιδιαιτέρως πλούσια πορεία ως συνθέτης στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου (σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους αλλά και σε ντοκιμαντέρ) από το 1986 ως τις μέρες μας.

Τα τελευταία χρόνια δισκογραφεί με το alter ego του, τους Dr. Atomik, με το σχήμα Κεφάλαιο 24 (που οι ρίζες του ανιχνεύονται πίσω στο 1988! ) ενώ τον συναντάμε και ανάμεσα στα μέλη των Sigmatropic. Γενικά, ως μουσικός, παραγωγός ή συμπαραγωγός, μετρά δεκάδες συμμετοχές σε δίσκους άλλων μουσικών (Μανώλης Αγγελάκης, Σωτήρης Δεμπόνος, Χρήστος Αλεξόπουλος, Illegal Operation των οποίων ήταν και ιδρυτικό μέλος πριν αποχωρήσει φιλικά μετά την δεύτερη κυκλοφορία τους)  καθώς και αντίστοιχο αριθμό συμμετοχών σε συλλογές που έχουν κυκλοφορήσει από το 1984 μέχρι σήμερα σε διάφορες μορφές.

Αυτό που πρακτικά φαίνεται να έμεινε πίσω μέσα σε όλη αυτήν την ιδιαίτερα δημιουργική πορεία είναι η προσωπική του δισκογραφία καθώς το « 4 ½» είναι το πρώτο του άλμπουμ με τραγούδια με ελληνικό στίχο εδώ και … 18 χρόνια και το «Το πλαστικό κουτί» του 2000 στην Hitch-hyke.

Η τραγουδοποιοία του όμως κάθε άλλο παρά πίσω δείχνει να έχει μείνει όπως αποδεικνύεται από τα 13 κομμάτια του άλμπουμ τα οποία ρέουν ιδανικά σε ένα συναρπαστικό σύνολο με εναλλαγές, σπουδαίες ενορχηστρώσεις, ευρηματική χρήση του ελληνικού στίχου και συνθετική φαντασία.

Κυκλοφορεί  σε cd και σε ψηφιακή μορφή (download & sreaming) από την Puzzlemusik.

Βήματα στις σκάλες:

Usurum – Μη και Δεν

Οι Usurum είναι ένα  σχήμα με τριμελή βασικό πυρήνα που αποτελείται από τους: Γιώργο Σταυρίδη (παιχνίδια, κρουστή κιθάρα, κιθάρα με δοξάρι, μεταλλόφωνο, κουδούνια),  Σταύρο Ρουμελιώτη (ακ. Κιθάρα, κιθαρόνια , τζουράς) και Κοσμά Λαμπίδη (φωνές).

Το «Μη και Δεν» τους βρίσκει να έχουν εξελιχθεί με όμορφο τρόπο  σε σχέση τόσο με το ντεμπούτο τους του 2013 (Yafka records), όσο και με το «Το δίκαιο του πειρασμού» που είχε κυκλοφορήσει ως ανεξάρτητη έκδοση το 2016.

Στο «Μη και Δεν» ανακατεύουν την διεθνή folk με την παραδοσιακή αλλά και την έντεχνη μουσική, παίζοντας δημιουργικά με διάφορα σχετικά ασυνήθιστα ηχοχρώματα και φτάνοντας σε ένα αποτέλεσμα ολοκληρωμένο που έχει την δική τους ταυτότητα.

Ορισμένα από τα τραγούδια του «Μη και Δεν» έκαναν την εμφάνιση τους στο διαδίκτυο νωρίτερα μέσα στο 2018 αλλά το άλμπουμ κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο σε βινύλιο από την B-οther Side records και το δισκοπωλείο Μικρός Ερωτικός. Η έκδοση  περιέχει και cd με ένθετο και στίχους.  Οι πρώτες 100 από τις συνολικά 300 κόπιες είναι σε μπλε χρώμα και κυκλοφορούν σε μια ειδική χειροποίητη έκδοση με έξτρα εξώφυλλο, ζωγραφισμένο στο χέρι από την εικαστικό Λένια Οικονόμου. Επίσης μέσα στο εξώφυλλο υπάρχει φάκελος ο οποίος περιέχει 10 καρτ-ποστάλ με φωτογραφίες του Στέλιου Παπαρδέλα, αντιστοιχισμένες με τα ισάριθμα τραγούδια του δίσκου, με χειρόγραφη αναγραφή στίχων στο πίσω μέρος από το γκρουπ. Οι δύο εκδόσεις είναι διαθέσιμες από τους ίδιους τους Usurum στις ζωντανές τους εμφανίσεις, καθώς και αποκλειστικά από το δισκοπωλείο Μικρός Ερωτικός

Άκου (Το τραγούδι της Εφηβείας):

Daphne & The Fuzz – 2 a.m.

Το προ διετίας ντεμπούτο του σχήματος Daphne & The Fuzz με τίτλο το όνομα τους είχε κάνει αίσθηση στους κύκλους της αγγλόφωνης ελληνικής σκηνής και ως σύνολο αλλά και ιδιαιτέρως με το τραγούδι “Burn Down Your House” που είχε ακουστεί αρκετά.

Αποτελεί επομένως κατά κάποιο τρόπο έκπληξη που σε αυτό το δεύτερο βήμα του το συγκρότημα δεν ακολουθεί αντίστοιχο ηχητικό δρόμο ώστε να καθιερώσει τον ήχο του και ενδεχομένως να επαναλάβει την αρχική επιτυχία του.

Το “2am” περιέχει λίγα μόνο στοιχεία από τον ήδη γνώριμο ήχο του συγκροτήματος στα οποία έρχονται να προστεθούν (και τελικά να κυριαρχήσουν) έντονα dance και up-tempo στοιχεία ενώ η συνολική αίσθηση είναι γενικά πιο «ηλεκτρονική» από το ντεμπούτο τους.

Το αποτέλεσμα είναι όμορφη, σύγχρονη,  ηλεκτρονική ποπ (οπωσδήποτε ευχάριστη συντροφιά στο σπίτι, στο γραφείο ή στο αυτοκίνητο) από την οποία όμως λείπουν τα  hooks εκείνα (απαραίτητα για το είδος) που ενδεχομένως θα σε κάνουν να την αναζητήσεις και στο κάπως πιο μακρινό μέλλον.

Κυκλοφορεί  σε cd και σε ψηφιακή μορφή (download & sreaming) από την Inner Ear.

Pawnshop:

Διάφοροι καλλιτέχνες – NOT The Last Drive

Η συλλογή αποτελεί ένα tribute  στο θρυλικό συγκρότημα των The Last Drive, το οποίο παρότι … θρυλικό εξακολουθεί να είναι ενεργό ως τις ημέρες μας μετά από 35 χρόνια δημιουργικής πορείας.

Η συλλογή περιέχει διαφορετικές προσεγγίσεις στο σύνολο των συνθέσεων που υπήρχαν στον πρόσφατο (φετινό) δίσκο των Last Drive με τίτλο το όνομα τους όπως και τρεις ακόμη διασκευές σε κλασικά τραγούδια της πρώτης δισκογραφικής τους περιόδου. Εκτός από τους Hume Assine (η διασκευή των οποίων στο “Have Mercy” που είχε πρωτοεμφανιστεί στο “Time” ep των The Last Drive υπάρχει στο link) συμμετέχουν στη συλλογή επίσης οι :  Άλφα Πυγμαίος 1938, Κωστής Δρυγιανάκης, Κτίρια τη Νύχτα, Αντώνης Λιβιεράτος, Γιάννης Παπαϊωάννου, ΜΕΝΤΑ, Βig Fat Lips, Heo Tsop, G.Lemos+N.Kapralos και 2byBukowski.

10 καλλιτέχνες συνδιαλέγονται δημιουργικά με το υλικό των Last Drive, το ανασκευάζουν και φτάνουν σε ένα αποτέλεσμα νέο, πολύ διαφορετικό από το πρωτότυπες ηχογραφήσεις.

Κυκλοφορεί από την A Man Out Of A Man σε ψηφιακή μορφή (download & streaming) ενώ από την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου κυκλοφορεί και σε κασέτα.

Hume Assine – Have Mercy: