Ο Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 3 έως τις 8 Μαΐου και διακρίνεται στις κατηγορίες Senior και Junior. Στην κατηγορία Senior λαμβάνουν μέρος πιανίστες έως 30 ετών και στην κατηγορία Junior πιανίστες έως 9 έως 18 ετών.

Ο προκριματικός και ο ημιτελικός κύκλος της κατηγορίας Senior, όπως και ο προκριματικός κύκλος της κατηγορίας Junior θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41, Αθήνα). Ο τελικός κύκλος και των δύο κατηγοριών θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου).

Όσον αφορά την κατηγορία Senior, ο προκριματικός κύκλος θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 3 και Τρίτη 4 Μαΐου, ο ημιτελικός, την Τετάρτη 5 και Πέμπτη 6 Μαΐου, ενώ ο τελικός, το Σάββατο 8 Μαΐου. Όσον αφορά την κατηγορία Junior, ο προκριματικός κύκλος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Η σειρά εμφάνισης των διαγωνιζομένων θα ορισθεί με κλήρωση, που θα πραγματοποιηθεί για την κατηγορία Senior την Κυριακή 2 Μαΐου, ώρα 11.00 το πρωί, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, και για την κατηγορία Junior την Πέμπτη 6 Μαΐου, ώρα 9.00 το πρωί, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Οι προκριματικοί κύκλοι του διαγωνισμού θα είναι ανοιχτοί για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο. Για την παρακολούθηση του τελικού κύκλου, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δ. Μητρόπουλου), εισιτήρια θα πωλούνται στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η μεγάλη Ελληνίδα κυρία των πλήκτρων Μαρία Χαιρογιώργου – Σιγάρα (1921-2005) δέσποσε για πολλές δεκαετίες στα μουσικά πράγματα της χώρας μας, τόσο ως διακεκριμένη σολίστ, όσο και ως εμπνευσμένη παιδαγωγός.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου Μαρίας Χαιρογιώργου, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, έχει εδραιωθεί ως ένας από τους αρτιότερους διαγωνισμούς της χώρας μας. Από την πρώτη χρονιά της υλοποίησης του, τον Μάρτιο 2006, πέτυχε να αναδείξει νέους καλλιτέχνες υψηλών προδιαγραφών. Και συνεχίζει με σταθερά βήματα.

Προκειμένου να αναδειχθούν ηλικιακά μικροί πιανίστες, για πρώτη φορά φέτος στο πλαίσιο του Διαγωνισμού θεσπίζεται ειδική κατηγορία Junior.

Μέσα σε πνεύμα ευγενούς άμιλλας, πολλοί νέοι βιρτουόζοι των πλήκτρων, τόσο της κατηγορίας Senior όσο και της Junior, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την τέχνη τους και να χαρίσουν δυνατές συγκινήσεις.

Πρόκειται για μια διοργάνωση υψηλών στόχων, ξεχωριστού ύφους και ήθους, η οποία φέτος διοργανώνεται από τη Λέσχη Φίλων José  Carreras Ελλάδας, που αγωνίζεται για την καταπολέμηση της παιδικής λευχαιμίας. Τα έσοδα του διαγωνισμού θα διατεθούν στους σκοπούς της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.