Με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε να προεδρεύσουμε στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας.

Στα πλαίσια αυτού του φεστιβάλ το 2012 παρουσιάσαμε την ταινία μας 17 κορίτσια και κερδίσαμε όχι μόνο ένα βραβείο αλλά και μια θερμή, ενθουσιώδη υποδοχή.

Έχουμε έναν ιδιαίτερο, σχεδόν συναισθηματικό δεσμό με την Ελλάδα. Ερχόμαστε εδώ από τότε που ήμασταν παιδιά, κρατάμε πολύ προσωπικές αναμνήσεις από αυτούς που έγιναν η ελληνική μας οικογένεια και που με πολλή χαρά ξαναβρίσκουμε κάθε καλοκαίρι –μερικές φορές και σε άλλες στιγμές του χρόνου…

Πολύ λογικά λοιπόν αποφασίσαμε πέρυσι να γυρίσουμε εδώ τη δεύτερή μας δουλειά, όταν μας δόθηκε η ευκαιρία. Η ταινία Voir du pays είναι μια γαλλοελληνική παραγωγή που έχει γυριστεί κυρίως στη Ρόδο, με μια καλλιτεχνική και τεχνική ομάδα που προέρχεται και από τις δύο χώρες.

Ποτέ δεν απογοητευτήκαμε ούτε από την Ελλάδα, που συνεχίζουμε να την ανακαλύπτουμε, ούτε από τους Έλληνες, που δεν παύουν να μας εκπλήσσουν – ακόμα περισσότερο τα τελευταία χρόνια, που συμπάσχουμε με τα βάσανα του ελληνικού λαού και συμπαραστεκόμαστε στον θυμό του.

Σ’ αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς όπου η Ευρώπη μοιάζει τόσο συχνά εξασθενημένη, είναι σημαντικό να συμμετέχουμε, ο καθένας όπως μπορεί, στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ πολιτών από διάφορες χώρες. Ίσως τότε καταφέρουμε, όλοι μαζί, να χτίσουμε μια Ευρώπη που θα πάψει να στρέφει τον ένα λαό ενάντια στον άλλο και, αντίθετα, θα επιζητά την προσέγγισή τους. Βλέποντας ταινίες, αφηγούμενοι ιστορίες, συζητώντας κοινά προβλήματα και συμμεριζόμενοι τη μοίρα ανθρώπων διαφορετικών από εμάς, ίσως μπορέσουμε, βήμα-βήμα, να ενισχύσουμε τους δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, αλλά και με όσους μας περιστοιχίζουν.  

Info: Η Delphine Coulin είναι μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος και σκηνοθέτρια. Τα βιβλία της Les Traces, Une seconde de plus, Les Mille Vies, Samba pour la France, Voir du pays έχουν όλα τους γνωρίσει θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς και έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες.

 

Η Muriel Coulin ήταν διευθύντρια φωτογραφίας σε πολλές ταινίες σύγχρονης τέχνης και ντοκιμαντέρ πριν σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ όπως το L’Ηomme sans douleur για το κανάλι Arte.

 

Μαζί γυρίζουν πολλές μικρού μήκους ταινίες που παρουσιάζονται σε διάφορα φεστιβάλ ενώ το 2011 υπογράφουν το πρώτο τους φιλμ, 17 κορίτσια, που συμμετέχει σε πολλά φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και στις Κάννες (στην Εβδομάδα της Κριτικής 2011). Μόλις τελείωσαν τη δεύτερη μεγάλου μήκους δουλειά τους, Voir du pays, μια ελληνογαλλική παραγωγή που γυρίστηκε κυρίως στη Ρόδο και αναμένεται να βγει στις αίθουσες φέτος.

Το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματoγράφου της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από 7 ως 13 Απριλίου 2016, και στη Θεσσαλονίκη, από 14 ως 20 Απριλίου 2016