Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών μας προσκαλεί σε μία σειρά από pre events πριν την 25η Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η Βραδιά του Ερευνητή 2015.

Τι είναι η «Βραδιά του Ερευνητή»;

H Βραδιά του Ερευνητή είναι μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου σε περισσότερες από 300 πόλεις που βρίσκονται σε 24 Ευρωπαϊκές και γείτονες χώρες. Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των Marie Skłodowska-Curie Actions, που αποτελούν μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό -μεταξύ άλλων- την προώθηση του Επαγγέλματος του Ερευνητή στην Ευρώπη. Το 2015, η Βραδιά Ερευνητή γιορτάζει 10 χρόνια ζωής!

Στις 25 Σεπτεμβρίου, σε οκτώ πόλεις σε όλη την Ελλάδα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Τρίκαλα, Κόρινθο, Πύλο, Ρόδο και Ηράκλειο θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με σύνθημα: «Η Επιστήμη και η Έρευνα για ένα καλύτερο μέλλον!»

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος (www.rengreece.gr).

Πριν την 25η Σεπτεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθούν έξι προκαταρκτικές εκδηλώσεις, pre-events:

Σάββατο 05.09: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών, Θησείο
Παρασκευή 11.09: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Παρασκευή 18.09: Ερευνητικό κέντρο «Αθηνά»
Παρασκευή 18.09: Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών- Ενυδρεία Ρόδου και Ηρακλείου Κρήτης
Τετάρτη 23.09: Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών-«Δημόκριτος»
Πέμπτη 24.09: Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Τι θα συμβεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, λίγο πριν … τη «Βραδιά Ερευνητή 2015»;

Οι ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και οι συνεργάτες τους θα αναδείξουν τη συνύπαρξη των θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Ως το μόνο ερευνητικό κέντρο της χώρας που διεξάγει έρευνα αιχμής, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα των επιστημών, θα προβάλει πώς οι ερευνητές του –από τις θετικές ή τις ανθρωπιστικές επιστήμες– μπορούν να δώσουν ένα ή περισσότερα “χρώματα” στην έρευνά τους.

Αφετηρία της νέας αυτής διαδρομής η πολιτεία της επιστήμης, “CIVITAS SCIENTIAE”. Οι επισκέπτες μαζί με τους ερευνητές του ΕΙΕ: θα ξεδιπλώσουν την ιστορία μέσα από τα νομίσματα, θα ταξιδέψουν στον χρόνο για να ανακαλύψουν τις πιο «πετυχημένες» συνταγές του αλχημιστή, θα γίνουν και οι ίδιοι ερευνητές, λύνοντας «τον γρίφο» των τροφίμων, θα δώσουν χρώμα στον ήχο και θα αποτυπώσουν σε graffiti* τη γνώση που θα αποκομίσουν γιορτάζοντας το έτος φωτός.

Στόχος της προκαταρκτικής αυτής εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της ερευνητικής σκέψης ως εργαλείο μάθησης, δημιουργίας και εφευρετικότητας.

Για μαθητές, εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό
* απαραίτητη η προεγγραφή/δήλωση συμμετοχής