Η παρέα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μεγάλωσε και έδωσε νέο ραντεβού την Κυριακή 8 Μαρτίου στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, όπου θα πραγματοποιηθεί το 4ο για τη φετινή χρονιά Big Day αφιερωμένο στο σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα Μολιέρο.

Ακόμη μια Κυριακή που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, μέσα από θεατρικές δράσεις, παιχνίδια για παιδιά από 5 έως 12 ετών, προβολές ταινιών, εκθέσεις και συζητήσεις στο πλαίσιο στρογγυλής τράπεζας. Όλα γύρω από τη ζωή και την προσωπικότητα του Μολιέρου, με αφορμή την παράσταση «Δον Ζουαν», σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη, που παρουσιάζεται στην σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου.

Τα Big Days είναι μια σειρά δράσεων με ελεύθερη είσοδο και με στόχο να «συστήσει» στο κοινό σημαντικούς συγγραφείς του παγκόσμιου θεάτρου, έργα των οποίων  παρουσιάζονται αυτή την περίοδο στις σκηνές του.

Για δεύτερη χρονιά, το ΚΘΒΕ καλεί τον κόσμο που αγαπάει την τέχνη του θεάτρου να γνωρίσει σπουδαίους συγγραφείς, καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος. Καλεσμένοι μικροί μεγάλοι και διαφορετικής κουλτούρας θα έχουν την ευκαιρία να διεισδύσουν στη φύση του συγγραφέα παρακολουθώντας και συμμετέχοντας σε δράσεις και διαλόγους γύρω από την ζωή και το έργο της τιμώμενης προσωπικότητας.

Πρόγραμμα αφιερώματος

Εργαστήρι θεατρικής γραφής και θεατρικού παιχνιδιού «Ξενοδοχείο μόνο να σε βλέπω να γελάς»
Για παιδιά 9-12 ετών

Το ξενοδοχείο μας  “μόνο να σε βλέπω να γελάς” σε στιλ χαρά και μόνο χαρά, διαθέτει δεκαπέντε δωμάτια με θέα στην ομορφιά και ένα λόμπι οπού όλοι οι ένοικοι κάθε πρωί κουβεντιάζουν για το πως μπορούμε να κάνουμε με τις πράξεις μας, τους άλλους ευτυχισμένους.   Τις τελευταίες μέρες, τα πρωινά, στο ξενοδοχείο μας, συζητάμε το απόφθεγμα του Μολιέρου που λέει: Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτό που κάνουμε αλλά και γι’ αυτό που δεν κάνουμε.

Ώρα έναρξης: 11.00
Διάρκεια: 2 ώρες
Οικοδεσπότες: Στέλιος Χατζηαδαμίδης, ηθοποιός/θεατρικός συγγραφέας,
Χαρά Τσουβαλά, ενδυματολόγος/σκηνογράφος
Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)


Εκπαιδευτικό δράμα » Η ιστορία ενός μικρού άρχοντα «
Για παιδιά 5- 8 ετών

Εμπνευσμένο και βασισμένο πάνω στη γνωστή κωμωδία του Μολιέρου «Ο Αρχοντοχωριάτης» η ιστορία μας πραγματεύεται θέματα που αφορούν την αποδοχή του εαυτού μας σε όλες τις πτυχές του, από την εξωτερική εμφάνιση, στην προσωπικότητα και στις ιδιαιτερότητες του.
Μέσα από ένα συνδυασμό συναισθηματικής εμπλοκής, φαντασίας και βιωματικής εμπειρίας τα παιδιά μαθαίνουν πως να αγαπούν τον εαυτό τους, αποδεχόμενα τόσο τις ιδιαιτερότητες τους όσο και των άλλων, ώστε να εντάσσονται πλήρως και αρμονικά στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς συμπλέγματα και προκαταλήψεις.

Ώρα έναρξης: 11.30
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά
Μαίρη Χατζηαγγελίδου/θεατρολόγος και Μάρα Μπάχα/θεατρολόγος
Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Ψυχόδραμα, “Ψυχοσωματικές ασθένειες. Κατά φαντασία ασθενής; ”, για ενήλικες

Όταν δεν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και σιωπούμε,  το λόγο παίρνει το σώμα μέσω επίμονων σωματικών ενοχλήσεων. Οι ενοχλήσεις αυτές μας υπενθυμίζουν όλα εκείνα που παραμένουν ανέκφραστα. Με άξονα  το κείμενο του Μολιέρου «Κατά φαντασία ασθενής» και εργαλείο τις ψυχοδραματικές τεχνικές  θα προσεγγίσουμε την ψυχοσωματική γλώσσα και τα μηνύματά της.

Ώρα έναρξης: 12.00
Διάρκεια: 3 ώρες
Φωτεινή Παπαχαραλάμπους, Ψυχολόγος
Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Προβολή ταινίας εποχής “Μολιέρος”

Σκηνοθεσία: Λοράν Τιράρ, με τους: Ρομάν Ντουρίς, Φαμπρίς Λουκινί, Λάουρα Μοράντε

Παρίσι, 1644. Ο 22χρονος Μολιέρος, χρεοκοπημένος από τον αποτυχημένο θίασό του, απελευθερώνεται από την φυλακή χάρη σε έναν ευγενή. Ο τελευταίος, αν και παντρεμένος με μια θαυμάσια γυναίκα, του ζητάει ως αντάλλαγμα την καλλιτεχνική εκλέπτυνση του προκειμένου να σαγηνεύσει μια ανύπαντρη νεαρή.

Ώρα έναρξης: 13.00
Διάρκεια: 2 ώρες

Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο «Δον Ζουαν ala…»

Μάρθα Βασιλειάδη, Λέκτορας στο τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ
Άννα Σταυρακοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Θεατρολογίας στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ
Δημήτρης Ναζίρης, ηθοποιός, αναπληρωτής καθηγητής Υποκριτικής στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ
Δαμιανό Κωνσταντινίδη, σκηνοθέτης, επίκουρος καθηγητής Σκηνοθεσίας-Yποκριτικής στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ
Συντονίστρια: Πιπινιά Ιουλία, λέκτορας θεατρολογίας-ιστορίας θεάτρου στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Ώρα έναρξης: 15.00
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

“4+4=1.1”  4 Σκηνοθέτες, 4 Ηθοποιοί, 1 Κείμενο, 1 Ώρα πρόβα = παρουσίαση

Καλούμε τέσσερεις τελειόφοιτους σπουδαστές του τμήματος σκηνοθεσίας του ΑΠΘ Θεάτρου να συνεργαστούν με τέσσερεις τελειόφοιτους σπουδαστές της δραματικής σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Την ίδια χρονική στιγμή θα δοθεί στους ηθοποιούς το ίδιο κείμενο και έχουν μισή ώρα στη διάθεσή για να το μάθουν. Ακολουθεί κλήρωση που θα αποκαλύψει ποιος σκηνοθέτης θα σκηνοθετήσει κάθε ηθοποιό. Τους δίνετε μία ώρα για πρόβα και στη συνέχεια παρουσιάζουν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους.

Ώρα έναρξης παρουσίασης: 16.30
Διάρκεια: 30 λεπτά

Playback θέατρο “Je Suis Moliere”

Στο θέατρο Playback ο πυρήνας της παράστασης είναι η αφήγηση ιστοριών ή στιγμών από την προσωπική ζωή των θεατών, όπου μέσα από την τελετουργική διαδικασία παρακολουθούν άμεσα την αυτοσχεδιαστική εκδραμάτιση των βιωμάτων τους. Ο αφηγητής βλέποντας την ιστορία του να “ανα-δημιουργείται” (Play-back) μπορεί όχι μόνο να συνδεθεί διαφορετικά με την δική του εμπειρία αλλά και να βιώσει μια μοναδική σχέση με τους ηθοποιούς και το υπόλοιπο κοινό.


Ώρα έναρξης: 17.00

Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά


Η ομάδα RU αποτελείται από τις: Μαρίνα Δερματά, η Λία Ζωγράφου και η Βικτώρια Παπαμιχαήλ.

Έκθεση “Moliere’s Poster Plays”

Αποτύπωση των κυριότερων έργων του Μολιέρου σε πόστερ.

ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, σπουδαστές του τμήματος Γραφίστας Εντύπου & Ηλεκτρονικών Μέσων
 
Προβολή Video

Η ζωή και το έργο του μεγάλου Γάλλου θεατρικού συγγραφέα, μέσα από αποσπάσματα από παραστάσεις και φωτογραφικό υλικό.
ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, σπουδαστές του τμήματος Δημοσιογραφίας: Συντάκτες & Ρεπόρτερ

Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή του ΚΘΒΕ για την πραγματοποίηση του θεματικού αφιερώματος «Big Day Μολιέρος» είναι οι εξής  πολιτιστικοί και πολιτισμικοί φορείς της πόλης: Γαλλικό Ινστιτούτο, το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και το Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία

Όλες οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Τη διοργάνωση του BIG DAY αφιερώματος στον Μολιέρο επιμελούνται οι: Κωνσταντίνα Ματζίρη και Φιλοθέη Ελευθεριάδου.