Το Photosphere είναι το καθιερωμένο Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ του Αιγαίου, που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στην Πάρο και την Πάτμο. Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι απ’ όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό γνώρισμά του είναι ότι οι φωτογραφίες παρουσιάζονται σε επιλεγμένους εξωτερικούς χώρους των δύο νησιών.

Οι φωτογραφίες που συμμετέχουν επιλέγονται από Κριτική Επιτροπή που την απαρτίζουν πρόσωπα υψηλού κύρους από τον επαγγελματικό τομέα της φωτογραφίας και τον καλλιτεχνικό κόσμο. Μαζί με τις κεντρικές εκθέσεις διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις για τη φωτογραφική τέχνη όπως σεμινάρια και εργαστήρια από επαγγελματίες, δράσεις για μικρούς και μεγάλους, άλλες εξειδικευμένες εκθέσεις αλλά και μουσικές βραδιές.

Το 4ο Photosphere θα πραγματοποιηθεί στην Πάρο και τον Αρχίλοχο από τις 21 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου 2020 και στην Πάτμο και το Πάτμιον από τις 26 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου 2020.

Όροι Συμμετοχής

Στο Φεστιβάλ μπορούν να λάβουν μέρος ερασιτέχνες ή επαγγελματίες φωτογράφοι από 17 ετών και άνω.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να στείλουν την φόρμα της αίτησης συμμετοχής που θα βρουν στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ μέχρι την 5η Απριλίου 2020 και ώρα 23:55.

Συμμετέχοντες του 1ου, του 2ου και του 3ου Photosphere έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν ξανά συμμετοχή στο Φεστιβάλ υποβάλλοντας διαφορετικές φωτογραφίες.

O κάθε υποψήφιος μπορεί να συμμετέχει με έως και 10 φωτογραφίες με ελεύθερο θέμα. Οι φωτογραφίες πρέπει να σταλούν σε αρχεία .jpeg με μέγεθος της κάθε μίας να μη ξεπερνά τη διάσταση των 1024 pixels στη μεγαλύτερη πλευρά και τα 700KΒ.

Η επιλογή των φωτογραφιών γίνεται από Κριτική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν καταξιωμένοι επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης. Η Επιτροπή με την απόλυτη κρίση της επιλέγει τις φωτογραφίες προς έκθεση, μη γνωρίζοντας τα ονόματα των συμμετεχόντων. Η αξιολόγηση γίνεται ανά φωτογραφία και όχι ανά συμμετοχή. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν από τη διοργάνωση για τις φωτογραφίες που έχουν επιλεγεί.

Η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να αποκλείσει από την έκθεση συμμετέχοντες των οποίων οι φωτογραφίες δεν πληρούν τα κατά την κρίση της αισθητικά κριτήρια. Στην περίπτωση αυτή το καταβληθέν ποσό ως δικαίωμα συμμετοχής δεν επιστρέφεται.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν με e-mail όπως επίσης στο Facebook και στην ιστοσελίδα μας έως και την 15η Απριλίου 2020.

Οι φωτογραφίες που θα εκτεθούν δεν πρέπει να ξεπερνούν στη μεγάλη πλευρά τους τα 80 εκατοστά μαζί με την κορνίζα και θα πρέπει να παραδοθούν έως και την 10η Ιουνίου 2020.

Τα έξοδα αποστολής και παραλαβής των φωτογραφιών βαρύνουν τους συμμετέχοντες.

Ο τρόπος παρουσίασης των φωτογραφιών είναι ελεύθερος. Παρ’ όλ’ αυτά η διοργάνωση συμβουλεύει τους συμμετέχοντες να αποφύγουν την παρουσίαση σε kapa fix καθώς σε περίπτωση ισχυρών ανέμων το συγκεκριμένο υλικό είναι πιο εύκολο να υποστεί ζημιά.

Για την έκθεση θα δημιουργηθεί Λεύκωμα προς πώληση με τις φωτογραφίες του κάθε συμμετέχοντα που θα επιλεγούν για την έκθεση όπως επίσης και ένα σύντομο βιογραφικό στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Τα εμπορικά δικαιώματα του Λευκώματος ανήκουν στους διοργανωτές ενώ στον κάθε συμμετέχοντα θα δοθεί δώρο από ένα αντίτυπο.

Ως δικαίωμα συμμετοχής ορίζεται το ποσό των 37€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και προμηθειών τρίτων.

Για τους φοιτητές και τους άνεργους, με την επίδειξη της αντίστοιχης κάρτας ή βεβαίωσης, το ποσό διαμορφώνεται στα 27€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και προμηθειών τρίτων.

Οι συμμετέχοντες στην έκθεση έχουν το δικαίωμα της πώλησης των φωτογραφιών τους χωρίς η διοργάνωση να αξιώνει κάποιο ποσοστό. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναφερθεί στη διοργάνωση η τιμή πώλησης και ο αριθμός των αντιτύπων που θα πωληθούν, ώστε να δημιουργηθεί ο σχετικός τιμοκατάλογος που θα διανέμεται στους επισκέπτες. Η πώληση των φωτογραφιών γίνεται με ευθύνη του συμμετέχοντα και δεν εμπλέκονται οι διοργανωτές.