Το Θέατρο «Ιλίσια-Βολανάκης» καλωσορίζει τη νέα χειμερινή περίοδο 2015- 2016 με το έργο «Ιώβ» -η βιβλική ενσάρκωση της υπομονής-, το οποίο βασίζεται σε επιλεγμένα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης, καθώς και σε κείμενα που αφορούν στην ιστορία του Ιώβ από την παγκόσμια λογοτεχνία και ποίηση.

Στην ιδιαίτερη αυτή παράσταση θα συναντηθούν ο πάντα ανατρεπτικός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις και ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, ο οποίος αποφάσισε να «βουτήξει σε βαθιά νερά» και να κινηθεί σε «κόντρα», για εκείνον, υποκριτικούς  δρόμους.

Ο αγαπητός ηθοποιός που, εκτός από την σκηνή του θεάτρου, βρίσκεται φέτος και στο «τιμόνι» της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, μας μίλησε για ωραία κείμενα, για θέματα που σχετίζονται με ανθρώπινη ύπαρξη, για την άψογη συνεργασία του με τον Τσέζαρις Γκραουζίνις, αλλά και για τα επόμενα επαγγελματικά του βήματα.

Η ευχή του για το μέλλον είναι: «τα πράματα να καλυτερέψουν γενικότερα και η θλίψη και η κατάθλιψη να γίνουν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας»!

Συνέντευξη: Ερριέττα Μπελέκου

Culturenow.gr: Το θέατρο «Ιλίσια-Βολανάκης», ανοίγει την αυλαία της θεατρικής σεζόν 2015- 2016 στις 14 Οκτωβρίου, με τον «Ιώβ». Τί σας κέντρισε το ενδιαφέρον και αποφασίσατε να δώσετε σκηνική ζωή στη γνωστή παραβολή του Ιώβ από την Παλαιά Διαθήκη; 

Θανάσης Τσαλταμπάσης: Η πρόταση για τη συγκεκριμένη παράσταση μου έγινε από τον σκηνοθέτη μου, τον Τσέζαρις Γκραουζίνις. Είχαμε ήδη αποφασίσει να συνεργαστούμε, μετά από μια άψογη συνεργασία που είχαμε στην περσινή  “Λυσιστράτη” και αναζητούσαμε έργο. Εγώ αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική επιμέλεια του θεάτρου Ιλίσια- Βολανάκης, ήθελα να χτίσω ένα ρεπερτόριο που να βασίζεται σε πολύ γερά κείμενα, που ιδανικά θα έχουν ένα “άρωμα”  κλασικού αλλά παράλληλα θα ξεφεύγουν από την πεπατημένη, χωρίς να υποβιβάζω τις κλασικές επιλογές άλλων θεάτρων, ίσα ίσα, έτσι ώστε να δώσει αυτό το υπέροχο θεατράκι το δικό του ξεχωριστό στίγμα.
Όταν λοιπόν μου πρότεινε αυτή την υπέροχη ιστορία, που μέσα από την τραγωδία της, θεωρώ ότι δημιουργεί μια απίστευτη αισιοδοξία στην ανθρώπινη ψυχή, βούτηξα αμέσως κι ας ήταν τα νερά βαθιά…

Cul. N: Ποια είναι τα θέματα που εγείρει αυτή η παραβολή και τί επιχειρεί να φωτίσει/σχολιάσει η δική σας σκηνική σύνθεση;

Θ.Τσ.: Η μόνιμη αναζήτηση της ανθρώπινης ύπαρξης, το ερώτημα, για ποιό λόγο υπάρχουμε, γιατί μπορεί να καταστρεφόμαστε σε μια στιγμή, είτε ψυχικά είτε υλικά και πώς με μια τέτοια συνθήκη πρέπει να βρούμε νόημα να ζούμε και όχι να εγκαταλείπουμε, είναι κάποια από τα θέματα που εγείρει αυτή η παγκόσμια, γεμάτη συγκίνηση ιστορία. Αυτά ακριβώς προσπαθούμε κ θέλουμε να φωτίσουμε. Δε δίνουμε απαντήσεις, έτσι κι αλλιώς αν τις είχαμε πιθανότατα θα ήμασταν υπεράνθρωποι ή κάτι τέτοιο, αλλά γενικότερα πιστεύω πως το θέατρο δε πρέπει να σου δείχνει τις απαντήσεις, αλλά να σου γεννάει γενναίες και ωραίες… ερωτήσεις!

Cul. N: Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την εμπειρία της συνεργασίας σας με τον Τσέζαρις Γκραουζίνις και να μας δώσετε μας μία πρώτη εικόνα από  την παράσταση που πρόκειται να δούμε;

Θ.Τσ.: Η συνεργασία μας είναι άψογη, από τις ωραιότερες που μου έχουν τύχει στο θέατρο. Είναι ένας σκηνοθέτης που πέρα από την υψηλή αισθητική του θεατρικού του γούστου, είναι ένας άνθρωπος που με εμπνέει και μου προκαλεί μεγάλη εμπιστοσύνη σκηνικά, που ήδη εκπλήσσομαι κι εγώ πολλές φορές από τις υπερβάσεις που κάνω στον “υποκριτή” εαυτό μου.

Εικόνα από τη παράσταση θα μου δώσετε εσείς και οι θεατές όταν τη δείτε, η αποκάλυψη είναι πάντα η ίδια η παράσταση. Εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το κείμενο είναι τόσο σπουδαίο που και μόνο που κάποιος θα το ακούσει θα είναι κέρδος. Τώρα εντάξει, αισιοδοξώ και εύχομαι να αρέσει ολόκληρο το σύνολο!

Cul. N: Από πλευρά υποκριτικής, ποιες προκλήσεις και δυσκολίες, ενδεχομένως, συναντήσατε στην πορεία σας προς τη βιβλική ενσάρκωση της υπομονής, τον Ιώβ, αν λάβουμε υπ’ όψιν το ότι μέχρι τώρα είχατε αναμετρηθεί με εκ διαμέτρου αντίθετους ρόλους; Υπάρχει κάποιου είδους ταύτιση με τον ήρωα που ενσαρκώνετε;

Θ.Τσ.: Η μόνη ταύτιση που φροντίζω να έχω πάντα με τους ρόλους, όποιοι κι αν είναι αυτοί και σε όποιο είδος, είναι η φαντασία μου που τους δημιουργεί. Κάθε κείμενο και κάθε παράσταση και κάθε ρόλος είναι δύσκολα αν τα αντιμετωπίζεις όπως τους πρέπει και δεν τα υποτιμάς. Άλλοι οι κώδικες της κωμωδίας, άλλοι ενός τέτοιου τύπου έργου, κι οι δυο δύσκολοι, κι οι δυο μαγικοί αν θέλεις, ξαναλέω, να τα σεβαστείς και να τα κάνεις τέχνη και όχι  σαχλαμάρα ή δηθενιά αντίστοιχα.

Cul. N: Με την ιδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή, γύρω από ποιους βασικούς άξονες θα λέγατε ότι στηρίζεται ο φετινός προγραμματισμός του «Ιλίσια- Βολανάκης»; Παρά την γενικότερη κρίση, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που χαρακτηρίζει τις μέρες μας, ποιοι είναι οι στόχοι και οι προσδοκίες σας γι’ αυτή τη χρονιά;

Θ.Τσ.: Όπως προείπα, θέλω και ονειρεύομαι ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει ωραία κείμενα, σύγχρονα ή κλασικά, θεατρικά ή δραματοποιημένα ως θεατρικά, ιδιαίτερα αλλά κατανοητά ανεβάσματα, ρόλους που να εμπνέουν τους ηθοποιούς που συμμετέχουν και παραστάσεις που θα κάνουν το θεατή φεύγοντας από το θέατρο να θέλει να συζητήσει, να σκεφτεί και να συνεχίσει να φέρνει στο μυαλό και τη ψυχή του αυτό που είδε.

Cul. N: Νέα θεατρική σεζόν, σε νέα καλλιτεχνική «στέγη» και με  νέες υποκριτικές ανησυχίες! Έχετε κάποια άλλα καλλιτεχνικά σχέδια, θεατρικά/κινηματογραφικά/τηλεοπτικά, τα οποία θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Θ.Τσ.: Ετοιμάζουμε μία σειρά για το κανάλι του Αντ1 και άμεσα θα ξεκινήσω γυρίσματα. Εκεί υποδύομαι έναν νέο πατέρα που η σύζυγός μου με εγκαταλείπει με ένα μωρό χωρίς καμία εξήγηση και πρέπει να το μεγαλώσω! Με… “Ιώβεια” υπομονή λοιπόν, το κάνω! Ο τίτλος είναι “Daddy cool” και αναμένεται να βγει στους δέκτες στα τέλη του Νοέμβρη. Κινηματογραφικά αργά, αλλά σταθερά, ετοιμάζω μια δεύτερη ταινία και επίσης είμαι περήφανος που μια ταινία μικρού μήκους που συμμετείχα με τη φωνή μου, έχει ήδη βραβευτεί στο φεστιβάλ Δράμας και συνεχίζει να ταξιδεύει σε πολλά ακόμα φεστιβάλ. Ο τίτλος “Ethnofobia” και σκηνοθεσία του Γιάννη Ζιόγκα.

Cul. N: Τί ελπίζετε και τί εύχεστε για το μέλλον;

Θ.Τσ.: Εύχομαι τα πράματα να καλυτερέψουν γενικότερα και η θλίψη και η κατάθλιψη να γίνουν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.


Η νέα θεατρική σεζόν 2015–2016 στο «Ιλίσια-Βολανάκης», ξεκινά στις 14 Οκτωβρίου 2015 με εναρκτήριο έργο τον «Ιώβ». Περισσότερες πληροφορίες.