Τα 46α Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν την παράσταση «Απογραφή πληθυσμού» στο «Άνετον» από το Σάββατο 22 μέχρι τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011.

Πρόκειται για μια μαραθώνια σπονδυλωτή παράσταση με σύντομα μονόπρακτα από νέες δυναμικές θεατρικές ομάδες της Θεσσαλονίκης.

Τι είδε ο απογραφέας; Τι άκουσε; Του ανοίξαμε την πόρτα μας; Τον εμπιστευτήκαμε, του είπαμε την αλήθεια; Είναι ένας παρείσακτος, απρόσκλητος επισκέπτης; Είναι καλοδεχούμενος, απρόσμενη παρέα για τους μοναχικούς; Του λέμε ψέματα ή του εκμυστηρευόμαστε; Είναι στ’ αλήθεια αυτό που λέει, ή μήπως ευκαιριακός εγκληματίας; Τι κρύβουν μέσα στους τοίχους τα χιλιάδες μικρά και μεγάλα διαμερίσματα, τα σπίτια, τα υπόγεια,οι αριστοκρατικές γειτονιές, τα ξεχασμένα προάστια, οι γειτονιές των μεταναστών στη σύγχρονη Ελλάδα;

Μάιος 2011. Από το ανέμελο διαφημιστικό «Ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε;» της τελευταίας απογραφής του 2001, στην πρόσφατη φετινή απογραφή, δέκα χρόνια μετά, μέσα σε μια μάλλον ταραγμένη συνθήκη ανατροπής της γενικής ευημερίας.

Με τα πληθυσμιακά δεδομένα σημαντικά αλλαγμένα, και σε μια κατάσταση οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας, οι απογραφείς έχουν πολλές ιστορίες να μας πουν: αληθινές ή φανταστικές, θλιβερές ή ξεκαρδιστικές, ή και τα δύο μαζί.

Δώδεκα από τις πιο ζωντανές και ανήσυχες θεατρικές ομάδες της Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκαν μετά το γύρισμα της νέας χιλιετίας και εξακολουθούν να δημιουργούν στην πόλη με πάθος και αφοσίωση για την τέχνη τους, συναντιούνται για πρώτη φορά σε ένα κοινό πρότζεκτ, ειδική παραγγελία των 46ων Δημητρίων. Με κοινή σκηνική σύμβαση την επίσκεψη ενός απογραφέα σε κάποιο σπίτι μέσα στην ελληνική επικράτεια, οι ομάδες καλούνται να δημιουργήσουν, με απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία, ένα σύντομο μονόπρακτο, χωρίς η μία να γνωρίζει την αισθητική και το περιεχόμενο της μικρής «παράστασης» των άλλων. Τα μονόπρακτα θα συνδεθούν στις τελικές δοκιμές, με τυχαία σειρά, προκαλώντας απρόβλεπτα νοήματα, καθώς φιλοδοξούν να συνθέσουν συνολικά ένα περιπετειώδες μωσαϊκό της ελληνικής κοινωνίας του σήμερα.

Ταυτόχρονα, η σπονδυλωτή αυτή,μαραθώνια παράσταση, επιδιώκει να προσφέρει ένα πανόραμα των ποικίλων τεχνικών και αισθητικών τάσεων των διαφορετικών ομάδων,μια ανακεφαλαίωση δέκα χρόνων πλούσιας θεατρικής ζωής στηνπόλη και μια ματιά – ίσως – προς ένα προκλητικό καλλιτεχνικό μέλλον.

Το πρότζεκτ Απογραφή Πληθυσμού που παρουσιάζεται στα 46α Δημήτρια, βασίστηκε σε μια ιδέα της Ιφιγένειας Ταξοπούλου

Συντονισμός πρότζεκτ-οργάνωση παραγωγής:
Art Minds Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου

Συμμετέχουν οι Ομάδες:

Α4Μ
Ars Moriendi
Άνευ Προηγουμένου
C. for Circus
contACT art club
Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσ/νίκης
Μαύρος Γάντζος
Mικρό Θέατρο
Ομάδα Τέχνης Oberon
ρίSκο
omadarisko/yahoo.gr
SourliBoom
Σχήμα εκτός Άξονα