Για τέταρτη χρονιά το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης προσδοκά να προσφέρει στο μουσικόφιλο κοινό της πόλης συναυλίες υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, που καλύπτουν σχεδόν όλα τα στυλ της πιανιστικής δημιουργίας από την εποχή του μπαρόκ ως τη σύγχρονη μουσική του 21ου αιώνα.

Κάθε φθινόπωρο, για παραπάνω από ένα μήνα, 15 περίπου δράσεις με άξονα το πιάνο λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη και σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Πέντε ρεσιτάλ, δύο συναυλίες λήξης, Masterclass και τέσσερα ρεσιτάλ νέων καλλιτεχνών αναδεικνύουν τη μαγεία της μουσικής στη φετινή γιορτή του πιάνου!

Το 4ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πόρτες του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για να υποδεχτεί και φέτος σπουδαίους Έλληνες πιανίστες, από τις 31 Οκτωβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2015.

Οι Βασίλης Βαρβαρέσος, Θανάσης Αποστολόπουλος, Χρίστος Παπαγεωργίου, Λενιώ Λιάτσου και Στέφανος Θωμόπουλος θα τιμήσουν με την παρουσία τους τον κυρίως κύκλο των κεντρικών ρεσιτάλ.

Ως συνέχεια του περσινού πιανιστικού μαραθωνίου στα 5 κονσέρτα για πιάνο του L. v. Beethoven, το Φεστιβάλ έχει τη χαρά να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 4 κονσέρτα για πιάνο και ορχήστρα W. A. Mozart. Στις δύο μοναδικές συναυλίες λήξης, συμμετέχουν οι θεσσαλονικείς πιανίστες Δόμνα Ευνουχίδου, Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Νίκος Κυριόσογλου, Τριαντάφυλλος Λιώτης και τα κουαρτέτα ‘LynX’ και ‘Salonicco’.

Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής του δράσης, το Φεστιβάλ διοργανώνει τετραήμερο Masterclass με την διεθνώς αναγνωρισμένη πιανίστα και παιδαγωγό Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου. Παράλληλα, παρουσιάζει και φέτος νέους ταλαντούχους πιανίστες σε Καβάλα, Νάουσα, Φλώρινα και Θεσσαλονίκη.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ρεσιτάλ

από 31 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ώρα 20:30

31/10 Βασίλης Βαρβαρέσος

07/11 Θανάσης Αποστολόπουλος

14/11 Χρίστος Παπαγεωργίου

21/11 Λενιώ Λιάτσου

28/11 Στέφανος Θωμόπουλος

W. A. Mozart: 4 κοντσέρτα για πιάνο

3 και 4 Δεκεμβρίου, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ώρα 20:30

1η πανελλήνια εκτέλεση για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων

03/12 κουαρτέτο εγχόρδων “LynX”, σολίστ Νίκος Κυριόσογλου, Χαράλαμπος Αγγελόπουλος

04/12 κουαρτέτο εγχόρδων “Salonicco”, σολίστ Τριαντάφυλλος Λιώτης, Δόμνα Ευνουχίδου

Συμμετέχουν με νέα έργα, γραμμένα πάνω στα θέματα των κονσέρτων, οι συνθέτες Δ. Σκύλλας, Γ. Κουμαρά, Σ. Τσιλιγκιρίδης, Ο. Παπαϊωάννου

Masterclass πιάνου

με την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου

Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο

06 έως 09 Νοεμβρίου

Νέοι καλλιτέχνες

01/11 Καβάλα · Ι. Μουδανιώτη, Μ. Τσινάβου

15/11 Νάουσα · Μ. Μιτσίτσκα, Σ. Βλαχοδημήτρης

20/11 Φλώρινα · Α. Κάρτσιου, Δ. Φαρμάκης

29/11 Θεσσαλονίκη · Α. Σελεμίδης, Μ. Βλαχάκη