Από τις εκδόσεις Πεδίο κυκλοφορεί το βιβλίο Σπασμένος αμφορέας του Θεοδόση Πελεγρίνη.

Αισθητική απόλαυση, Δημόσιος και ιδιωτικός λόγος, Αριστεία και ύβρις, Εξουσία, Η Αριστερά ενώπιον της ιστορίας, Μάζα και άνθρωποι, Με την δύναμη των ιδεών, Οιδίπους, Σκέψη και αλαζονεία, Τα πανεπιστήμια και η Χρυσή Αυγή, Φιλελληνισμός και συμπάθεια, Η ασυλία της τέχνης, Η δύναμη του αφανούς πλήθους….

Είναι μερικά μόνο από τα 81 συνολικά κείμενα του νέου βιβλίου του Καθηγητή Φιλοσοφίας Θεοδόση Πελεγρίνη, υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Κείμενα σαν θραύσματα ενός αμφορέα ή μιας πραγματικότητας θεμελιωδών αξιών και ηθικών αρχών• όλα, κομμάτια της σύγχρονης πραγματικότητας.

«Το ανά χείρας βιβλίο μοιάζει προς αμφορέα διακοσμημένο με ποικίλες παραστάσεις, που έπεσε κι έσπασε σε έναν σωρό από κομμάτια, στο καθένα από τα οποία είναι αποτυπωμένη –ολόκληρη ή λίγο-πολύ λειψή– κάποια από τις παραστάσεις» σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογό του.

Το κάθε κομμάτι-θραύσμα δεν αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου. «Ένα αδέσποτο θραύσμα είναι το καθένα τους, δίχως να παραπέμπει κατ’ ανάγκην σε κάποιο άλλο από τα κομμάτια του αμφορέα. Ίσως έτσι να είναι καλύτερα: όσο ο διακοσμημένος αμφορέας παρέμενε ακέραιος, διατρέχαμε πάντοτε, βλέποντάς τον, τον κίνδυνο να χαθεί η ματιά μας μέσα στο πλέγμα των αλλεπάλληλων εικόνων του…», σύμφωνα με τον Θ. Πελεγρίνη.

Ωστόσο όλα τα κομμάτια συνθέτουν μια συνολική πραγματικότητα, αυτή που προβληματίζει κάθε σκεπτόμενο πολίτη. Σε αυτά τα στοχαστικά κείμενα του Πελεγρίνη, ο οποίος είναι από εκείνους τους επιστήμονες οι οποίοι κατάφεραν να εισαγάγουν το αντικείμενο της Φιλοσοφίας στην καθημερινότητα των ανθρώπων, συμπλέκονται με τρόπο μοναδικό το τότε με το τώρα, η Ιστορία με τη σύγχρονη επικαιρότητα, το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Και το καθένα «λειτουργεί σαν μεγεθυντικός φακός τού- της ή εκείνης της λεπτομέρειας του αμφορέα».

Ένα από τα κείμενα του Σπασμένου αμφορέα, υπό τον τίτλο «Η Ευρώπη και οι πολιτισμοί της», επιλέχθηκε πρόσφατα από την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) για τα επαναληπτικά θέματα της Γ΄ Λυκείου στο μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας γενικής παιδείας.



Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, Καθηγητής Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει τιμηθεί με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής 2007 για το βιβλίο του Από τον πολιτισμό στην πείνα.