Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου 2015 θα υποδεχθεί πολλά αξιόλογα μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας. Οι καλεσμένοι μας προέρχονται από όλους τους τομείς του κινηματογράφου και ανυπομονούμε να τους φιλοξενήσουμε στην Πάτμο.


Για την έναρξη του Φεστιβάλ υποδεχόμαστε τη Cheryl Strayed, συγγραφέα του βιβλίου Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail. Θα προβάλουμε τη ταινία της Wild, με πρωταγωνίστρια την Reese Witherspoon, για το κοινό του φεστιβάλ και η συγγραφέας στη συνέχεια θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.


Τετάρτη 04.45, η νέα ελληνική ταινία δράσης που θα προβληθεί στο Φεστιβάλ, φέρνει τον σκηνοθέτη της Αλέξη Αλεξίου στη Πάτμο.


Την Κυριακή, η υπεύθυνη για το κάστινγκ των τελευταίων ταινιών James Bond, Casting Director Debbie McWilliams, θα μεταδώσει τις γνώσεις της στους συμμετέχοντες στο εργαστήρι Casting Workshop. Η ίδια ξεκίνησε τη καριέρα της στο τέλος της δεκαετίας του ’80 και έγινε μία από τις πιο αξιοσέβαστες Casting Directors του χώρου. Ο Charles Weinstein ιδρυτής του Film Acting Paris Workshops θα συνοδεύσει τη Debbie στο εργαστήρι κάστινγκ, με τις εξιδεικευμένες γνώσεις του ως Acting Coach.


Πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ κάνει το Tibetan Warrior , η ιστορία ενός εξορισμένου Θιβετιανού ο οποίος υψώνει το ανάστημα του υπέρ της πίστης και των δικαιωμάτων του. Ο σκηνοθέτης ντοκιμαντερ, παραγωγός και συνεργάτης της DokLaB, Dominique (Dodo) Hunziker, γνωστός επίσης για την ταινία του Bottled Life, θα έρθει στην παρέα μας για να παρουσιάσει την ταινία του και να απαντήσει σε πιθανές ερωτήσεις μετά το τέλος της προβολής της. Ο παραγωγός και σκηνοθέτης Urs Schnell, ο οποίος δούλεψε με τον Hunziker στον Tibetan Warrior, θα είναι και αυτός παρών στην προβολή της ταινίας και στο Q&A που θα ακολουθήσει τη προβολή. Επίσης, από το Tibetan Warrior, έρχεται ο  Yvan Ziade, 
οπερατέρ κάμερας, έρχεται προκειμένου να υποστηρίξει την πρεμιέρα της ταινίας του.


Ο σκηνοθέτης και βιογράφος του δραματικού έργου ΠολκΝίκος Νικολόπουλος θα βρίσκεται επίσης στην Πάτμο για να μας παρουσιάσει την ταινία του και να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.


Τέλος, ο Santiago Agiorema παραγωγός της ταινίας Natural Resistance θα είναι επίσης παρών στη πρεμιέρα της ταινίας του.


Οι παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ


Ταινία τρόμου στη Χώρα

Για πρώτη φορά, το IFFP σχεδιάζει μία βραδιά αφιερωμένη στο μυστήριο και τον τρόμο. Στις 26 Ιουλίου, οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν τη βραδιά με ένα κυνήγι θησαυρού στα σοκάκια της Χώρας ψάχνοντας για στοιχεία τα οποία θα τους οδηγήσουν στον τίτλο της ταινίας. Εάν μαντέψουν σωστά, στην είσοδο του σινεμά θα βραβευτούν με ένα κέρασμα-έκλπληξη!
Το κυνήγι ξεκινά στις 24.00 και η προβολή της ταινίας στις 00.30. Ύστερα από την προβολή της ταινίας, η Χώρα θα γίνει η τοποθεσία ένος μεταμεσονύκτιου IFFP πάρτυ.

  

Έκθεση φωτογραφίας: Γυναίκες της Πάτμου

Η έκθεση φωτογραφίας της Ντένιας Παναγάκη εγκαινιάζεται στις 21 Ιουλίου στο Παλαιό Σχολείο της Χώρας ύστερα από τη συνέντευξη τύπου του IFFP 2015 στις 19.00.
Σε έναν τόπο με πληθυσμό μικρότερο από 4.000 κατοίκους όπου δεν υπάρχει νερό, η θέληση των κατοίκων για ομορφιά, έκανε δυνατή την εξάπλωση υπέροχων λουλουδιών σε όλο το νησί. Η απεικόνιση της σύνδεσης αυτής, γίνεται μέσα από μία σειρά 20 φωτογραφιών που παρουσιάζει γυναίκες όλων των ηλικιών, που αγαπούν την Πάτμο, με λουλούδια αντί για μαλλιά.

  

Εναρκτήριο Πάρτυ: “Πειράζοντας τη Μελίνα”

Για να ξεκινήσουμε το φετινό IFFP, στις 23 Ιουλίου οργανώνουμε ένα πάρτυ εμπνευσμένο από τις μελωδίες της Μελίνας Μερκούρη. Ο παραγωγός του Pepper 96.6 Γιώργος Μουχταρίδης σε συνεργασία με την EMI Records θα παρουσιάσει διασκευές των πιο γνωστών τραγουδιών που έχει πει η Μελίνα. Η μουσική θα πλαισιώνεται με σκηνές από τη ζωή και το έργο της παραχωρημένα από το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, σε εξωτερικούς τοίχους κάτω από τα αστέρια της Πάτμου και σε εσωτερικούς χώρους του σχολείου. Το πάρτυ θα ξεκινήσει στις 23.00 με τη συνοδεία των κρασιών Κατώγι/ Στροφιλιά.


OTE TV Junior’s Film Day

OTE TV οργανώνει μια μοναδική δράση για τα παιδιά του φεστιβάλ μέσα στην αίθουσα του PATMOS AKTIS.
To Κινηματογραφικό Εργαστήρι Storylab έρχεται στην Πάτμο για να διδάξει διαδραστικά στους μικρούς φίλους του φεστιβάλ την τεχνική του stop motion animation.

Τα παιδιά, ηλικίας 7 έως 12 ετών που θα πάρουν μέρος στο εργαστήρι, θα γράψουν τα δικά τους σενάρια και θα γυρίσουν τις δικές τους μικρoύ μήκους stop motion ταινίες, με θέμα “Τι είδα στην Πάτμο, όσο οι μεγάλοι έβλεπαν ταινίες”. Στη συνέχεια θα προβληθούν οι ταινίες που δημιούργησαν τα παιδιά κατά την διάρκεια του Εργαστηρίου Storylab και θα βραβευθούν οι ‘μικροί’ σκηνοθέτες.
Mέγιστος Αριθμός Παιδιών: 30 (7-12 χρονών)
Αιτήσεις Συμμετοχής: Tηλ 30 210 6813697 e-mail: info@yard.gr


Ολόκληρο το πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου μπορείτε να το δείτε εδώ: 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου